Patates, mutfaklarda en çok kullanılan besinlerden biridir. Haşlama, kızartma ve fırınlama yöntemleriyle pişirilen bu besinin kabukları, genellikle çöpe atılır. Artık patates kabuklarını çöpe atmak yerine farklı alanlarda değerlendirmeniz için birbirinden pratik yöntemleri sizlerle paylaşacağız. İşte, patates kabuklarını değerlendirme yöntemleri:
Patates kabuklarına klorsuz su ekleyin ve 25 dakika kaynatın. Ardından bu suyu süzün ve boş bir şişeye aktarın. Her duştan sonra saçınıza patates suyunu uygulayın. Uygulamadan sonra saçınızı durulamayın.
Patates kabuklarını, yanık olan bölgenin üzerine yerleştirerek tedavi edebilirsiniz.
Patates kabuklarını toprağa ekerek yeni patateslerin filizlenmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle çimlenmiş kabuklar, kısa sürede filiz vermeye başlayacaktır. Detaylı bilgi için patates yetiştirme yöntemlerine göz atın.
Patates kabukları, temizleme alanında da kullanılabilir. Örneğin lavabo veya seramik ocaklardaki lekeleri, patatesin ıslak tarafı ile ovalayabilirsiniz. Lekeleri çıkardıktan sonra su ile durulayıp kurulayabilirsiniz.
Patatesin ıslak tarafını, deri yüzeylerdeki lekenin üzerine sürün. Ardından bezle ovalayın. Deri yüzeyleri bu yöntemle kolayca parlatabilir ve temizleyebilirsiniz.
Patates kabuklarının üzerine bir miktar zeytinyağı sürün. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında ara sıra çevirerek 15-20 dakika pişirin. İsteğe göre tuz ve biber ekleyerek baharatlandırabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;