Rokanın Faydaları Nelerdir?

Salata ve yemeklerin içerisinde kullanılan roka, faydalı sebzelerden biridir. Peki, roka neye iyi gelir, faydaları nelerdir? Bu yazımızda, rokanın sağlık üzerindeki faydalarını inceliyoruz.
Rokanın Faydaları Nelerdir?
27 Temmuz 2023, 14:09

Roka, Türk mutfağında çiğ olarak yenen yeşilliklerden biri. Genelde salata olarak tüketiyoruz. Ancak son yıllarda giderek globalleşen dünya mutfaklarının etkisiyle, bizim mutfağımızda da roka sadece çiğ olarak değil artık çorba, pilav, makarna ve et yemeklerine de ilave ediliyor. Keskin tadı ile yemeklere baharatlı bir lezzet veriyor.

roka

Rokanın Özellikleri Nelerdir?

Turbun akrabası olan rokanın baharlı bir tadı var. Karaciğerin en yakın dostlarından biri olması nedeniyle bu değerli sebze, sofralardan eksik edilmemeli. İçerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde vücudu güçlendirerek olası hastalıklardan koruyor. Roka, tüm yeşil yapraklı sebzeler gibi özellikle kış aylarında başgösteren hava kirliliğine karşı antioksidan özellikler taşıyor. Ayrıca uyarıcı, mideyi onarıcı, iştah açıcı, idrar söktürücü ve afrodizyak bir içeriğe de sahip.

roka

Rokanın Faydaları Nelerdir?

  1. Rokanın zengin içeriği karaciğere çok yararlı. Karaciğerin işlevini düzenliyor. Karaciğer ile dalak tıkanıklığını ve şişkinliğini gideriyor. Hergün en az bir öğünde roka salatası yiyin.
  2. Roka böbreklerin çok çalışmasını sağlayıp kum ve taşların atılımını kolaylaştıran doğal bir ilaç: yarım demet roka ile yarım demet maydanozu 1 litre suda haşlayın. Süzüp haftada 3-4 kez yemeklerden sonra birer çay bardağı için.
  3. Rokanın tohumu, etkili bir ateş düşürücüdür. 10 gram roka tohumunu bir litre kaynar suda 5 dakika bekletip süzün. Günde 2 fincan içebilirsiniz.
  4. İnatçı öksürüğü kesmek için roka birebir bir ilaçtır. 60-80 gr roka yaprağını bir litre kaynar suda 5 dakika bekletip süzün.  Günde iki kez olmak üzere yemeklerden sonra birer bardak için. Bu şifalı roka suyunun ılık olarak içilmesi gerekiyor.
  5. Yaraları dezenfekte etmek için; birkaç roka yaprağını sirkeli suda bekletip yıkayın. Kurulayıp elinizde parçalayın.  Çatalla ezerek yaranın üzerine yayın. Birkaç dakika beklettikten sonra yarayı suya batırılmış pamukla silin.
  6. Yağlı saçlardan yakınıyorsanız 1 demet rokayı bir litre kaynar suda 15 dakika bekletip süzün. Saç diplerinize masaj yaparak yedirin. Bu hem saç diplerindeki yağ dengesini düzenliyor hem de saçların sağlıklı olmasını ve çabuk uzamasını sağlıyor.
  7. Yüzünüzdeki sivilceler için roka yapraklarını iyice yıkadıktan sonra elinizde parçalayarak çatalla ezin. 1 kaşık limon suyu ve 1 çay kaşığı zeytinyağını ilave edip karıştırın ve yüzünüze sürün. 5 dakika bekleyip duru suyla yıkayın.

Dikkat!

Rokanın sararmış yapraklarını kullanmayın. Sağlığa zarar verebilir. Rokayı yıkamak ve kumlardan arınmasını sağlamak için tuzlu bol suda bekletip akan suyun altında yıkayın ve süzün.

Şunlara da göz atın;

  1. Rokalı tarifler
  2. Roka nasıl yetiştirilir?
  3. Roka hasadı nasıl yapılır?
  4. Bebek roka ve normal rokanın farkı nedir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo