Limon ve lime (misket limonu) dünyada en çok tüketilen narenciye meyveleri arasındadır. Özellikle salata ve yemek yapımında kullanılan bu besinler, Akdeniz Bölgesi'nde yaygın olarak yetişir. Birçok ortak yönleri olsa da, tat ve renk gibi belirgin farkları da mevcuttur. Limon ve lime genetik olarak farklıdır ancak ikisi de narenciye ailesine aittir. Limon, ılıman iklimlerde yetişirken, lime tropikal ve subtropikal bölgelerde yetiştirilir. Asidik ve ekşimsi tada sahip olan bu meyveler, kozmetik, temizlik ve gıda sektöründe kullanılırlar.
100 gramlık lime ve limonun besin değerleri şu şekildedir;
Genel olarak limonlar, potasyum, folat ve B6 vitamini dahil olmak üzere biraz daha fazla miktarda vitamin ve mineral sunar. Turunçgiller antioksidan, anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahip birçok başka bitki bileşiği içerir.
Limon, parlak sarı bir renge sahiptir ve orta boyutludur. Lime ise parlak yeşil rengindedir ve limona göre daha küçük boyutları vardır.
İkisi de ekşi bir tada sahiptir. Ancak limonlar daha tatlı olma eğilimindedir. Lime ise acımsı bir ekşiliğe sahiptir. Bu yüzden lime, limona göre daha ekşi olarak bilinir.
Limon ve lime, salata sosu, sos, içecek ve kokteyllerde kullanılır. Lime, daha acı olduğu için genelde tuzlu yemeklerde kullanılır. Ayrıca kokteyllerin de vazgeçilmezidir. Limonlar ise, hem tuzlu, hem de tatlı yemeklerde kullanılır. Kek, muhallebi gibi birçok tatlının yapımında tercih edilebilir. Genellikle bitki çayı gibi sıcak içeceklerde tercih edilir.
Şunlara da göz atın;