Kurabiye Nasıl Saklanır: Kurabiyelerin Taze Kalması İçin Ne Yapmalıyız?

Kurabiyeler nasıl saklanır? Kurabiye hamuru nasıl saklanır? Çıtır ve yumuşak kurabiyelerin bayatlamaması için neler yapabiliriz? Kurabiyelerinizin taze kalması istiyorsanız bu pratik bilgiler ��ok işinize yarayacak.
Kurabiye Nasıl Saklanır: Kurabiyelerin Taze Kalması İçin Ne Yapmalıyız?
24 Nisan 2024, 21:36

Şüphesiz ki hayattaki en büyük neşe kaynaklarından biri ev yapımı kurabiyelerdir. Fakat eğer henüz tadına bakamadan kurabiyeleriniz bayatlıyorsa bu neşe sona erebilir. Güzel haber ise aslında kurabiyelerin her zaman daha sonra yenilmek üzere saklanabilir olması. Kurabiyenin ömrünün uzatılması için birkaç ipucumuz var. Yumuşak kurabiyeleri, çıtır kurabiyeleri ve kurabiye hamurunu saklamanın en iyi yollarının yanı sıra asla unutmamanız gereken birkaç kurabiye saklama kuralı için okumaya devam edin.


Kurabiyeleri Saklarken Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. Kurabiyelerin nasıl saklanacağını bilmek söz konusu olduğunda birkaç temel kural vardır. Bu yönergeler, herhangi bir kurabiyeyi daha uzun süre daha iyi durumda tutacaktır. İlk yapılması gereken kurabiyeleri saklamaya çalışmadan önce tamamen soğumasını sağlamaktır.
  2. Kurabiyeler soğurken nemi buhar şeklinde ortadan kaldırırlar yani bu buharlı kurabiyelerin hepsi plastik bir kaba konursa saklama alanları hızla nemlenecektir.
  3. Aşırı nem bakteriler için bir üreme alanı oluşturur ve bu da küflü kurabiyelere yol açabilir. Kimse küflü kurabiyeler istemez.
  4. İkinci kural ise farklı kurabiye türlerinin ayrı ayrı saklanması gerektiğidir. Farklı kurabiyeler farklı ortamlar gerektirir ve kurabiyeler ile bisküviyi aynı kapta saklamak her iki tipi de tehlikeye atar. Bu aynı zamanda tat karışımını veya tatların diğer kurabiyelere yayılmasını önler.
  5. Son olarak, kurabiyelerinizi fermuarlı bir pakette saklayacaksanız onları tezgâhta bırakmayın. Ezilebilirler aynı zamanda da mutfağınızın sıcaklığında ısınabilirler. Bu da neme neden olur ve kurabiyeler ıslak bir hal alabilir.

 

Yumuşak Kurabiyeler Nasıl Saklanmalı?

Yemek pişirme dehası Darcy Lenz’a göre yumuşak kurabiye saklamanın yolu hava akışını en aza indirgemekten ve böylece kurabiyelerinizin nem kaybetmemesinden geçiyor. Kurabiyeler (ve diğer unlu mamuller) havaya maruz kaldıklarında, nişasta molekülleri kristalleşmeye ve glütenden su almaya başlar ve bu da bayatlığa neden olur. Cheesecake çubukları, kekler ve buzlu kurabiyeler gibi yumuşak kurabiyeler hava geçirmez bir kapta (cam yemek hazırlama kapları veya plastik saklama kapları gibi) tek bir katman halinde saklanmalıdır, böylece birbirine yapışmazlar. Aynı şey yapışkan veya soslu kurabiyeler için de geçerlidir. Yumuşak kurabiyeleri nemli tutmak için kaba bir dilim ekmek ekleyebilirsiniz. Ekmek, kurabiyeler yerine kuru havayı emecek ve bayatlamalarını önlemeye yardımcı olacaktır. Düzgün yapıldığında, yumuşak kurabiyeler buzdolabında üç gün ve dondurucuda üç aya kadar dayanır.


Çıtır Kurabiyeler Nasıl Saklanır?

Kurabiye, zencefilli kurabiye ve çözülmemiş çubuk kurabiyeler gibi çıtır kurabiyeler birden çok katmanda saklanabilir. Kurabiyenin yapısına bağlı olarak, daha sert kurabiyeleri birkaç farklı şekilde saklayabilirsiniz. Dayanıklı kurabiyeler (çikolata parçacıklı kurabiyeleri veya sert ayarlanmış krema içeren kurabiyeleri düşünün) bir arada saklanabilir. Çok dayanıklı olmayan kurabiyelerin ise ayrılması gerekecektir bunun için de katmanlar arasında bariyer olması için parşömen kağıdı, streç folyo ve tortilla ekmeği kullanabilirsiniz. Çıtır çıtır kurabiyeler ayrıca bir kurabiye kavanozunda saklanabilir ayrıca bu durumda  içeri sızan küçük miktarlarda hava aslında dokularını korumalarına yardımcı olur.

 


 

Kurabiye Hamuru Nasıl Saklanır?

Tüm zamanların en önemli ipuçlarından biri, kurabiye hamurunu daha sonra pişirmek için buzdolabında veya dondurucuda saklayabilmeniz (ve saklamanız) gerektiğidir. Ev yapımı kurabiye hamuru buzdolabında bir hafta, dondurucuda ise üç aya kadar dayanır. Kurabiye hamurunu, nerede saklıyor olursanız olun, hava geçirmez bir kapta saklayın.

 

Kurabiye Hamuru Nasıl Dondurulur?

Kurabiye hamurunu donduracaksanız önce yuvarlayın veya toplar halinde toplayın ve parşömen kaplı bir fırın tepsisine bir saat boyunca (veya sertleşene kadar) dondurun. Hızlı bir dondurma, kurabiye hamurunuzun birbirine yapışmasını önlemeye ve şeklini korumasına yardımcı olur. Bu bittiğinde hamuru bir dondurucu poşetine veya başka bir hava geçirmez kaba yerleştirin.


Kurabiye Hamurunun Çözülmesi

Dondurulmuş kurabiye hamuru toplarının pişirmeden önce çözülmesine gerek yoktur (pişirme süresine sadece birkaç dakika eklemeniz gerekir), ancak isterseniz bir gece buzdolabında çözülmesine izin verebilirsiniz. Şekere batırılmış veya yuvarlanmış bir kurabiye yapıyorsanız, hamuru dondurmadan önce yuvarlamak yerine hamur çözüldükten sonra şekeri eklemek daha iyidir. Hamuru dilimlemek için donmuş kurabiyenin de çözülmesi gerekecektir.


Şunlara da göz atın;

  1. Değişik kurabiye tarifleri
  2. Ağızda dağılan kurabiye yapmanın püf noktaları
  3. Tatlı tuzlu kurabiyeler
  4. Şık sunumlu ikramlıklar
  5. Değişik tatlı tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo