Potasyum, fosfor ve kükürt açısından çok zengin olan kuşkonmaz, ılıman iklim bitkisidir. Ülkemizde genellikle Ege Bölgesi’nde yetişen kuşkonmaz bitkisi yeşil, mor ve beyaz renklerde bulunur. Ayrıca lif açısından da çok zengin olan kuşkonmazın 200 gramında sadece 44 kalori bulunmaktadır ve diyet yapanlar için de bulunmaz bir yiyecektir. Bu güzel bitki, Türkiye’nin çeşitli yörelerinde farklı adlarla anılır. Bunlardan bazıları; keme dikeni, kedirgen, dilfilcan, tilkişen, ayrelli, tilki kuyruğudur.
Kuşkonmaz seçerken dikkat edilmesi gereken noktaların ilki; kuşkonmaz yapraklarının açılmamış olmasıdır. Kuşkonmazlar diğer sebzeler kadar uzun süre saklanmamalıdır, en kısa sürede tüketilmelidir. Taze kuşkonmazlar, kullanılacağı zamana kadar ıslak olarak muhafaza edilmelidir. Kuşkonmazları dondurarak da saklayabilirsiniz. Ancak formunun bozulmaması için pişirmeden önce çözdürmemeye özen gösterilmelidir. Kuşkonmazı aldıktan sonra aynı gün kullanmayacaksanız, dibinden biraz keserek, soğuk su dolu bir kaba dik olarak yerleştirin. Ayrıca daha uzun muhafaza edebilmek için filizleri havluya veya kuru bir kurulama bezine sarın. Ardından plastik poşete yerleştirerek, buzdolabının sebze bölümünde en fazla 5 gün olmak üzere saklayın.
Özellikle et ve tavuk yemekleri ile oldukça sık tüketilir. Kahvaltılarınızda omletlerin içine bu leziz bitkiyi ekleyebilir ve farklı bir lezzet elde edebilirsiniz. Başka bir lezzet olarak da kuşkonmazın üstünde yer alan odunsu kısımları elinizle temizleyerek, geriye kalan yumuşak kısımlarını yıkayıp kuşkonmazı elinizle küçük parçalara ayırın. İsteğe göre dilediğiniz yeşilliklerle kavurun ve üzerine yumurta kırın. Baharat da ekleyerek bu şekilde servise sunun. Eğer haşlayarak tüketmeyi tercih ederseniz haşlama süresi 2-3 dakikadır, cinsine göre en fazla 7 dakika haşlanabilir. Kuşkonmaz bol tuzlu ve kaynar suda haşlanmalıdır. Haşlanan kuşkonmazı sudan alıp soğuk suya koyun. Soğuk suda 2 dakika tutmanız yeterli olacaktır. Bu hazırlama tekniklerinin yanı sıra, kuşkonmazı çiğ de tüketebilirsiniz. Ayrıca 5 dakika boyunca peynir ile fırınlayarak da hazırlayıp, tüketebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;