Noodle, hem çabuk hazırlanması, hem de lezzeti sayesinde son yıllarda çok popüler olan besinlerden biridir. Ancak hazır erişte olarak bilinen noodle, sağlıklı bir diyetin parçası değildir. Sodyum ve koruyucu maddeler bakımından zengin olan bu besinler, aslında en sağlıksız atıştırmalıklardan biridir. Çok fazla tüketilmeleri ise yüksek tansiyon, kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Hazır noodle, vitamin, mineral, lif ve protein gibi vücut için gerekli olan hiçbir temel besin maddesini sunmazlar. Bunun yerine sağlıksız yağ ve rafine karbonhidrat içerirler. Bu da yüksek miktarda kalori almanızı sağlar. Hazır noodle tüketimi, vitamin eksikliğine yol açabilir ve kilo alımını artırabilir.
Monosodyum glutamat (MSG), bu eriştelerde lezzeti arttırmak için kullanılan yaygın bir katkı maddesidir. Yüksek MSG tüketimi, baş ağrısı, mide bulantısı, kilo alımı ve yüksek tansiyon riskini artırabilir. MSG yalnızca noodle'da değil, paketli ve zararlı yiyeceklerin birçoğunda bulunur.
Noodle yemenin en zararlı etkilerinden biri yüksek sodyum içeriğidir. Aşırı sodyum alımı organ hasarıyla bağlantılıdır ve hipertansiyon (yüksek tansiyon), kalp hastalığı ve felç gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Mevcut kalp rahatsızlıkları olan veya yüksek tansiyona yatkın kişiler için, hazır erişteleri düzenli olarak tüketmek bu koşulları kötüleştirebilir ve ciddi kardiyovasküler komplikasyonlara yol açabilir.
Hazır noodle, yüksek oranda işlenmiş beyaz un türü olan Maida'dan yapılır. Beyaz un tüketimi, kan şekeri seviyelerinde ani yükselişlere neden olabilir, bu da onu özellikle diyabet veya insülin direnci olan kişiler için zararlı hale getirebilir. Ayrıca, rafine karbonhidratlar açısından zengin diyetler obezite, metabolik sendrom ve tip 2 diyabet riskinin artmasıyla ilişkilidir.
Noodle tüketimi, potansiyel uzun vadeli sağlık riskleri oluşturur. Yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri (diyabet), bel çevresinde aşırı vücut yağı ve anormallik riskini artıran bir durum olan metabolik sendromla bağlantılı olabileceğini öne sürdü.
Hazır erişteler, üretim süreçleri sırasında genellikle palmiye yağı veya diğer sağlıksız yağlarda kızartılır. Noodle, HDL (iyi) kolesterolü düşürürken LDL (kötü) kolesterol seviyelerini yükselttiği bilinen doymuş yağlar ve trans yağlar açısından yüksek bir ürünle sonuçlanır.
Raf ömrünü uzatmak ve lezzeti korumak için noodle, (BHA) gibi koruyucu maddelerle paketlenir. Bu kimyasallar küçük miktarlarda güvenli olsa da uzun süreli tüketim zararlı olabilir.
Şunlara da göz atın;