Kuru üzüm, üzümün kurutulmuş halidir. Kuruyemiş olarak kabul edilmese de, çiğ bir şekilde tüketilir. İsteğe göre hoşaf, aşure, kek gibi farklı tariflerde kullanımı da mevcuttur. Rengine göre sarı ve siyah olmak üzere ikiye ayrılır. Kuru üzüm üretiminde Türkiye ve ABD ön plana çıkar. İran, üretimde üçüncü sırada yer alır. Ülkemizden kuru üzüm ithal eden ülkeler arasında Almanya, Hollanda, İtalya ve İngiltere bulunur. Kuru üzüm, antioksidan özelliklere sahiptir, fakat C vitamini içeriği çok düşüktür. Bununla birlikte kolesterol içermez. Ölçülü bir şekilde tüketildiğinde, sağlık açısından faydalıdır.
Kuru Üzüm Nasıl Saklanır?
- Kuru üzüm, serin, karanlık ve kuru bir yerde saklanmalıdır.
- Mümkünse serin ve nemsiz kilerde hava almayacak şekilde saklanması önerilir.
- Nemli yerler, küf oluşumuna zemin hazırlar.
- Eğer kuru üzüm paketi hiç açılmadıysa, buzdolabında saklamak mümkündür.
- Kuru üzüm, buzdolabında 1 yıla kadar muhafaza edilebilir. Eğer buzdolabında yeterli alan yoksa, koyu renkli dolapları da tercih edebilirsiniz.
- Kuru üzüm, özellikle yaz aylarında oda sıcaklığında bırakılmamalıdır. Sıcak havalar üzümün yapısını bozar ve birbirine yapışmasına neden olabilir.
- Kuru üzüm dondurucuda saklanacaksa, ağzı güzelce paketlenmeli, üzümler tek seferde kullanılacak porsiyonlara ayrılmalıdır. Porsiyonlar arasına mutlaka kese kağıdı konulmalıdır. Bu sayede birbirine yapışmaları önlenebilir.
- Kuru üzümler, oda sıcaklığında 6 aya kadar saklanabilir. Ancak ağzı kapalı olmalıdır.
- Kuru üzümler, ocak, doğalgaz gibi ısı veren eşyaların yanında bırakılmamalıdır.
- Eğer dolapta saklanacaksa, böcek istilasına karşı korunmalıdır. Bunun için kavanoz güzelce steril edilmeli ve dolapların için nemli bırakılmamalıdır.
Kuru Üzüm Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kuru üzümlerin buzdolabında uzun süre durması, katılaşmasına neden olabilir.
- Buzdolabında şeker kristalleşeceği için, kuru üzümler daha sert bir yapıya bürünebilir.
- Kuru üzümleri tek seferde kullanacağınız porsiyonlara bölün. Kısa süre içinde kullanacaklarınızı cam kavanozlara doldurun ve dolapta muhafaza edin.
- Uzun süre kullanmayacaksanız, buzdolabı poşetlerine bölün ve poşetlerin ağzını sıkıca bağlayın. Daha sonra üzerine tarih etiketi yapıştırarak buzlukta muhafaza edebilirsiniz.
- Eğer kuru üzümden kötü koku geliyorsa, tadında değişiklik ve ekşime varsa, içinde böcek olduğundan şüpheleniyorsanız, hiç bekletmeden atmanız ve kesinlikle tüketmemeniz önerilir.
Şunlara da göz atın;
- Taze mantar nasıl saklanır?
- Armut nasıl saklanır?
- Marul nasıl saklanır?
- Süt nasıl saklanır?
- Kabak nasıl saklanır?