Meyve ve sebze insan sağlığı için oldukça önemlidir. Çoğu insan meyve ve sebzelerin iyi olduğunu bilir, ancak aralarındaki farklara pek aşina değildir.
Yapı, tat ve beslenme açısından meyve ve sebzeler arasında birçok fark vardır.
Bu yazıda sizlere meyve ve sebze arasındaki farklardan, meyve ve sebzelerin sağlık yararlarından bahsedeceğiz. İşte, meyve ve sebze arasındaki farklar:
Meyve ve sebzeler hem botanik, hem de mutfak açısından sınıflandırılır.
Botanik olarak, meyve ve sebzeler bitkinin hangi kısmından geldiklerine göre sınıflandırılır. Bir bitkinin çiçeğinden meyve gelişirken bitkinin diğer kısımları sebze olarak sınıflandırılır. Meyveler tohum içerirken sebzeler kök, gövde ve yapraklardan oluşabilir.
Mutfak açısından bakıldığında, meyve ve sebzeler tada göre sınıflandırılır. Meyveler genellikle tatlı veya ekşi bir tada sahiptir ve tatlılarda, atıştırmalıklarda veya meyve sularında kullanılabilir. Sebzeler daha hafif veya tuzlu bir tada sahiptir ve genellikle garnitür veya ana yemeğin bir parçası olarak yenir.
Hangi yiyeceklerin meyve, hangilerinin sebze olarak kabul edildiği konusunda, en azından mutfak açısından, muhtemelen oldukça iyi bir fikriniz vardır. Bununla birlikte, tatları nedeniyle genellikle sebze olarak sınıflandırılmalarına rağmen, teknik olarak meyve olan birkaç bitki vardır. Domates bunun en bilinen ve tartışmalı örneğidir.
1893'te ABD Yüksek Mahkemesi, domateslerin ABD gümrük düzenlemelerine göre meyve yerine sebze olarak sınıflandırılması gerektiğine karar verdi. Botanik olarak konuşursak, domates bir meyve tanımına uyar. Bununla birlikte, lezzet profilleri nedeniyle hala yaygın olarak sebze olarak anılırlar.
Sebzelerle karıştırılan diğer bazı yaygın meyve örnekleri şunlardır:
Sebze ile karıştırılan birçok meyve olmasına rağmen, varsa meyve olarak kabul edilen çok az sebze vardır. Bununla birlikte, bazı sebze çeşitleri, diğer sebzelerin çoğundan doğal olarak daha tatlı bir tada sahiptir ve meyvelere benzer şekilde tatlılarda, turtalarda ve unlu mamullerde kullanılır.
Tatlı lezzetlerine rağmen, tatlı patatesler aslında bir meyve değil, bir tür kök sebzedir. Benzer şekilde, şekerlenmiş tatlı patatesler, başka bir yenilebilir yumru türü olan tatlı patates içeren fırınlanmış bir yemektir. Doğal olarak daha tatlı bir tada sahip diğer sebzeler arasında pancar, havuç, şalgam bulunur.
Meyve ve sebzelerin beslenme açısından pek çok benzerlikleri vardır. Her ikisi de lif, vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve bitki bileşikleri bakımından yüksektir. Meyve ve sebzeler de doğal olarak sodyum ve yağ bakımından düşüktür.
Tatlı tadı göz önüne alındığında beklediğiniz gibi, meyveler çoğu sebze çeşidine kıyasla daha yüksek miktarda doğal şeker ve kaloriye sahip olma eğilimindedir.
Örneğin bir fincan elma 65 kalori ve 13 gram şeker içerirken, bir fincan brokoli sadece 31 kalori ve 2 gram şeker içerir.
Sebzelerle karşılaştırıldığında, bazı meyve türleri de gram başına daha fazla lif içerebilir. Meyve için 100 gram başına lif içeriği 2-15 gram arasında değişirken, yapraklı sebzeler aynı ağırlık için 1,2-4 gram lif sağlar.
Su içeriği de oldukça değişkendir. Yapraklı sebzeler %84-95 sudan oluşabilirken meyveler %61-89 arasında biraz daha az su içerir.
Farklı meyve ve sebze kategorileri arasında da bazı besin farklılıkları vardır. İşte beslenmeyle ilgili birkaç önemli nokta:
Beslenmemize iyi bir meyve ve sebze karışımı eklemek, çok çeşitli besinler almanızı sağlayabilir.
Meyve ve sebze alımının sağlık üzerindeki birçok faydasını belgeleyen çok sayıda araştırma var.
Bu sonuçların meyve ve sebzelere uygulandığına, ancak meyve suyuna uygulanmadığına dikkat edin. Meyve suyu, meyvede bulunan vitamin, mineral ve şekerlerin konsantre bir dozunu sağlar, ancak lif ve onunla birlikte gelen sağlık yararları içermez.
Şunlara da göz atın;