Rezene, mutfaklarda yemek üzerine kullanılan, şifalı bir bitkidir. Rezene bitkileri yeşil ve beyaz olup, tüylü yaprakları ve sarı çiçekleri vardır. Pek çok mutfak kullanımının yanı sıra, rezene tohumları çok çeşitli sağlık yararları sunar ve antioksidan, antienflamatuar ve antibakteriyel etkiler sağlayabilir. İşte sizler için listelediğimiz rezene tohumunun faydaları;
87 gram taze rezene de 27 kalori bulunur. Taze rezene soğanı, bağışıklık sağlığı, doku onarımı ve kolajen sentezi için kritik öneme sahip suda çözünür bir vitamin olan iyi bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini ayrıca vücudunuzda güçlü bir antioksidan görevi görerek serbest radikaller adı verilen kararsız moleküllerin neden olduğu hücresel hasara karşı koruma sağlar. 6 gram rezene tohumu 20 kalori içerir. Hem rezene, hem de rezene tohumları düşük kalorilidir. Rezene ve rezene tohumu enzim aktivasyonu, metabolizma, hücresel koruma, kemik gelişimi, kan şekeri regülasyonu ve yara iyileşmesi için önemli olan mineral manganez içerir. Manganezin yanı sıra rezene ve tohumları, potasyum, magnezyum ve kalsiyum dahil olmak üzere kemik sağlığı için hayati önem taşıyan diğer mineralleri de içerir.
Rezene ve rezene tohumlarının belki de en etkileyici faydaları, içerdikleri antioksidanlar ve güçlü bitki bileşiklerinden gelir. Bitkinin uçucu yağının, polifenol antioksidanları rosmarinik asit, klorojenik asit, kersetin ve apigenin dahil olmak üzere 87'den fazla uçucu bileşik içerdiği gösterilmiştir. Polifenol antioksidanları, sağlığınız üzerinde güçlü etkileri olan güçlü anti-inflamatuar ajanlardır. Güçlü antioksidanlar bakımından zengindir ve bunların tümünün sağlığa faydaları olabilir.
Rezene tohumları tariflerinize yalnızca derinlik ve lezzet katmakla kalmaz, aynı zamanda iştahı frenlemeye de yardımcı olur. Rezene esansiyel yağının önemli bir bileşeni olan anetol, bitkinin iştah kesici özelliklerinin arkasında olabilir. Bu alandaki araştırmalar çelişkilidir ve rezenenin potansiyel iştah bastırıcı özelliklerini tam olarak anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Rezene ve tohumlarını yemek, yüksek kolesterol gibi belirli kalp hastalığı risk faktörlerini azalttığı gösterilen bir besin olan lifle dolu oldukları için kalp sağlığına çeşitli şekillerde fayda sağlayabilir. 87 gram çiğ rezene 3 gram lif içerir. Bu oranda günlük lif ihtiyacının %11’ini karşılar. Lif oranı yüksek diyetler, kalp hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Rezene ve tohumları ayrıca, kalbinizi sağlıklı tutmada önemli rol oynayan magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi besinleri içerir.
Rezenedeki çok çeşitli güçlü bitki bileşikleri, belirli kanserler de dahil olmak üzere kronik hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabilir. Örneğin, rezene tohumlarındaki ana aktif bileşiklerden biri olan anetolün kanserle mücadele özellikleri gösterdiği bulunmuştur. Bir test tüpü çalışması, anetolün insan meme kanseri hücrelerinde hücre büyümesini baskıladığını ve apoptozu veya programlanmış hücre ölümünü indüklediğini gösterdi. Bu sonuçlar umut verici olsa da, rezene veya tohumu kanser için alternatif bir tedavi olarak önerilmeden önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Rezenenin galaktojenik özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir, yani süt salgısını artırmaya yardımcı olur. Araştırmalar, dianethole ve fotoanethole gibi anetolde bulunan belirli maddelerin bitkinin galaktojenik etkilerinden sorumlu olduğunu göstermektedir. Rezene, vücuda anne sütü üretmesi için sinyal veren bir hormon olan süt salgısını ve kandaki prolaktin seviyelerini artırabilir. Emziren kadınlar, süt üretimini teşvik etmek için rezene kullanmadan önce sağlık uzmanlarına danışmalıdır.
Yapılan araştırmalar sonucunda rezenenin zararlı bakteri ve mayaların büyümesini engellediği bulunmuştur.