Kuru buz, karbondioksitin katı (donmuş) halidir. Normal buza göre daha yoğun olan kuru buz, -78.5 derecelik ısıda donar. Karbondioksitin donma noktası ve erime süresi oldukça uzundur. Ayrıca kuru buz, soğuttuğu ürünün nemlenmesini de önler. Özellikle uzun süre taşıması veya bekletilmesi gereken ürünler için, tercih edilir.
Öncelikle karbondioksit gazı, saflaştırma işleminden geçirilir. Daha sonra -20 derecede 20 bar basınç uygulanır ve gaz halinden sıvı hale dönüştürülür. Sıvılaşan karbondioksitin kapalı fanus veya tanklarda tutulması gerekir. Daha sonra kullanılmak istenen alana püskürtülür ve enerji ile donarak katı hale geçer. Oluşan kar, sıkıştırma işleminden geçirildikten sonra piyasaya sürülür. Bu aşamalar, laboratuvar ortamında gerçekleştirilir.
Kuru buz, evde yapılabilir. Ancak yapımında yangın tüpü, koruyucu giysi gibi malzemelere ihtiyaç duyulur. Kuru buzla doğrudan temas etmek cildi yakar. Ciltle teması halinde ciddi yanıklar oluşur. Bu nedenle evde yapılması kesinlikle önerilmez. Alanında uzman kişiler tarafından doğru tekniklerle yapılması gerekir.
Önemli Not: Kuru buzun ağızdan alımı veya solunması, ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Ayrıca kuru buzun doğru şekilde serbest kalması engellenirse, patlama yaşanabilir.
Şunlara da göz atın;