Taze yemişler, baldan tatlı erikler, mis kokulu çilekler.. Sofralarınızı ilkbaharın en taze meyveleriyle süsleyecek, çay saatlerine ve iftar sofralarına renk katacak birbirinden lezzetli meyveli tatlı tariflerimizi sizler için derledik. İşte, iftar sofralarının tamamlayıcısı olacak 15 pratik meyveli tatlı tarifi:
Malzemeler;
Yapılışı: Fırını 180 dereceye kadar önceden ısıtın. Büyük bir kapta un, şeker ve tuzu çırpın. Eritilmiş tereyağı ekleyin ve hamur oluşana kadar karıştırın. Karışımı çıkarılabilir tabanı olan bir tart kalıbına bastırın, hamuru kenarlarından yukarı doğru ve pürüzsüz hale gelene kadar bastırın. Çatalla her yere batırın ve altın sarısı olana kadar 20-25 dakika pişirin. Tamamen soğumaya bırakın. Dolgu için: Bir el mikseri kullanarak orta boy bir kapta köpürene kadar kremayı çırpın. Geniş bir kapta krem peyniri pürüzsüz olana kadar çırpın. Pudra şekeri, limon suyu ekleyin ve topak kalmayıncaya kadar çırpın. Krem şantiye katın. Dolguyu soğutulmuş kabuğun üzerine yayın ve üstüne taze meyve koyun ve servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Cheesecake dolgusu için; Bir el mikseri kullanarak büyük bir kapta veya çırpma aparatına sahip mikserde, krem peyniri kabarana ve hiçbir topak kalmayana kadar çırpın. Şekeri ekleyin ve birleşene kadar çırpın. Krema ve vanilyayı ekleyin ve çırpın. Kenara koyun. Orta boy bir kapta puding karışımını ve sütü çırpın. Muhallebi buzdolabında 3 dakika koyulaşana kadar bekletin. Ve peynirli karışım ile karıştırın. Burçak bisküviyi ezin ve tereyağı ile karıştırarak taban oluşturun dolgunun yarısını dökün ve arasına muz koyun dilerseniz farklı meyveler ve gofretler de koyabilirsiniz. Üzerine kalan dolguyu dökün. Cheesecake sertleşene kadar en az 6 saat ve bir geceye kadar buzdolabında bekletin. (Cheesecake hala dilimlenemeyecek kadar yumuşak geliyorsa, 1 saate kadar dondurucuya aktarın.) Servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Tüm malzemeleri bir karıştırıcıya koyun ve pürüzsüz olana kadar karıştırın. Bir kalıba dökün ve 3 saat dondurun. Karışımı kalıptan çıkarın ve tekrar karıştırın. Kalıba geri dökün ve bir saat daha dondurun. Servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: El mikseri kullanarak geniş bir kapta krem peyniri, pudra şekeri ve vanilyayı hafif ve kabarık olana kadar çırpın. Birleştirilene kadar kremayı da ekleyip çırpın. Çilek, muz ve ahududu ekleyin. Servis kasesine aktarın ve üstüne bisküvi kırıntıları serpin. Aralara da bisküvi ve bütün meyve koyup soğutarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Fırını 180 dereceye kadar önceden ısıtın ve yuvarlak bir pişirme kabına tereyağı sürün. Kirazları tencerenin dibinde eşit bir tabaka halinde yayın. Bir karıştırıcıda yumurta ve şekeri ekleyin ve köpürene kadar karıştırın. Süt, badem özü un ve tuz ekleyin ve birleşene kadar karıştırın. Hamuru kirazların üzerine dökün. Altın sarısı olana kadar yaklaşık 35 dakika pişirin. Ilık veya oda sıcaklığında pudra şekeri serpilerek servis yapın. İsteğe göre kirazlı tart çikolata sosuyla zenginleştirebilirsiniz.
Malzemeler;
Dolgu için:
Glazür için:
Yapılışı: Turta hamurunu yapın: Yağı en az 30 dakika dondurun. Bir karıştırma kabında unu, kabartma tozunu ve tuzu karıştırmak için bir spatula kullanın. Küçük bir kapta suyu, limon suyunu ve buzu karıştırın. Kuru malzemelerle birlikte tereyağını büyükçe rendelemek için rende veya mikro uçağı kullanın. (Rendelenmiş peynir gibi görünecektir.) Ardından tereyağını un ile kaplamak için bir spatula ile hafifçe karıştırın. 3 yemek kaşığı limonlu buzlu su ekleyin ve karıştırmak için spatula ile karıştırın. 3 yemek kaşığı daha ekleyin ve tekrar karıştırın. 3 yemek kaşığı daha ekleyin ve bir hamur topu oluşana kadar ellerinizi hafifçe yoğurmak için kullanın. Unun yeni karışması için her seferinde bir çorba kaşığı biraz daha su eklemeniz gerekebilir. Hamuru iki eşit topa bölün. Kapalı bir kaba koyun ve doldururken buzdolabında saklayın. (Hamuru önceden de yapabilirsiniz) Fırını önceden ısıtın: Fırının orta rafına bir fırın tepsisi yerleştirin ve 200 dereceye kadar ön ısıtma yapın. Dolguyu yapın; Elmaları soyun ve çekirdeklerini çıkarın, ardından yaklaşık ince dilimleyin Elmaları ı büyük bir tencereye koyun. Küçük bir kapta mısır nişastası, şeker, tarçın, karanfil ve tuzu karıştırın. Elmaları karıştırın. Ardından soyulmuş ve rendelenmiş zencefil, limon kabuğu rendesi, limon suyu ve vanilyayı karıştırın. Üzerini örtün ve orta ateşte 6 dakika ara sıra karıştırarak hafifçe yumuşayıncaya ve sıvısı koyulaşana kadar pişirin. Ateşten alın ve kapağı çıkarın.
Hamuru açın: Hamur işi beziniz varsa, üzerine koyun ve üzerine un serpin; aksi takdirde temiz bir çalışma yüzeyini unlayın. Bir top hamuru buzdolabından çıkarın ve merkezden kenara eşit bir şekilde, yuvarlayın. Yapışkanlaşmaya başlarsa hafifçe un serpin. Hamuru 3 dakika dinlendirin. Daha sonra hamuru bir pizza kesiciyle kalıba göre bir daire olacak şekilde düzeltin. Dolguyu ekleyin: Hamuru aktarmak için oklava kullanarak yavaşça pasta tabağının ortasına yerleştirin. Hamuru pasta tavası formuna bastırmak için parmaklarınızı kullanın. Daha sonra fazla hamuru, pasta tabağının kenarına eşit bir şekilde oturacak şekilde kendi kenarlarının etrafından katlayın Tencerenin dibinde kalan sıvıyı atarak elma dolgusunu turta tabağına koyun. turta tepesini açarken turtayı dondurucuya yerleştirin. Üzerini yapın: İkinci hamur topunu açın (kasıtlı olarak bir önceki hamurdan biraz daha ince olacaktır). Ardından 7 şerit halinde kesmek için düz bir kenar kullanın, üzerini örün: Pasta tabağını dondurucudan çıkarın. Aynı yönde 4 hamur şeridini dikkatlice pastanın üzerine yerleştirin germeden yerleştirmeye dikkat edin. Turtayı pişirmek için önceden ısıtılmış fırın tepsisine yerleştirin ve 200 derecede 10 dakika pişirin. Isıyı 180 dereceye düşürün ve 30 dakika pişirin. 30 dakikalık zamanlayıcı kapanmadan yaklaşık 5 dakika önce, akçaağaç glaze yapın: Küçük bir tencerede akçaağaç şurubunu ve tarçını ekleyin. Kabarcıklar görünmeye başlayana kadar orta ateşte ısıtın (yaklaşık 2 dakika). Isıyı kapatın. Pastayı fırından çıkarın ve üzerini glaze ile fırçalayın soğutun ve servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Bir pasta fırçası kullanarak, eritilmiş tereyağının yarısı ile yuvarlak bir kek kalıbını bolca yağlayalım. Kalıba yağlı kağıt serip tekrar yağlayalım rezene tohumlarını ve 3 yemek kaşığı şekeri tavanın dibine serpin. Keskin bir bıçak veya mandolin kullanarak portakalları dilimleyin. Portakal dilimlerini şeker ve rezene tohumlarının üzerine, olabildiğince fazla yüzey alanı kaplayacak şekilde dizin. Büyük bir kapta mısır unu, un, kabartma tozu, portakal kabuğu rendesi, öğütülmüş rezene ve tuzu birlikte çırpın. Bir kasede kalan 1 1/2 fincan artı 1 çorba kaşığı tereyağı ve kalan 1 1/2 su bardağı şekeri orta-yüksek hızda hafif ve kabarık olana kadar 4 ila 5 dakika çırpalım. Her eklemeden sonra çırparak yumurtaları birer birer ekleyin. Karıştırıcı hızını orta-düşük seviyeye düşürün ve kuru malzemelerin yarısını, birleştirilene kadar 1 ila 1 1/2 dakika çırparak ekleyin. Portakal suyunu ve ardından kalan kuru malzemeleri çırpın ve iyice birleşene kadar çırpın ve görünürde un izleri kalmayıncaya dek çırpmaya devam edin. hamuru hazırlanan tavaya aktarın. Hamurun yüzeyini streç ile örtün ve en az 8 saat, tercihen gece boyunca buzdolabında saklayın. Pişirmeye hazır olduğunuzda fırını 180C'ye ısıtın. keki 55 ila 60 dakika pişirin. Kalıbı bir tel rafa yerleştirin ve 10 dakika soğutun. Keki gevşetmek için tavanın iç tarafına bir bıçak sürün ve keki bir tabağa ters çevirin. 10 ila 12 dakika daha soğumaya bırakın, ardından keki kalıptan çıkarmak için tavanın dibine hafifçe vurun. yağlı kağıdını soyun ve tamamen soğutun. Servis yapmak için pastayı keskin, tırtıklı bir bıçakla kesin.
Malzemeler;
Yapılışı: Fırını 180 derece önceden ısıtın. Kelepçeli bir kalıp veya yuvarlak kek kalıbını tereyağıyla yağlayın, ardından un serpin. Un, esmer şeker, tarçın, kabartma tozu ve tuzu orta boy bir kaseye koyun ve malzemeleri iyice karıştırmak için bir çatal kullanın. Kuru malzemelerin ortasında bir delik açın. Deliğe yumurtayı kırın ve zeytinyağı, yoğurt, elma püresi, vanilya ve limon kabuğu rendesini ekleyin. Malzemeleri pürüzsüz hale gelene ve karışana kadar karıştırmak için bir çatal kullanın. Başka bir kapta yaban mersini ile limon suyu ve 1 tatlı kaşığı un karıştırın. Hamuru hazırlanan tavaya dökün. Yaban mersini üstlerine tek bir katman halinde serpin. (Aşağı bastırmaya gerek yok) Kek 35 ila 40 dakika , üstüne altın kahverengi olana kadar pişirin. Fırından çıkarın ve 1 saat tamamen soğumaya bırakın. Kelepçeli tava kullanıyorsanız, kenarları çıkarın (kek kalıbı kullanıyorsanız, tavada bırakabilir veya çıkarabilirsiniz). İstenirse pudra şekeri serpin. Parçalara ayırın ve servis yapın. İstenirse dondurma veya çırpılmış krema ile servis yapın.
Malzemeler;
Yapılışı: Kuru malzemeleri bir kaba alın ve ortasını açın. İçine yumurta, krema, yoğurt ve tereyağını ekleyip yoğurun. Hamurdan üzerine kullanacağımız şeritler için kullanmak için bir parça ayırıyoruz. Kalan hamuru kalıba göre açıp kalıba yerleştiriyoruz. Çatalla delikler açmakta fayda var. Ardından elma dilim doğranmış şeftalileri, hamurun üzerine sırt sırta gelecek şekilde dizin. Şeftalilerin üzerine iki yemek kaşığı pudra şekeri serpin. Ayırdığınız hamuru merdaneyle açıp şeritler kesin. Hamurları, şeftalilerin üzerine kafes yaparak yerleştirin. Üstüne yumurta sarısı sürüp 180 derece yaklaşık 50 dakika pişirin. Pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz.
Malzemeler;
Crumble için:
Yapılışı: Fırını önceden 180 dereceye ısıtın. Elmaları, soyun ve ince ince dilimleyin. Zencefili soyun ve rendeleyin. Elma dilimlerini ve dolgu malzemelerini büyük bir kapta karıştırın ve iyice kaplanana kadar karıştırın. Ayrı bir kapta crumbleyi hazırlayın: un, esmer şeker, yulaf ve cevizi karıştırın. Vanilyayı ekleyin ve karıştırın. Tereyağını küçük parçalar halinde kesin ve kaseye ekleyin. Tereyağını (veya oda sıcaklığında hindistancevizi yağını) tamamen karıştırmak için çatal kullanın. Bir kalıbı yağlayın. Elma dolgusunu kalıba yerleştirin, ardından kırıntıyı üste eşit olarak dağıtın. 45 ila 50 dakika kızarana ve köpürene kadar pişirin. Hafifçe soğumaya bırakın, ardından akçaağaç şurubu yada balı üzerine sürün, çırpılmış krema (klasik, vegan veya burbon) veya dondurma ile tatlandırılmış yoğurdu ile servis yapın.
Malzemeler:
Yapılışı: Armutları ince doğrayıp, çekirdeklerini çıkarın ve tavada biraz şeker, tarçın ve muskat rendesiyle pişirin. Fındıkları çok fazla ufalamadan, iri kalacak şekilde blender’dan geçirin. Dilerseniz bıçakla doğrayın. Ardından kalan malzemeleri karıştırın. Kum gibi, iki parmağınızla alıp bastırdığınızda hafifçe birleşecek kıvamlı bir hamur elde etmeye çalışın. Eğer çok dağıldığını düşünüyorsanız 1-2 yemek kaşığı soğuk su ekleyin. Hamuru hafifçe bastırarak, parçalar halinde pişmiş armutların üzerine gezdirin. 180 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dakika, hamurun üstü hafif altın rengi olana kadar kontrollü pişirin. Afiyet olsun.
Malzemeler:
Yapılışı: Eritilmiş tereyağını döküm tavaya alın. Orta boy bir kapta yaban mersini, kayısı, 1/4 su bardağı toz şeker, limon kabuğu rendesi, limon suyu ile tarçını harmanlayın. Büyük bir kapta, un, kabartma tozu, tuz ve kalan 3/4 bardak şekeri karıştırın. Üzerine sütü ekleyip pürüzsüz olana kadar çırpın. Karışımı döküm tavaya aktarın. Meyveleri üzerine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 190 derecedeki fırında altın kahverengi olana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
Malzemeler:
Elma karışımı için
Glazür için
Yapılışı: Fırını önceden 190 dereceye ayarlayıp ısıtın. Baton bir kek kalıbına yağlı kağıt serin. Yarım su bardağı esmer şeker ve 1 tatlı kaşığı tarçını bir kapta karıştırıp kenara koyun. Unu ve kabartma tozunu başka bir kapta karıştırıp bir kenara alın. Derin bir karıştırma kabında toz şekeri ve tereyağını mikser yardımıyla pürüzsüz krema kıvamına gelene kadar çırpın. Yumurtayı birer birer ekleyerek karışıma yedirin, ardından vanilya özünü ekleyip karıştırın. Un karışımını ve sütü ilave edip pürüzsüz olana kadar karıştırın. Hamurun yarısını hazırladığınız kalıba dökün. Ardından doğranmış elmaların yarısını kek hamurunun üzerine yayın. Daha önce hazırladığınız esmer şeker ve tarçın karışımının yarısını elmaların üzerine serpin. Kalan hamuru elmaların üzerine döküp yayın. Kalan elmaları üzerine yerleştirin ve kalan şeker tarçın karışımını serpin. Bir bıçak yardımıyla karışımı birkaç kez karıştırın ve önceden ısıtılmış fırında, ortasına batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar yaklaşık 50-60 dakika pişirin. Glazür için, yarım su bardağı pudra şekeri ve 1 ila 2 yemek kaşığı süt veya kremayı iyice karışana kadar çırpın.
Malzemeler:
Elma sosu için
Karamel sosu için
Yapılışı: Fırını 175 dereceye ayarlayın. 20-22 cm’lik kelepçeli bir kalıbın tabanına yağlı kağıt serip kenarlarını yağlayın. Bisküvi, esmer şeker ve yarım bardak cevizi rondoda çekin. Tereyağını ekleyerek çekmeye devam edin ve elde ettiğiniz hamuru kelepçeli kalıbın tabanına bastırarak yayın ve fırında 8 dakika pişirin. Fırından aldıktan sonra soğumaya bırakın. Toz şekerin yarısıyla portakal kabuğunu rondoda çekin. Krem peynirleri derin bir kaba alıp mikserle çırpın. Portakallı şekeri ve kalan şekeri ilave edip karıştırın. Yumurtaları teker teker ekleyip çırpın. Vanilya ve kremayı da ilave edip tekrar çırpın. Bisküvi tabanın üstüne kremalı karışımı dökün. Isıya dayanıklı bir kaba sıcak su koyup fırının içine yerleştirin. Cheesecake’i fırına koyup yaklaşık 50-55 dakika pişirin ve fırından çıkartıp 2 saat oda ısısında, 24 saat de buzdolabında bekletin. (Fırından çıkarttığınızda cheesecake’in ortasının biraz sallanıyor olması gerekiyor) Uygun bir tavada elma suyu, şeker ve vanilyayı kaynatın. Koyulaşıp yarım su bardağı azalana kadar kaynatın. Tereyağını ekleyip erittikten sonra elmaları ilave edin ve yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Karamel sos için; şeker ve suyu bir tavada rengi koyulaşana kadar pişirin. Ayrı bir kapta kremayı ısıtın ve karamelin içine yavaşça karıştırarak ekleyin. Vanilya ile tuzu ilave edip karıştırın ve ocaktan alın. Karamel sos soğuduktan sonra cheesecake’in üzerine dökün. Pişmiş elma dilimlerini yerleştirin ve iri kırılmış cevizleri serperek servis edin.
Malzemeler:
Keki İçin:
Şerbeti İçin:
Muhallebisi için:
Çilekli jöle (isteğe göre):
Üzeri için:
Yapılışı: Şerbet için tüm malzemeler bir tencere içerisine alınır ve kaynadıktan 5 dk sonra ocaktan alınır. Kek için derin bir kapta şeker ve yumurta kabarana kadar çırpılır. Ardından içine sıvı yağ eklenir ve karıştırılır. Tüm kuru malzemeler eklendikten sonra yağlanmış bir borcam içerisine dökülür ve yayılır. Pişen kek üzerine soğumuş şerbet dökülür ve biraz çekmesi beklenir. Bu sırada muhallebi için vanilya hariç tüm malzemeler derin bir tencereye alınır ve çırpılır. Kısık ateşte sık sık karıştırılır ve göz göz olunca ocaktan alınır. İçine krem şanti ve vanilya eklendikten sonra bir mikser yardımıyla çırpılır. Kekin üzerine dökülür ve soğumaya alınır. Çilekli jöle için; Çilekler temizlendikten sonra 4'e bölünür. Bir tencereye çilek, su, vanilya ve toz şeker koyularak kaynamaya bırakılır. Su kaynamaya başladığında içerisine nişasta eklenir ve 3 dakika daha pişirilir. Ardından ocaktan alınır. Tatlının muhallebisi soğuduktan sonra üzerine çilekli jöle eklenir ve güzelce dağıtılır. Soğuduktan sonra, tatlı bolca hindistan cevizi ile süslenir. Dolapta 1-2 saat bekledikten sonra servis edilir. Çilekli jöle, isteğe bağlıdır. Dilerseniz, jöle kullanmadan da çilekli kıbrıs tatlısını hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun.
Şunlara da göz atın;