Film keyiflerinin vazgeçilmezi patlamış mısır, dünyadaki en popüler atıştırmalıklardan bir tanesidir. Doğru şekilde hazırlanmış bir patlamış mısır hem sağlıklı hem de lezzetli bir atıştırmalık alternatifi olabilir.
Patlamış mısır tam tahıllı bir besindir ve yapılan birçok çalışma tam tahıl tüketimini azalmış inflamasyon ve kalp hastalığı riski gibi sağlık yararları ile ilişkilendirmektedir. Bununla birlikte, patlamış mısır tiamin, niasin, piridoksin, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır ve manganez gibi birçok önemli besin maddesini önemli miktarlarda içerir.
Patlamış mısır, hücreleri serbest radikallerin zararlarından korumaya yardımcı antioksidanlar olan polifenollerden zengindir. Polifenoller, kan dolaşımı ve sindirim sağlığının iyileştirilmesi ve çeşitli kanser türleri riskinin azaltılması gibi sağlık yararları ile ilişkilendirilir.
Patlamış mısır yüksek miktarda lif içerir, 1 kase patlamış mısırda yaklaşık 6 g lif bulunmaktadır. Günlük önerilen lif alım miktarının 25-30 g olduğu göz önünde bulundurulursa patlamış mısırın günlük lif ihtiyacının önemli bir kısmını karşıladığı anlamına gelir. Yapılan araştırmalar göre yeterli miktarda lif alımı kalp hastalığı, obezite ve tip 2 diyabet gibi birçok hastalık riskini azaltabilir, sindirim sağlığını geliştirebilir ve kilo vermeye yardımcı olabilir.
1 su bardağı yağsız patlamış mısır 71 kkal’dir ve ortalama olarak 1 dilim ekmeğe eşdeğer miktarda karbonhidrat içerir. Kilo verme süresinde 1-2 su bardağı ile sınırlı tutularak tüketilebilir ve ayrıca yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissini artırarak günlük kalori alımını da azaltabilir. Ancak paketli veya hazır patlamış mısırlar daha yüksek kalori ve yağ içerir. Bununla birlikte, bu mısırlarda bulunan yüksek yağ ve tuz oranı aynı cipslerde olduğu gibi ‘zevk merkezi’ hipotalamusu uyararak daha fazla yeme isteği uyandırır. Bunlar yerine evde az yağlı ve az tuzlu bir şekilde patlatılan mısır tercih edilmelidir.
Yazar:
Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak
instagram.com/uzmdytaslihankucuk
Şunlara da göz atın;