Küflü Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Küflü peynir nedir? Küflü peynirin faydaları ve zararları nelerdir? Küflü peynir nasıl tüketilir? Küflü peynir çeşitleri nelerdir? İşte, sofralarınıza lezzet katacak küflü peynir çeşitleri ve kullanımı:
Küflü Peynir Çeşitleri Nelerdir?
24 Nisan 2024, 21:43

Küflü peynir, görünümü, lezzeti ve yapım aşamalarıyla diğer peynirlerden ayrılan bir peynir çeşididir. Sağlık açısından çok faydası olan küflü peynirin tüketim kitlesi oldukça geniştir. Yalnızca ülkemizde değil, dünya çapında üne sahip olan peynirleri içinde barındırır. Bu peynirlerin faydalı olması için, sağlıklı koşullarda küflendirilmesi gerekir. Doğru şekilde küflendirilmezse, zararlı bir hale gelebilir. Peki, küflü peynir çeşitleri nelerdir? Küflü peynirin faydaları ve zararları nedir? İşte, küflü peynir çeşitleri ve faydaları:


  1. Rokfor Peyniri


Güney Fransa'nın Roquefort kasabasında üretilmeye başlanan rokfor peyniri, güzel kokulu bir peynirdir. Rokfor peyniri önce doğal mağaralarda, daha sonra mahzende bekletilerek hazırlanır. İçi küflü olan bu peynir, diğer peynirlere göre daha dayanıklıdır.


  1. Gorgonzola Peyniri


Kökeni İtalya'ya dayanan gorgonzola peyniri, inek sütünden yapılır. Ağızda dağılan gorgonzola peynirinin mavi damarları vardır. Farklı tipleri olan bu peynir, genellikle spagetti ve pizza yapımında kullanılır. 


  1. Cheddar Peyniri


İsmini İngiltere'nin cheddar kasabasından alan bu peynir, inek sütünden elde edilir. Sert ve yağlı bir peynir çeşidi olan cheddarın 1 yıl bekletilmiş olanı makbuldür. Genelde hamburger, pizza ve soslarda eritilerek kullanılır.


  1. Asiago Peyniri


Kökeni İtalya'ya dayanan asiago peyniri, inek sütünden elde edilir. Keskin bir tada sahip olan asiago peyniri, serttir. Asiago peyniri pizza ve spagetti yapımında kullanılır.


  1. Gruyere Peyniri


İsviçre kökenli bir peynir olan gruyere, aslında 'gravyer peyniri' olarak da bilinir. Peynirin içi parlak sarı, kabuğu ise koyu sarı rengindedir. Peynirin içinde çapı 1 cm olan delikler bulunur.


  1. Parmesan Peyniri


İnek sütünden üretilen parmesan peyniri, İtalyan kökenlidir. 12-36 boyunca olgunlaştırılır. Yüksek oranda glutamat içerir. Özellikle spagetti ve pizza yapımında en çok kullanılan peynir çeşitlerinden biridir.


  1. Blue Cheese


Hollanda'da üretilen blue cheese peyniri geniş bir kullanıma sahiptir. Mavi küflü peynir olarak da bilinen blue cheese, penicillium küfü kültürleriyle yapılır. Peynirin küfü yeşil ve mavi tonlarındadır. 


  1. Colby Peyniri


Portakal rengine ve cevizli bir tada benzeyen colby peyniri, ABD'den dünyaya yayılmıştır. İnek sütünden yapılan bu peynir, yarı sert bir yapıya sahiptir.


Ülkemizde Erzurum, Kars, Konya, Erzincan, Ardahan ve Konya'da küflü peynir üretimi yapılmaktadır. Kars'ın küflü peyniri en sevilen çeşitlerden biridir. Bu peynirin kökeni Osmanlı dönemine kadar uzanır. Ülkemizde en çok üretim Erzurum'da yapılmaktadır. 

Dünya çapına küflü peynir denildiğinde ilk akla gelen ise rokfor peyniridir. 


Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

  1. Küflü peynirler, kalsiyum bakımından zengindir. Kemik gelişimi için oldukça önemlidir.
  2. Bu yüzden gelişme çağındaki çocukların tüketmesi tavsiye edilir.
  3. Kemiklerin çatlama ve kırılmasına karşı daha dirençli olmasını sağlar.
  4. Küflü peynirlerde bulunan vitamin ve mineraller vücut direncini arttırır.
  5. Antiseptik özellikleri mevcuttur.
  6. Küflü peynirler antibiyotik içerir. Bu sayede mikroplara karşı koruyucudur.
  7. Diş sağlığını güçlendirir ve korur.


Küflü Peynirlerin Zararları Nelerdir?

  1. Küflü peynirler doğru ve özenli şartlarda hazırlanmazsa, sağlık açısından zararlı sonuçlar doğurabilir.
  2. Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirler, kanserojen özellikler gösterebilir. Bu yüzden mutlaka güvenilir yerlerden alışveriş yapmak gerekir.
  3. Küflü peynir alırken, yeşil renkli olanlar tercih edilmelidir. Siyah, kırmızı ve beyaz renkli peynirlerin, sağlık açısından tehlikeli olan aflatoksin maddesi içerme ihtimali daha yüksektir.
  4. Peynirde oluşan küfün rengi çok önemlidir. Yeşil dışında olan peynirlerin tüketilmesi tavsiye edilmez.
  5. Yukarıda saydıklarımızın dışında başka peynir türlerinin de küflü olanları mevcuttur. Süzme peynir, camembert, neufchatel, ricotta ve krem peynirin küflü olanları kesinlikle tüketilmemelidir. Bu peynirlerin küflü hallerinin tüketilmeye uygun olmadığı bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.


Küflü Peynirler Nasıl Tüketilir?

  1. Küflü peynirler genellikle kahvaltı sofralarında tek başına tüketilebilir.
  2. En yaygın kullanımı makarna, spagetti ve erişte yapımında kullanmaktır.
  3. Krep, omlet ve sandviçlere ekleyerek tüketebilirsiniz.
  4. Salataların içerisine lezzet katmak için ilave edilebilir.
  5. Bazı küflü peynirler sos yapımında da kullanılır.
  6. Börek gibi hamur işi tariflerde de kullanabilirsiniz.


Önemli Not: Güven vermeyen, kalitesiz gözüken ve güvenilir yerlerden alınmayan küflü peynirler tüketilmemelidir.


Şunlara da göz atın;

  1. Peynirli tarifler
  2. Peynir tabağı nasıl hazırlanır?
  3. Makarnada hangi peynirler kullanılır?
  4. Çiğ süt nasıl kaynatılır?
  5. Evde yoğurt mayalama rehberi
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo