Kurban Bayramı ile birlikte dolaplara daha fazla et koymaya başlıyoruz. Hem bayram sofralarında, hem de sonrasında kavurmalar, kızarmalar ızgaralar sofralardaki yerini alıyor. Peki, kurban etini doğru bir şekilde saklıyor muyuz? Kurban etlerini doğru pişiriyor muyuz? Eğer pişirdiğiniz etler çabuk kuruyorsa, sertleşiyorsa ve sakız gibi çiğneniyorsa bir yerlerde hata yapıyor olabilirsiniz. Kurban etini pişirirken hangi hataları yapıyoruz, birlikte görelim.
Birçoğumuzun en sık yaptığı hataların başında eti dinlendirmemek geliyor. Taze gelen kurban etini hemen pişirmek, etin lezzetini önemli ölçüde azaltıyor. Yeni kesilen et 'rigor mortis' denilen bir sertliğe sahip olur. Uzmanlar eti pişirmeden önce minimum 12 saat boyunca buzdolabında dinlendirmek gerektiğini söylüyor. Ayrıca pişirmek için, dolaba koyduğunuz ilk eti kullanmanız gerekli.
Bu da yapılan hataların başında geliyor. Kurban etini dolapta dinlendirdiniz, peki ya sonra? Eti dolaptan çıkarttığınız gibi pişirirseniz, kuru ve sert bir yemek elde edersiniz. Bunun önüne geçmek için, etinizi mutlaka oda sıcaklığında bekletin ve buzların çözünmesini sağlayın. Et, tamamen çözülünce yemek için kullanabilirsiniz.
Hem kurban eti, hem de normal et pişirirken lezzetli bir yemek yapmak istiyorsanız, etinizi marine etmelisiniz. Bu işlem aslında oldukça kolaydır. Eti uygun soslarla marine etmek, yumuşak ve lokum kıvamında olmasını sağlar. Etinizi nasıl marine edeceğinizi bilmiyorsanız veya farklı marinasyon sosları arıyorsanız, et nasıl marine edilir yazımızı okuyabilirsiniz.
Izgara yaparken mangal ve et birbirine çok yakındır. Bu nedenle etleri yüksek ve harlı ateşte pişirmek, içinin çiğ kalmasına neden olur. Aynı şekilde pişme esnasında etin yağları süzüldüğü için, daha kuru olacaktır. Etleri orta ateşte pişirmek daha iyi sonuç almanızı sağlar.
Kavurma işleminde ise genellikle etler kısık ateşte pişirilir. Fakat bu durum etin suyunu salmasına neden olur. Eti kendi yağında ve suyunda pişirmek için yüksek ateşte pişirebilirsiniz.
Eti mühürlemek, etin lezzetini koruyabilmek için mutlaka uygulanması gereken bir adımdır. Pişirme esnasında et suyunu ve yağını salar. Bununla birlikte lezzeti de azalmaktadır. Mühürleme işlemi, etin lokum gibi olmasına ve suyunu içinde saklamasına yardımcı olur. Mühürleme işlemini nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, et mühürleme teknikleri yazımızdan adım adım detaylarını öğrenebilirsiniz.
Eti kavururken sıvıyağ ve tereyağı eklemek doğru bilinen yanlışlardan biri. Eti ilk on dakika boyunca mutlaka kendi yağında pişirin. Bu sayede kıvamı daha iyi olacaktır. On dakikanın ardından dilediğiniz yağı ekleyebilirsiniz.
Eti pişirirken genellikle tuz, karabiber, kimyon gibi baharatlar ilk aşamalarda ekleniyor. Fakat baharatların daha iyi aroma katması için, pişirmenin son aşamalarında eklenmesi gerekiyor. İlk aşamada eklenen baharatların hem etin rengini değiştirmekte, hem de daha sert olmasına neden olur.
Eti ızgarada veya tavada pişirirken çatal ile pişirmemelisiniz. Çatal eti deldiği için, içindeki suyun akmasına neden olur. Bu yüzden maşa kullanmak daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
Şunlara da göz atın;