“Diyette makarna yersem kilo alır mıyım? Diğer günler verdiğim emekler boşa gitmesin. Diyet yaparken en çok özlediğim şey makarna. Bu haftaki kaçamağım makarna oldu, dayanamadım hocam. Çocuklar makarnayı çok seviyor diye evde pişiyor. Ben de yiyebilir miyim?” Danışanlarımdan da sık sık duyduğum üzere diyette makarna yenmesi konusunda büyük bir önyargı var. Gelin bunu birlikte kıralım. Makarna kolay hazırlanabildiği, ulaşım kolaylığı, lezzeti, birçok öğün yanına sağladığı uyum ve çeşitlendirip zenginleştirilebilir olmasıyla mutfağımızda yer almalı. Ve evet, diyette makarna olur, çok da güzel olur.
Şimdi gelin bildiğimizi sandığımız makarnaya yakından bakalım.
Makarna ve bulgur ürünlerinde durum buğdayı bulunur. Makarnanın pişmeden önceki sertliği ve piştikten sonraki formunu koruması da bu buğday türü sayesindedir. Yani ekmek, açma, poğaça, kek gibi ürünlerin içerisindeki buğday yapısından farklıdır. Bu saydığımız ürünler ile kıyasladığımızda besin değeri ve protein anlamında zengin bir tablo karşımıza çıkar.
Makarnanın kan şekerini yükseltme hızı (glisemik indeksi), ekmekten daha düşüktür. Kan şekeriniz çok hızlı yükseldiğinde vücudunuz yağ depolamak için gerekli sinyali almış demektir. Aynı zamanda kan şekeriniz çok hızlı düşecek ve bu sizi sürekli bir şeyler atıştırmaya itecektir. Beyaz ekmek ve çeşitli pastane ürünlerindense makarnanın glisemik indeksi daha düşüktür, bu da yağ olarak depolanma ihtimalini azaltır.
Lif içeriği sayesinde bağırsaktaki dışkı hacmini artırır ve tuvalete çıkışınızı kolaylaştırır. Dolayısıyla herhangi bir kabızlık durumuyla karşılaşmak istemiyorsanız; tahıla, buğdaya ve açıkçası makarnaya da diyetinizde yer açın.
Makarnanın lif içeriğinden dolayı bağırsağınızdaki sindirimi daha uzun sürer. Bu durum, tokluğu hissetmeniz ve diğer öğüne kadar geçen sürede tokluk hissinizin devam etmesi için bir etkendir.
Özellikle buğday türevlerini (daha genel ifade edersek tahılları) diyetten tamamen çıkarmanız veya çok düşük miktarlarda yemeniz durumunda B vitamini yetersizlikleri oluşmaya başlar. Diyetlerde yaşadığınız enerji düşüklüğü, yorgunluk gibi hislerin genelde en büyük sebebi bu kısıtlamadır.
Makarnalar durum buğdaylarından yapılır ancak tam durum buğdayı kullanımıyla birlikte yukarıda saydığım faydaları elde edebiliriz. Çünkü durum buğdayının besin değerinin yüksek kısmı beyazlatma işlemi sırasında kayba uğrar.
Öneriler;
Tam buğday makarna sade olarak 8 yemek kaşığı olarak tüketildiğinde 250 kkal’dir. Eğer yanına bir su bardağı ayran eklerseniz, 400 kkal içeriğine sahip bir ana öğün elde etmiş olursunuz. 200 gram makarna çeşitleri ve kalorileri;
Günlük enerji ve besin değeri ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak daha doğru tercihler yapması için bir diyetisyenle çalışabilirsiniz. Makarnayı diyette hiç düşünmeden, en konforlu tüketim şekli budur.
Yazar:
Dyt. Büşrahan Sancak Özen
instagram.com/dyt.busrasancakozen
Şunlara da göz atın;