Salatalar, taze meyve ve sebzeleri beslenmenize dahil etmenin harika bir yoludur, ancak önceden yaparsanız taze kalmalarını sağlamak zor olabilir. Salatanızı yemeden hemen önce karıştırmak istemiyorsanız, yeşilliklerinizi kağıt havlu ile buzdolabında ve meyve salatanızın su veya narenciye suyu ile taze tuttuğundan emin olun. Hiçbir salata süresiz olarak taze kalmaz, ancak bazı basit numaralarla, hazırladıktan sonra bir haftaya kadar kendi salatanızın tadını çıkarabilirsiniz. Sizler için salatanızı taze tutacak yöntemleri anlattık. İşte, salatayı taze tutma yöntemleri:
Yeşil Yapraklı Salatalar Nasıl Korunur?
- Marul ve diğer yeşillikleri doğrayın ve yıkayın. Yaprak marulun köklerini kesin ve marulun çekirdeğini çıkarın. Bir kaseyi soğuk suyla doldurun ve yaprakları yaklaşık on dakika bekletin, ardından çıkarın. Su kirli görünüyorsa, gidere dökün ve su temizlenene kadar işlemi tekrarlamak için kaseyi yeniden doldurun. Yaprakları durulayın ve temiz bir kağıt havluya koyun.
- Yaprakları bir salata döndürücü ile kurutun. Yaprakları döndürücünün süzgeç sepetine yerleştirin ve kapağı sıkıca kapatın. Fazla suyu çıkarmak için döndürücüyü 15-20 saniye çalıştırın.
- Salata çeviriciniz yoksa marulunuzu bir havluya sarın. Havluyu açın ve ıslak yaprakları üstüne yayın. Havluyu yapraklar içeride olacak şekilde yuvarlayın, hafifçe vurun ve kuru yaprakları çıkarmak için açın.
- Diğer malzemeleri doğrayıp yıkayın. Domates ve salatalık gibi birçok sebze akan su altında yıkanabilir ve temiz kağıt havlularla kurutulabilir. Havuç gibi dış kısmında yarıklar olan sebzeleri fırça ile dikkatli bir şekilde temizleyebilirsiniz.
- Salatayı bir kapta birleştirin. Havuç ve salatalık gibi daha ağır sebzeleri kasenin altına koyun ve üstüne marul ve diğer yapraklı yeşillikleri koyun. Sosu salataya koymayın, çünkü bu yaprakların gevşemesine neden olur.
- Salatayı yemeden hemen önce sos eklemeyi bekleyin. Sosu erken eklediğinizde yapraklar yumuşar.
- Kasenin üzerine temiz, kuru bir kağıt havlu koyun. Yaprakların üstüne düz bir şekilde yerleştirin veya daha küçük bir kase için katlayın.
- Salatanızda su içeriği yüksek sebzeler varsa, kağıt havluları katlayın. Salatanızda domates ve salatalık gibi yüksek su konsantrasyonuna sahip sebzeler varsa ve yapraklarınızı erken ıslatabilirse ekstra önlem alın. Salatanızın bir kısmını kaseye koyun ve üstüne bir kağıt havlu koyun. Üzerine biraz daha salata yayın ve üzerine başka bir kağıt havlu koyun. Bunu iki ila dört kat için tekrarlayabilirsiniz, ancak üstte bir kağıt havlu olduğundan emin olun.
- Su içeriği yüksek diğer sebzeler arasında kereviz, turp, kabak, kabak ve dolmalık biber bulunur.
- Yeşilliklerin olduğu kaseyi streç filmle ya da bir kapakla kapatın.
- Salatayı bir hafta boyunca taze tutmak için soğutun. Salatayı birkaç günde bir kontrol edin ve yaprakları hafifçe karıştırın. Kağıt havlu ıslanırsa değiştirin.
Meyve Salatası Nasıl Taze Tutulur?
- Meyvelerinizi kesin ve yıkayın. Muz hariç tüm meyveleri yıkayıp lokma büyüklüğünde doğrayın. Kesilmiş, yıkanmış ve kurutulmuş meyveleri bir kaseye koyun.
- Kavun ve karpuz gibi kavunların kabuklarını yıkayıp üst ve alt kısımlarını kesin, ardından ortasını kesin ve meyvenin etini kare şeklinde veya dilediğiniz şekillerde dilimleyin.
- Elmaları durulayın ve temiz bir kağıt havluyla kurulayın, ardından çekirdeğin etrafından dilimleyin ve kalanını küp veya dilimler halinde kesin.
- Çilekleri iyice durulayın ve kuruması için bir kağıt havlu üzerine koyun.
- Muz kullanıyorsanız, muzu soyun, düz bir şekilde koyun ve dikkatlice küçük dairesel dilimler halinde kesin.
- Oksitleyici meyve kullanıyorsanız, doğranmış meyveyi narenciye suyuyla kaplayın. Bir limon, misket limonu, ananas veya portakalı kesin ve suyunu küçük, ayrı bir kaseye sıkın. Bir yemek kaşığı narenciye suyunu bir bardak su ile karıştırıp meyvenizin üzerine dökün.
- Narenciye suyu kullanmak sadece okside olacak meyveleriniz varsa gereklidir. Meyve salatanız sadece böğürtlen, kavun veya narenciye gibi oksitleyici olmayan meyvelerden oluşuyorsa, buzdolabındaki hava geçirmez bir kapta taze tutulabilir.
- Narenciye suyunuz yoksa meyveyi soğuk suda saklayın. Meyveyi tercihen kapaklı plastik bir kaseye koyun ve meyvenin tamamen suya batması için ağzına kadar soğuk suyla doldurun.
- Kasenin üzerine hava geçirmez bir kapak yerleştirin. Meyveler, yüksek su içeriği sayesinde yeşil yapraklılardan daha çabuk bozulur, bu nedenle meyve salatanızı mümkünse kapaklı bir kapta saklayın. Aksi takdirde, kasenin üst kısmına plastik streç film sarın.
- Meyve salatasını üç ila beş gün soğutun. Kaseniz oksitleyici meyve içermese bile meyveyi taze tutmak için meyve salatanızın buzdolabında olması gerekir. Yemeden önce en fazla beş gün bekleyin; bu noktadan sonra meyve tazeliğini büyük ölçüde kaybetmiş olacaktır.
- Servis yapmadan önce meyve salatasını süzün. Kaseyi buzdolabından çıkarın ve meyveyi suda sakladıysanız lavabonun üzerindeki bir süzgeçe dökün.
- Servis edebilirsiniz.
Et, Yumurta ve Makarna Bazlı Salatalar Nasıl Korunur?
- Salatayı hava geçirmez, kapalı bir kaba koyun. Tavuk veya ton balıklı salata, tavuk salatası ve makarna salatası gibi diğer birçok salatada önceden pişirilmiş malzemeler bulunur, bu nedenle yiyecekleri mümkün olduğunca havadan korumak çok önemlidir. Salatanızın üzerine streç film sarın. Bu şekilde sakladığınız salataları iki üç günden fazla tutmamanızda fayda vardır.
- Önceden pişirilmiş malzemelerle hazırlanan salataların, bakterilerin üremesini veya yiyeceklerin bozulmasını önlemek için buzdolabında saklanması gerekecektir.
- Salatanızı yemeden önce en fazla beş gün saklayın. Birçok önceden pişirilmiş salata, buzdolabında saklansa bile yaklaşık beş gün sonra bozulan mayonez bazlı soslar veya ürünler içerir. Salatanızdaki malzemeleri belirleyin ve en hızlı bozulan malzemenizin raf ömründen daha uzun süre saklamayın.
Şunlara da göz atın;