Kurban Eti Pişirirken Yapılan 9 Önemli Hata

Kurban eti pişirirken hemen herkesin fark etmeden yaptığı bazı hatalar, etin lezzetinin kaybolmasına sebep olabiliyor. İşte, kurban eti pişirirken yapılan 9 önemli hata ve çözümleri:
Kurban Eti Pişirirken Yapılan 9 Önemli Hata
23 Haziran 2023, 16:57

Kurban Bayramı ile birlikte dolaplara daha fazla et koymaya başlıyoruz. Hem bayram sofralarında, hem de sonrasında kavurmalar, kızarmalar ızgaralar sofralardaki yerini alıyor. Peki, kurban etini doğru bir şekilde saklıyor muyuz? Kurban etlerini doğru pişiriyor muyuz? Eğer pişirdiğiniz etler çabuk kuruyorsa, sertleşiyorsa ve sakız gibi çiğneniyorsa bir yerlerde hata yapıyor olabilirsiniz. Kurban etini pişirirken hangi hataları yapıyoruz, birlikte görelim.

  1. Eti Dinlendirmeden Pişirmek

kurban eti

Birçoğumuzun en sık yaptığı hataların başında eti dinlendirmemek geliyor. Taze gelen kurban etini hemen pişirmek, etin lezzetini önemli ölçüde azaltıyor. Yeni kesilen et 'rigor mortis' denilen bir sertliğe sahip olur. Uzmanlar eti pişirmeden önce minimum 12 saat boyunca buzdolabında dinlendirmek gerektiğini söylüyor. Ayrıca pişirmek için, dolaba koyduğunuz ilk eti kullanmanız gerekli.

  1. Eti Çözünmeden Pişirmek

dondurulmuş et

Bu da yapılan hataların başında geliyor. Kurban etini dolapta dinlendirdiniz, peki ya sonra? Eti dolaptan çıkarttığınız gibi pişirirseniz, kuru ve sert bir yemek elde edersiniz. Bunun önüne geçmek için, etinizi mutlaka oda sıcaklığında bekletin ve buzların çözünmesini sağlayın. Et, tamamen çözülünce yemek için kullanabilirsiniz.

  1. Eti Marine Etmemek

marine edilmiş et

Hem kurban eti, hem de normal et pişirirken lezzetli bir yemek yapmak istiyorsanız, etinizi marine etmelisiniz. Bu işlem aslında oldukça kolaydır. Eti uygun soslarla marine etmek, yumuşak ve lokum kıvamında olmasını sağlar. Etinizi nasıl marine edeceğinizi bilmiyorsanız veya farklı marinasyon sosları arıyorsanız, et nasıl marine edilir yazımızı okuyabilirsiniz.

  1. Izgarada Yüksek Ateş Kullanmak

ızgarada et

Izgara yaparken mangal ve et birbirine çok yakındır. Bu nedenle etleri yüksek ve harlı ateşte pişirmek, içinin çiğ kalmasına neden olur. Aynı şekilde pişme esnasında etin yağları süzüldüğü için, daha kuru olacaktır. Etleri orta ateşte pişirmek daha iyi sonuç almanızı sağlar.

  1. Kısık Ateşte Kavurmak

kavurma

Kavurma işleminde ise genellikle etler kısık ateşte pişirilir. Fakat bu durum etin suyunu salmasına neden olur. Eti kendi yağında ve suyunda pişirmek için yüksek ateşte pişirebilirsiniz.

  1. Eti Mühürlememek

et mühürleme

Eti mühürlemek, etin lezzetini koruyabilmek için mutlaka uygulanması gereken bir adımdır. Pişirme esnasında et suyunu ve yağını salar. Bununla birlikte lezzeti de azalmaktadır. Mühürleme işlemi, etin lokum gibi olmasına ve suyunu içinde saklamasına yardımcı olur. Mühürleme işlemini nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, et mühürleme teknikleri yazımızdan adım adım detaylarını öğrenebilirsiniz.

  1. Eti Kavururken Tereyağı Eklemek

tavada et

Eti kavururken sıvıyağ ve tereyağı eklemek doğru bilinen yanlışlardan biri. Eti ilk on dakika boyunca mutlaka kendi yağında pişirin. Bu sayede kıvamı daha iyi olacaktır. On dakikanın ardından dilediğiniz yağı ekleyebilirsiniz.

  1. Baharatları Erken Eklemek

baharatlı kavurma

Eti pişirirken genellikle tuz, karabiber, kimyon gibi baharatlar ilk aşamalarda ekleniyor. Fakat baharatların daha iyi aroma katması için, pişirmenin son aşamalarında eklenmesi gerekiyor. İlk aşamada eklenen baharatların hem etin rengini değiştirmekte, hem de daha sert olmasına neden olur.

  1. Eti Çatal İle Çevirmek

pişmiş et

Eti ızgarada veya tavada pişirirken çatal ile pişirmemelisiniz. Çatal eti deldiği için, içindeki suyun akmasına neden olur. Bu yüzden maşa kullanmak daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Kurban kavurması nasıl yumuşak olur?
  2. Kuşbaşı et nasıl pişirilir?
  3. Et nasıl parçalanır?
  4. Kurban etinin kokusu nasıl giderilir?
  5. Kurban bayramı için et yemekleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo