Uzun süredir hayatımızda olan ancak son zamanlarda daha sık duyduğumuz mikrofilizlere marketlerde ve pazarlarda rastlamak mümkündür. Tohumdan minik bir halde yeşeren bu filizlere 'mikro filiz' deniliyor. Ancak zamanla büyüyen çeşitleri de var elbet. Mercimek, nohut, fasulye, turp otu, mor lahana gibi birçok sebzenin mikro filizi bulunuyor. Mikro filizler hem yemeklerin içerisinde, hem de sunumlarda kullanılıyor. İlk kez Çin'de tüketilmeye başlanan mikro filizler, olgun bitkilerden daha fazla vitamin ve mineral içeriyor. Az önce saydığımız bitkilerin ilk halleri olduğu için, bütün besin değerlerini de içerisinde barındırıyor. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşüren mikro filizler, kötü kolesterolü de dengeliyor. Kan şekerini dengede tuttuğu için, özellikle diyabet hastalarına öneriliyor. İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde alzheimer hastalığına yakalanma riskini de azaltıyor. Vücudun daha enerjik olmasını sağlayan bu bitkiler, aynı zamanda cilt sağlığını da güzelleştiriyor. Peki, evde mikro filizler nasıl yetiştirilir, mikrofilizler nasıl kullanılır? İşte, mikro filiz yetiştiriciliği:
Online alışveriş sitelerinde ve marketlerde mikro filiz satışları yapılıyor. fakat tohumdan yetiştirmek istiyorsanız, bu adımları takip etmeniz gerekiyor.
Malzemeler; Yapısıyla oynanmamış, organik tohumlar, kaliteli toprak, küçük kaplar.
Mikro filizler büyümeye başladığında makasla kesebilirsiniz. Mikro filizleri sandviç ve kahvaltılık omletlerin üzerine koyabilirsiniz. Bu bitkilerin çiğ tüketilmesi önerilmektedir. Bu yüzden pişirmeyin. Mikro filizleri salata, makarna ve yemeklerin üzerine serpiştirerek tüketebilirsiniz. Mikro filizlerin taze olarak tüketilmesi gerekiyor. Bu yüzden tek seferde hepsini kesmeyin. Fakat kestiyseniz, kağıt havlu serili cam bir kavanozun içerisine koyun. Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde kapatın ve buzdolabında muhafaza edin.
Önemli Not: Bazı sebzelere ve mikro filizlere karşı alerjiniz olabilir. Bu yüzden mikro filizleri tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
Şunlara da göz atın;