Şeker, uzmanların sık sık söylediği 3 beyazdan en tatlı olanıdır. Kökeni M.Ö 4. yüzyıla kadar dayanan bu besin, hemen hemen birçok üründe kullanılır. 100 gramı yaklaşık 405 kalori olan şekerin 88 gramı karbonhidrattır. İçeriğindeki potasyum ve kalsiyum oranı ise çok düşüktür. Glikoz ve fruktoztan oluşan şeker, çok fazla tüketilirse vücutta tahribata yol açar. Fruktoz karaciğere, glikoz ise diğer organlara taşınır. Şekeri bırakmak için hala yeterince nedeniniz olduğunu düşünmüyorsanız, şekerin zararlarının anlatıldığı yazımızı okumaya devam edin.
Neden Şekeri Bırakmalıyız?
- Şeker, kan basıncını etkiler. Kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlar.
- Tansiyon hastalıklarının tetikleyicisidir.
- Günlük şeker alımının normalden fazla olması, baş ağrılarına sebebiyet verebilir.
- Vücutta bulunan kötü huylu bakterileri besler, kansere yakalanma riskini artırır.
- Yetişkinlerde ve çocuklarda halsizliğe yol açar.
- Vücutta bakır eksikliğine yol açar.
- Diş çürümesinin, sararmasının ve diş eti hastalıklarının en temel nedenlerinden biri fazla şeker tüketimidir.
- Böbrekler başta olmak üzere birçok fonksiyonda aksaklıklar meydana getirir.
- Depresyona ve çabuk sinirlenme haline sebep olur.
- Cilt kuruluğu başta olmak üzere farklı cilt hastalıklarına yol açabilir.
- Mutluluk hormonu üreten serotinini geçici süreliğine aktif eder ve kilo alımını hızlandırır.
- Bağışıklık sistemini devre dışı bırakır. Bu yüzden hastalıklara yakalanma riskiniz artar.
- Vücudun sıvı dengesini bozar. Bu da psikolojik rahatsızlıklara ve dikkat dağınıklığına sebep olabilir.
- DNA yapısında değişikliklere yol açabilir. Bu da hastalıkların ileriki nesillere aktarılmasını sağlar.
- Magnezyumun düzgün bir şekilde emilememesine yol açar. Bu da saç dökülmesinin yaygın nedenlerinden biridir.
- Çocukların adrenalin seviyesinin bir anda artmasına neden olur.
- Yaraların iyileşme sürecini geciktirir. Damar tıkanıklığını tetikler.
- Vücutta su tutulmasına neden olur. Bu durumda ödem ve şişlikler daha fazla görülebilir.
- Kemik erimesinin tetikleyicisidir.
- Hemoroid hastalığının görülme riskini artırır.
- Gastrit gibi bazı mide hastalıklarına yol açabilir.
- Bacaklarda varis ve selülit oluşumunu destekler.
- Yumurtalık, meme kanseri ve sara hastalığının görülme ihtimalini artırır.
- Daha çabuk acıkmanıza neden olur.
Şeker çeşitleri nelerdir?
- Beyaz şeker: Küp veya toz halinde olur. Yüksek miktarda sakkaroz içerir. Sakkaroz ise glikozun daha hızlı emilmesine neden olur.
- Pudra şekeri: Toz şekerin öğütülerek ele gelmeyecek şekilde inceltilmiş haline denir. Genelde pasta ürünlerinde kullanılır.
- Esmer şeker: Beyaz şekere göre daha az sakkaroz içerir. Kalori ve saflık derecesi düşüktür. Bu yüzden diyetlerde tercih edilir.
- Mısır glikozu şekeri: Mısırdan elde edilen şekerdir. Daha nişastalı ve daha tatlıdır. Reçel ve tatlandırma sanayisinde kullanılır.
- Yapay tatlandırıcılar: Şeker şurubu olarak da bilinir. Renksiz ve yoğun bir tada sahiptir.
Şunlara da göz atın;
- Şeker yerine ne kullanılır?
- Rafine şeker nedir?
- 3 beyaz nedir?
- Şekersiz tatlı tarifleri
- Glutensiz tatlı tarifleri