Yulaf, günümüzde tespit edilen sağlıklı ve besin değeri yüksek tahıllar arasında bulunmaktadır. Besleyici olduğu kadar düşük kalorilidir. Yulafta bulunan çözünür lif sayesinde uzun süre tok kalmamızı sağlar. Yulaf ezmesinin kilo kontrolüne destek vermesinin yanı sıra mineral ve vitaminler sayesinde birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Yulaf ezmesi nötr bir tat olduğundan hem tuzlu hem de tatlı ihtiyacımızı karşılamaktadır. Sahur da yulaf ezmesi, kuru meyve, çiğ kuru yemişler süt ve yoğurt ile birlikte hazırlandığında uzun süre tokluk sağlar. Sahur da rahatlıkla yulaf ezmesi tüketebiliriz. 1 dilim ekmek yerine 2-3 yk yulaf ezmesi ekleyebiliriz. Hem tatlı hem de tuzlu ihtiyacımızı giderir ve susatmaz.
Sahur da yulaf ezmesi süt grubu ürünlerinden süt veya yoğurt ile tüketildiğinde gayet güzel bir ikili olmaktadır. Tok tutucu ve şeker dengeleyici özelliği olduğu için sahurda rahatlıkla önerilir. Ancak her gün ve uzun süreli yenildiği zaman barsak ve mide de şişkinlik veya gaz yapabilir. Örneğin; sahurda 1 tane haşlanmış yumurta ve yulaf ezmesi (süt, taze meyve, kuru meyve veya çiğ kuru yemişler, tarçın) vb. yiyebilirsiniz. Hem tatlı ihtiyacınızı karşılar hem de kendinizi tok hissedersiniz.
Yulaf ezmesinin vücuda sağladığı yararların yanı sıra zararları da bulunmaktadır. Yulaf ezmesi zararları kişiden kişiye değişiklik göstermektedir ancak yulaf ezmesi zararlı bir besin değildir. Mide ve sindirim rahatsızlığı olan kişilerde gaz ve barsak sorunlarına yol açabilir. Yulaf ezmesini çok sık olmamak şartıyla aralıklı olarak tüketmemiz gerekmektedir. Yulaf ezmesi tüketiminde aşırıya kaçmamalıyız.
Yazar:
Diyetisyen Ceyda Erenoğlu Malyemez
instagram.com/dytceydaerenoglu
Şunlara da göz atın;