Maydanoz, yemeklere tat ve kıvam vermek için sık sık kullanılan bitkilerden biridir. Parlak yaprakları genelde ince ince kıyılır ve yemeklerin üzerine serpiştirilir. Ayrıca salata ve mezelerde de yer verilen bir bitkidir. Taze ve kurutulmuş olarak kullanılan maydanoz, mineraller açısından da zengindir. Evde maydanoz kalmadıysa, bunun yerine kullanabileceğiniz farklı bitkiler mevcuttur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kuru maydanozu kuru otla, taze maydanozu ise taze otla değiştirmektir. İşte, maydanoz yerine kullanabileceğiniz 10 bitki:
Frenk maydanozu, maydanozla yakından ilişkilidir fakat daha hafif bir tada sahiptir. Fransız mutfağında yaygın olarak kullanılır. Yumuşak bir tadı olduğu için, pişirme esnasında normal maydanozdan daha fazlasını kullanmanız gerekebilir.
Tarhun da, Fransız mutfağının temel bitkilerinden biridir. Maydanozdan farklı bir tada sahip olsa da, az miktarda yemeklere eklenebilir. Yemeğin lezzetini tamamlar. Maydanoz için nefis bir alternatiftir.
Güçlü ve tuzlu bir tada sahip olan kekik, nane ailesinin üyesidir. Taze veya kurutulmuş olarak kullanılabilir. Ancak tadı çok güçlü olduğu için, az miktarda kullanılması önerilir.
Soğan ve sarımsağa çok benzeyen frenk soğanı, yeşil soğan dallarına benzer. Hemen her türlü yemekte kullanılabilir. Beta karoten açısından zengindir.
Roka, bitki değil, salata yeşilidir. Tadı hafif acıdır. Yenilebilir garnitürlerden biri olan roka, ince ince doğranmalıdır. Kalsiyum bakımından zengindir.
Maydanoz yerine kullanılabilen yeşilliklerden bir diğeri ise hindibadır. Acı ve biberimsi bir tada sahiptir. Ancak maydanoza göre daha az miktarda kullanılmalıdır. Lif bakımından zengindir.
Meksika ve Tayland mutfağında kullanılan kişniş, güçlü ve aromalı bir bitkidir. Kişniş yapraklarının kalorisi düşüktür. Maydanoz alternatifi olarak kullanılabilse de, yedek garnitür olarak kullanılır.
Fesleğen, İtalyan yemeklerinde kullanılan en önemli otlarından biridir. Pesto sosun ana malzemesi olan fesleğen, K vitamini bakımından zengindir. Kurutulmuş veya taze olarak tercih edilebilir.
Kereviz yaprakları, maydanoz yerine kullanılabilir. İnce bir tada sahiptir. Genelde su içerir ve kalorileri düşüktür. Hafif yemeklerde tercih edilebilir.
Havuç yeşillikleri, maydanozun ikamelerinden biridir. C vitamini içeren bu yeşillikler, acı bir tada sahiptir. Bu yüzden yemek pişirirken kullanılması önerilmez. Ancak salatalara eklenebilir.
Şunlara da göz atın;