Pide Yaparken Bilmeniz Gereken 6 Püf Noktası

Hem öğle, hem de akşam yemeklerinin vazgeçilmezi olan pideler, birbirinden farklı iç harçlarıyla lezzetlendirilir. Pide yaparken bazı noktalara dikkat etmek, tariflerinizin daha lezzetli olmasını sağlar. İşte, pide yaparken bilmeniz gereken 6 püf noktası:
Pide Yaparken Bilmeniz Gereken 6 Püf Noktası
05 Ağustos 2024, 10:45

Çıtır çıtı hamuru ve nefis iç harcıyla damakları şenlendiren pideler, Türk mutfağının sevilen lezzetleri arasındadır. Yumurtalı, sucuklu, kıymalı, peynirli, patatesli, kuşbaşılı olmak üzere farklı çeşitlerde hazırlanabilir. Bazı yörelerde kapalı hazırlanan pideler, bazı yörelerde üzeri açık bir şekilde sunulur. Evde ince hamurlu, çıtır çıtır lezzetli bir pide yapmaya karar verdiyseniz, bilmeniz gereken bazı noktalar var. 

Pide Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Hamuru hazırlarken temel malzemeler kullanın

pide hamuru

Pide hamurunu yaparken içine eklediğiniz yoğurt, süt gibi malzemeler, hamurun çok fazla kabarmasına ve ekmeğe benzer bir şekle bürünmesine neden oluyor. Pide hamuru yaparken, harcı kaldırabilecek ve kurumayacak bir hamur hazırlamak gerekir. Bunun içinde un, su, maya, toz şeker ve tuz kullanmak yeterli. Temel hamur malzemelerini bir araya getirdikten sonra, pide hamurunu tamamlayabilirsiniz. İç harcı hazırlarken hamuru bir kenara alıp üzerini örterek dinlenmeye bırakın.

  1. Kıyma seçimi

kıyma

Kıymalı pide yapmak için öncelikle yağlı bir kıyma kullanmanız gerekiyor. Bu sayede pişirme esnasında harcın kurumasını önleyebilirsiniz. Ayrıca soğan gibi malzemeleri rondodan geçirmek yerine ince ince doğrayın. Fazla sularını sıkmayı da unutmayın. Aksi takdirde bu sular hamura yayılır ve lezzetini azaltır. 

  1. Orta yağlı et seçin

kuşbaşı et

Kuşbaşı etli pide yaparken, orta yağlı bir et seçmeniz gerekir. Ayrıca bu aşamada dikkat etmeniz gereken diğer nokta, etleri küçük küçük doğramaktır. Eğer iri bir şekilde doğrarsanız, etlerin içi çiğ kalabilir ve yemesi zor bir hale gelebilir.

  1. Hamuru ince ince açın

etli pide

İç harcı hazırladıktan sonra, hamuru bezelere ayırın ve açmaya başlayın. Bu noktada hamurun çok kalın veya çok ince olmamasına dikkat edin. Eğer hamuru çok ince bir şekilde açarsanız, pişirme esnasında hamur harcı taşıyamaz ve dağılır. Ayrıca tepsiye koyarken yırtılmalar oluşabilir. Orta ince kalınlık yeterli olacaktır.

  1. Birleştirirken dikkat edin

kıymalı pide

Hamuru açıp kenarlarını kıvırdıktan sonra, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizmeye başlayın. İç harcı hamura koymadan önce, ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin. Hafif ılıyan iç harcı, hamura yayarak koymaya çalışın. Etin hacmi piştikçe küçüleceği için her yere eşit miktarda paylaştırın. 

  1. Piştikten sonra tereyağı sürün

kıymalı pide

Nefis bir pide hazırlamak için, fırını önceden 200 derecede ısıtın. Ardından fırın tepsisini yerleştirin ve 200-220 dereceli fırında yaklaşık 12-15 dakika pişirin. Güzelce pişen pideleri fırından çıkardıktan sonra, hiç beklemeden kenarlarına tereyağı sürün. Tereyağı, pideye ayrı bir lezzet katacaktır. Eğer yumuşak bir pide istiyorsanız, üzerini temiz bezle örtün ve 10-15 dakika bekleyin. Kendi buharında yumuşayan pideleri, ayran ve yeşillikler eşliğinde servis edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Hazır yufkadan börek yapmanın püf noktaları
  2. Patates püresinin püf noktaları nelerdir?
  3. Arpacık soğanla yemek yaparken bilmeniz gerekenler
  4. Pişi yapmanın püf noktaları
  5. Bazlamanın püf noktaları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo