Konya, yüz ölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük şehridir. İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Konya, zengin bir mutfağa sahiptir. Konya mutfağı başta Osmanlı olmak üzere, Bosna Hersek ve Bulgaristan gibi farklı kültürleri de içinde barındırır. Konya'nın yöresel yemekleri denildiğinde ilk akla gelen etli ekmek olsa da, çebiç, fırın kebabı, sac arası gibi yemekleri de ön plana çıkar. Peki, Konya'nın en meşhur yemekleri hangileridir? İşte, Konya mutfağının en sevilen ve en meşhur 17 yöresel yemeği:
Daha önce söylediğimiz gibi Konya mutfağı denildiğinde ilk akla gelen etli ekmektir. İncecik açılan hamur kıymalı harç ile doldurulduktan sonra fırına verilir. Geriye sadece bu lezzetin keyfini çıkarmak kalır.
Konya'nın hemen hemen her restoranında ve lokantasında rastlayabileceğiniz fırın kebabı, odun ateşinde ağır ağır pişirilmesiyle bilinir. Hazırlanan kebap, tandır ekmeği ile birlikte sunulur.
Konya mutfağı kahvaltılarında sunulan çebiç, en zahmetli yemeklerden biridir. Kuzunun bütün olarak pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, iki farklı şekilde yapılır. Kuzu ciğeri ızgarada pişirildiyse kahvaltıda, bütün olarak tandırda pişirildiyse öğle yemeğinde sunulur.
Tirit aslında Karadeniz mutfağı ile özdeşleştirilse de, İç Anadolu'da da tüketilir. Lavaş pide ve dana eti ile hazırlanan tirit, özellikle kalabalık sofralarda mutlaka kendine yer bulur.
Kuşbaşı et ve ince pide hamuru ile hazırlanan bıçak arası, ayranla birlikte sunulur. Ortalama 40-45 dakikada hazırlanır. Bıçak arası pide yapımında domates, biber gibi sebzelere de yer verilir.
Konya'nın yöresel çorbalarının başında bamya çorbası gelmektedir. Konya düğünlerinde mutlaka yer verilen bamya çorbası, önceden kurutulmuş bamyalar ile hazırlanır.
İnce bulgur ile hazırlanan topalak köfteleri, nohut ile birlikte pişirilir. İsteğe göre tavuk eti veya dana kıyması ile birlikte de hazırlanabilir. Bazı yörelerde yuvarlama çorbası ismiyle de bilinir.
Yoğurt çorbası, ülkemizin hemen hemen her yerinde bilinen ve pişirilen bir çorba çeşididir. Ancak içine konulan malzemeler yörelere göre değişiklik gösterir. Konya mutfağında yoğurt çorbasının üzerine sos eklenerek sunulur.
Konya'ya özgü kahvaltılıklardan biri olan mevlana böreği, üçgen şeklinde sunulur. İç harcında isteğe göre peynir ve kıyma kullanılabilir.
Görünümü ile mercimek köftesine benzeyen batırık, Konya'nın en meşhur lezzetlerinden biridir. Yapımında hemen hemen benzer şekilde olsa da, menengiç ve düğürcük gibi farklı malzemelere yer verilir.
Konya'nın yöresel kahvaltılıklarından biri olan kaygana, gözleme çeşidi olarak da bilinir. Kaygananın ana vatanı Trabzon olarak geçse de, Konya'da yapılan çeşidi oldukça farklıdır. Konya usulü kayganada ıspanak, kabak ve kaşar peyniri gibi malzemeler kullanılır.
Konya'da bayat ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli yolu papara yapmaktır. Ekmek aşı olarak da bilinen papara, peynir, tereyağı ve yoğurtlu sos eşliğinde sunulur.
Tandır böreği, Konya'nın meşhur hamur işi tariflerinden biridir. Kıymalı, ıspanaklı, peynirli gibi çeşitleri olan tandır böreği, ince yufka ile hazırlanır. Konya usulü tandır böreğinin en önemli püf noktası ise, üzerinde eritilmiş tereyağı kullanılmasıdır.
Un, süt ve mahlep ile hazırlanan Konya çöreği, çay saatlerinde sunulur. İnce bir şekilde hazırlanan çörek, isteğe göre kıymalı harç ile doldurularak da yapılabilir.
Konya'nın yöresel tatlıları denildiğinde ilk akla gelen ise sac arası tatlısıdır. Antep fıstığı ve kaymak ile hazırlanan bu tatlı, isteğe göre dondurma eşliğinde de sunulabilir.
Konya'nın meşhur tatlıları arasında yer alan dilber dudağı, eski zamanlardan günümüze miras kalan bir tatlıdır. İç harcında fındık kullanılan dilber dudağı, özellikle bayram zamanlarında sık sık tüketilir.
Ülkemizin hemen hemen birçok yöresinde hazırlanan höşmerim tatlısı, aslında Marmara Bölgesi ile özdeşleşmiştir. Fakat Konya mutfağında en çok yapılan tatlılardan biridir.
Şunlara da göz atın;