Temel besin kaynaklarından olan süt, insan vücudunun gelişimi içen yararlı olan vitamin, mineral ve proteini içermektedir. Fakat süt tüketimi bazı bireylerde gaz, karın ağrısı ve şişkinlik yaratabilmektedir. Bu sebeple de mide ve bağırsak problemlerine neden olabilmektedir. Bu problemlerle karşılaşan bireyler için laktozsuz süt uygundur.
Sütte yer alan laktoza karşı vücudun direnç göstermesi durumuna laktoz intoleransı denmektedir. Bağırsaklarda laktozun parçalanmasını sağlayan laktaz enziminin eksikliği sonucu laktoz intoleransı görülmektedir.
Laktozsuz süt üretilirken içerisindeki laktoz, laktaz enzimleri ile parçalanmaktadır. Bu parçalanma sayesinde vücutta daha kolay sindirimi gerçekleşmektedir. Laktozsuz süt, besin değeri bakımından diğer sütler ile aynıdır. Laktoz sütte bulunan doğar şekerdir. Laktozsuz sütteki laktoz bileşenlerine yani glikoz ve galaktoza ayrılmış halde bulunmaktadır. Laktozun parçalanması sonucu açığa çıkan bu bileşenlerin tatlılıkları laktoza göre daha fazladır. Bu sebepten ötürü laktozsuz süt, normal süte kıyasla tadı daha tatlıdır.
Laktozsuz süt iki yolla elde edilir. Sütün içine bir miktar saf laktaz enzimi eklenir, en uygun sıcaklıkta enzim aktive edilir ve laktoz yıkımı sağlanır. İstenilen laktoz yüzde elde edilince pastörizasyon işlemi sağlanır. Diğer yöntemde ise serbest enzim sistemi ile laktozsuz süt üretimi yapılır. Ülkemizde de ikinci yöntem kullanılır.
Yazar:
Dyt. Ceren Karahan
Şunlara da göz atın;