Türk mutfağının vazgeçilmezi haline gelen köfteler, birbirinden farklı çeşitleriyle sofralardaki yerini alır. Ülkemizin dört bir yanında meşhur olan İnegöl köftesi, Tekirdağ köfte, İzmir köftesi, Akçaabat köfte şöyle dursun, klasik anne köftesinin yeri bir başkadır. Çocukluğumuzdan beri çok sevdiğimiz bu köftelerle nasıl bir menü hazırlayacağınızı bilmiyorsanız doğru yerdesiniz. Çorbadan salataya, sostan tatlıya köftenin yanına en çok yakışan tarifleri sizler için derledik. 'Köftenin yanına ne gider?' diyenler için, işte 18 tamamlayıcı tarif:
Eğer köfteyle nefis bir menü hazırlamak istiyor, ancak risk almak istemiyorsanız, ezogelin çorbasıyla harika bir başlangıç yapabilirsiniz. Mercimek, bulgur ve pirinçle kolayca hazırlanan ezogelin çorbası, kalabalık sofraların da vazgeçilmezidir.
Köfteden önce midenizi çok yormak istemiyorsanız, domates çorbası ideal bir seçimdir. Yalnızca 5 malzeme ile hazırlanan domates çorbasını, rendelenmiş peynir ve fesleğen ile servis edebilirsiniz.
Zamanınız kısıtlıysa, buğday unu, yoğurt ve nohut ile hazırlanan erişteli yoğurt çorbasını tercih edebilirsiniz. Ortalama 30 dakikada sofralardaki yerini alan bu çorbanın bir kasesi 80 kalori değerindedir.
Köftenin en lezzetli eşlikçisi olarak bilinen patates kızartmasını listeye eklememek olmaz. Çocukların da favori yemekleri arasında yer alan köfte patates ikilisiyle nefis bir menü oluşturabilirsiniz.
Köftenin yanına çok yakışan pirinç pilavı, doyurucu olduğu için hemen hemen birçok yemeğin yanında servis edilir. Yalnızca 4 malzemeden oluşan pirinç pilavını, tane mısırla zenginleştirebilirsiniz.
Son yıllarda çok popüler olan soğan halkası, en sevilen fast food yemeklerin başında geliyor. Ancak bu kez soğan halkasını dışarıdan almak yerine, evde kendi ellerinizle hazırlayabilirsiniz.
Köfte ve piyaz ikilisini duymayan yoktur elbette. Kuru fasulye, domates ve soğan ile hazırlanan piyaz, özellikle Tekirdağ ve İnegöl gibi yöresel köftelerin yanında sunulur.
Köfteyi ana yemek olarak sunacaksanız ve yanında aperatif bir şeyler sunmak istiyorsanız, acılı ezme tarifini deneyebilirsiniz. Domates, soğan, maydanoz ve sumak ile hazırlanan acılı ezme, 15 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Köftenin yanına makarnanın çok yakıştığını herkes bilir. Ancak bu kez klasik makarna tarifleri yerine domates, parmesan peyniri ve sarımsaktan oluşan arabiata soslu makarna tarifini öneriyoruz.
Kereviz sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir tarifimiz var. Kereviz, yoğurt, mayonez ve ceviz ile hazırlanan bu salatayı, köfte ile birlikte sunarak nefis bir menü hazırlayabilirsiniz.
Közlenmiş biberle hazırlanan bu salata, oldukça kolay bir şekilde hazırlanır. Köftenin yanına çok yakışan közlenmiş biber salatasını, közlenmiş patlıcan ile zenginleştirebilirsiniz.
Kuru soğan, domates ve salatalık ile hazırlanan gavurdağı salatası, et yemeklerinin yanında sunulur. Gavurdağı salatasının en önemli noktası, malzemelerin küçük küçük doğranmasıdır.
Köftenin yanına lezzetli bir meze hazırlamak istiyorsanız, barbunya, havuç, patates ve soğandan oluşan barbunya pilaki tarifini deneyebilirsiniz.
Köfteyi tabakta sunmak yerine, evde kendi ellerinizle hazırladığınız lavaşın içerisine eklemeye ne dersiniz? Un, yoğurt ve maya ile hazırlanan lavaşları, farklı tariflerde de kullanabilirsiniz.
Sağlık açısından çok faydalı olan yoğurt, yemeklerin yanında sık sık tüketilir. Ev yapımı yoğurt ve köfte ile hem sağlıklı, hem de doyurucu bir menü hazırlayabilirsiniz.
Köfte, ketçap, mayonez, barbekü, ranch gibi farklı soslarla sunulan bir yemektir. Acı severler için Meksika biberi, kırmızı biber ve domatesle hazırlanan acı biberli sos tarifini öneriyoruz.
Yemeklerin yanında sunabileceğiniz serinletici bir içecek arıyorsanız, ev yapımı bahar kompostosu tam size göre. Erik, ananas ve çilek ile hazırlanan bahar kompostosunu, buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Köfteler yenip karınlar doyduysa, sıra tatlıya gelmiş demektir. Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan sütlaç, videolu orijinal tarifiyle sizler için sunulmuştur. Bir porsiyonu, yaklaşık 260 kalori değerindedir.
Şunlara da göz atın;