Mide Asidini Artırmanın 5 Doğal Yolu

Mide asidi nasıl arttırılır? Mide asidinin azalması, çeşitli sindirim sorunlarına neden olabilir. Özellikle yemeklerden sonra şişkinlik ve hazımsızlık görülür. İşte, mide asidini doğal olarak artırmanın 5 yolu:
Mide Asidini Artırmanın 5 Doğal Yolu
09 Ağustos 2023, 11:59

Mide asidi, sindirim süreci için gereklidir. Mide yeterli asit üretemediğinde, önemli mineraller ve proteinler bu vücut tarafından emilemez. Düşük mide asidi tıbbi olarak hipoklorhidri olarak adlandırılır. Mide asidi ayrıca gıdalardaki zararlı bakterileri öldürmekten ve enzimleri nötralize etmekten de sorumludur. Düşük mide asidi, vücudu bir dizi hastalığa ve sağlık komplikasyonlarına karşı savunmasız bırakabilir. Mide asidinin düşük olması, mide bulantısı, reflü, göğüste ağrılı yanma, cilt sorunları, osteoporoz, diyabet, astım, romatizmal eklem iltihabı, ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi gibi hastalıklara neden olabilir.

mide asidi

Mide Asidi Neden Düşer?

Düşük mide asidine neden olan faktörler şunlardır;

  1. Çok hızlı yemek yemek
  2. Çinko eksikliği
  3. Yüksek şeker alımı
  4. Yaş
  5. Enfeksiyon
  6. Kronik hastalıklar
  7. Bazı ilaçlar

Mide Ekşimesine Neden Olan Besinler ve Çözüm Önerileri

Mide Asidi Belirtileri Nelerdir?

Düşük mide asidi, zayıf sindirim aktivitesi için bir tetikleyicidir. Besinler ve besinler parçalanamadıklarından midede oturur ve bakteri oluşumuna neden olurlar. Bu sürecin ana belirtileri gaz ve şişkinliktir. Mide asidi düşük olduğunda şu belirtiler görülebilir;

  1. Göğüste ağrılı yanma hissi
  2. Mide bulantısı
  3. Kabızlık
  4. İshal
  5. Kramp
  6. Saç kaybı
  7. Kuru cilt
  8. Zayıf saç ve tırnaklar
  9. Ağız kokusu

Mide Asidini Artırmanın Yolları Nelerdir?

Düşük mide asidinin tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Bu yüzden en kısa zamanda doktora başvurmanız gerekir. Ek olarak aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

  1. Yemeklerinizi çiğneyin: Mide asidi seviyelerini ve sindirimi iyileştirmek için basit ama gözden kaçan bir ipucu, yemeğinizi iyice çiğnemektir. Sindirim ağzınızda başlar. Yiyeceklerinizi çiğneyin ve sindirim enzimlerinizi uyarmak için daha küçük ısırıklar alın. Bu, düşük mide asidi ile ilişkili semptomları ortadan kaldırabilir.
  2. İşlenmiş gıdaları sınırlayın: Meyve ve sebzeler açısından zengin dengeli bir diyet de mide asidi seviyenizi artırabilir. İşlenmiş gıdalar ve şekerler midenizde iltihaba neden olabilir, asit aktivitesini azaltabilir ve asit reflü semptomlarını tetikleyebilir.
  3. Fermente sebzeler yiyin: Kimchi, lahana turşusu gibi fermente sebzeler, mide asidi seviyenizi doğal olarak iyileştirebilir. Fermente sebzeler ve yiyecekler, sindirimi iyileştirebilen, zararlı bakterilerle savaşabilen ve düşük mide asidinden kaynaklanan iltihaplanmayı azaltabilen probiyotik etkilere sahiptir.
  4. Elma sirkesi: Elma sirkesi, ezilmiş elma, bakteri ve mayadan yapılan fermente bir sıvıdır. Yiyeceklerdeki bakterileri parçalamaya yardımcı olabilecek protein ve enzimler açısından zengindir. Çiğ elma sirkesi, asidik özellikleri sindirim sistemine daha fazla asit kattığı için mide asidi seviyelerini artırabilir.
  5. Zencefil yiyin: Zencefil, düşük mide asidinden kaynaklanan iltihaplanmayı azaltmak için gerekli bir kalite olan anti-inflamatuar özellikleriyle yaygın olarak bilinir. Ayrıca asit reflü ve diğer gastrointestinal bozukluklar için alternatif bir tedavi olarak kabul edilmiştir.

Şunlara da göz atın;

  1. Mide zehirlenmesine ne iyi gelir?
  2. Mide bulantısına iyi gelen çaylar
  3. Mide ekşimesine neden olanlar?
  4. Mide detoksu nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo