Yılın her mevsiminde yetişen veya iki senede bir yetişen pırasa, genelde yaprakları için yetiştirilir. Başlangıçta kısa bir sapı olan pırasa, çiçek açtıkça genişler ve dallanır. Hızla büyüyerek tohum verebilir. Yemeklerin içerisinde kullanılan bu sebze, kalsiyum, magnezyum, B6 vitamini ve K vitamini bakımından zengindir. Diyet lifi içeriğiyle sindirimi destekler. İlk olarak Akdeniz havzasında yetiştiği bilinmektedir.
Dünyada en çok pırasa üretiminin yapıldığı yer Endonezya'dır. İkinci sırada ise Türkiye yer alır. Belçika, Fransa, Çin, Kore ve Kazakistan Endonezya'yı takip eder. Ülkemizde en çok İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir'de yetişir. Kara pırasa ise daha çok Denizli ve Orta Anadolu taraflarında yetiştirilir.
Pırasa, serin iklimlerde yetişir. Yetiştirme döneminde sıcaklığın 15-25 derece arasında olması idealdir. Yüksek sıcaklıklardan fazla hoşlanmayan bu bitkide, sıcaklığın artmasıyla verimin düşmesi görülebilir. 2-3 derece soğuğa kadar gelişimini devam ettirse de, sıcaklık 0'a düştüğünde gelişimi durur. Ani sıcaklık düşmeleri bitkiye çok zarar verir. Bazı çeşitleri -10 dereceye kadar dayanabilir.
Her toprağa uyum sağlayan pırasalar için en ideali, nemli, humuslu, besin maddeleri zengin tınlı-killi topraklardır. Toprağın pH'sı 6-6,5 arasında olmalıdır. Asitli topraklardan kaçınılmalıdır. Pırasa tohumları uygun sıcaklıkta 12-15 gün içinde çimlenir. Bitkiyi yetiştirirken toprakta en çok azot besin maddesi kullanılması ve bu maddenin belirli aralıklarla tekrarlanması gerekir.
Pırasa, sonbahar aylarında yetişen bir sebzedir. Ekim ayında hasat edilmeye başlanır ve hasat kış sonuna kadar devam edilir. Yani, Ekim ayından Ocak, Şubat aylarına kadar pırasaya pazar tezgahlarında rastlamak mümkündür.
Şunlara da göz atın;