Makarna, dünyanın en sevilen yiyeceklerinden biridir. Geleneksel olarak buğdaydan yapılır, artık bezelye, mercimek, fasulye ve diğer glütensiz çeşitler gibi çok daha fazla makarna türü vardır. Kurutulmuş makarna kilerinizde yıllarca dayanabilirken, pişirildikten sonra buzdolabında tam olarak ne kadar süre saklandığını merak edebilirsiniz. Bu yazıda, farklı makarna türlerinin buzdolabında ne kadar süre dayandığını ve bunları olabildiğince uzun süre taze tutmak için en iyi saklama uygulamalarını gözden geçiriyor.
Tıpkı diğer önceden pişirilmiş yiyecekler ve yemek artıkları gibi, pişmiş makarna da buzdolabında saklanmalıdır. Bunun nedeni, pişmiş makarnanın sonunda küf oluşumuna yol açacak nem içermesi ve daha soğuk sıcaklıkların son kullanma sürecini yavaşlatmasıdır. Farklı makarna türlerinin ve müstahzarlarının atılmadan önce buzdolabında ne kadar süre dayanabileceğini bilmek faydalı olacaktır. Farklı makarna türlerinin beklenen buzdolabı ömürleri, büyük ölçüde ana malzemeye bağlıdır - örneğin, mercimekten mi, buğdaydan mı, yoksa yumurta içeriyor mu? İşte, en popüler makarna türlerinden bazılarının buzdolabında ne kadar dayanacağı:
Bunların genel beklentiler olduğunu ve bireysel yemeklerin değişebileceğini unutmayın, ancak çoğu pişmiş makarnanın 1 haftadan az sürdüğünü varsayabilirsiniz. Makarnanızı incelemeniz ve yemeden önce herhangi bir bozulma belirtisi olmadığından emin olmanız yine de önemlidir.
Genellikle makarnanızın bozulup bozulmadığını ona bakıp hissederek anlayabilirsiniz. Son kullanma tarihi geçen makarnanın en belirgin işaretlerinden biri, genellikle görünür küf oluşmaya başlamadan hemen önce ortaya çıkan yapışkan veya yapışkan hale gelmesidir. Ayrıca grimsi veya beyazımsı bir renk tonu gibi bir donukluk veya renk değişikliği olduğunu da fark edebilirsiniz. Bazen makarnanızın bozulmaya başladığını ve atılması gerektiğini bile hissedebilirsiniz.
Üzerinde zararlı mikroplar büyüyorsa eski makarna yemek sizi hasta edebilir ve bunu yapmak insanları farklı şekilde etkileyebilir. Yediğiniz makarnada neyin büyüdüğüne bağlı olarak, hafif ila şiddetli arasında değişen gıda zehirlenmesi belirtileri yaşayabilirsiniz. Gıda kaynaklı hastalıkların en sık görülen semptomları, doğası gereği gastrointestinaldir ve mide rahatsızlığı, ishal ve kusmaya neden olur.
Eski makarnada büyüyebilen en yaygın gıda kaynaklı patojenlerden biri kramplara, mide bulantısına, ishale ve kusmaya neden olabilen B. cereus'tur. Ağır vakalarda bu bakterinin ölüme neden olduğu bile bilinmektedir.
İçinde et, yumurta veya süt ürünleri gibi başka bileşenler bulunan eski makarna yerseniz, Salmonella, Campylobacter, Clostridium veya Listeria gibi diğer yaygın mikroplara da maruz kalma olasılığı daha yüksektir.
Artık makarna yemekten kaynaklanan gıda kaynaklı hastalık riskinizi en aza indirmek için, yukarıdaki genel raf ömrü beklentilerini takip etmek, makarnanızı yemeden önce incelemek ve uygun saklama tekniklerini uygulamak en iyisidir.
Makarnayı pişirdikten sonra kalanları tamamen soğumaya bırakın ve pişirildikten sonra 2 saat içinde buzdolabında saklayın. Sıcak makarna kapatılıp buzdolabına yerleştirildiğinde hapsolan nem, bakteri veya küfün büyümesi için mükemmel ortamı yaratabilir. Buzdolabındaki makarna sığ, hava geçirmez kaplarda veya yeniden kapatılabilir torbalarda saklanmalıdır. Artan pişmiş erişteleri buzdolabında çok fazla birbirine yapışmasını önlemek için biraz zeytinyağına atmanız yararlı olabilir. Son olarak, soğuk yiyecekleri korumak için buzdolabınızı 4°C veya daha düşük bir sıcaklıkta tuttuğunuzdan emin olun.
Artan makarnanın tadını çıkarmaya hazır olduğunuzda, ister buzdolabından çıkardığınız kadar soğuk yiyebilir, isterseniz de önerilen birkaç yöntemi kullanarak tekrar ısıtabilirsiniz. Sossuz sade makarna yiyorsanız, bir süzgeç içine alıp yaklaşık 30-60 saniye kaynar suya batırarak tekrar ısıtabilirsiniz. Kalan soslu makarna, ısıya dayanıklı bir tabağa konulabilir ve 180°C sıcaklıkta yaklaşık 20 dakika fırında pişirilebilir. Ayrıca ocaktaki bir tavaya yerleştirilebilir ve orta ateşte ısıtılarak iyice ısıtılması için hafifçe karıştırılabilir.
Mikrodalgaya uygun üstü kapalı bir tabak, mikrodalganızın yeniden ısıtma ayarlarını kullanarak ve soğuk noktalar kalmayana kadar hafifçe karıştırarak artık makarna için de işe yarayabilir. Makarnanız 4°C'de düzgün bir şekilde soğutulduğu ve artıkları zamanında yediğiniz sürece, soğuk yemek isterseniz bakteriyel kontaminasyon riski düşüktür. Yeniden ısıtıyorsanız, bakteri üremesini önlemek için en az 75°C ısıttığınızdan ve 2 saat içinde tükettiğinizden emin olun.
Şunlara da göz atın;