Kızarmış balık genellikle kızarmış patates ile servis edilen, mükemmel bir lezzettir. İngilizlerin popüler yemeği “fish and chips” kızarmış balık ve patatesten gelir. Nasıl bir yemek yaptığınızdan ayrı olarak kullanacağınız yumuşak ve yağlı bir tada sahip olmasını önlemek için balıklara, hamura, kıtıra ve hatta soslarına mümkün olduğunca fazla lezzet katmak çok önemlidir. Neyse ki kızarmış balığınızın lezzetini artırmanın birçok kolay yolu vardır ve muhtemelen kilerinizde veya buzdolabınızda ihtiyacınız olan malzemelerin çoğu bulunur.
Kızarmış balıktan oluşan bir akşam yemeğine başlamak biraz planlama ve hazırlık çalışması gerektirir, ancak balığınızda ne kadar fark yaratacaklarını tattığınızda ekstra adımların buna fazlasıyla değeceğini göreceksiniz. Mezgit balığı, morina balığı, yayın balığı veya pisi balığı gibi sert beyaz bir balık kullanmalısınız. Bu yağsız, pul pul çeşitler, yağın yüksek ısısına en iyi şekilde dayanır.
Kızarmış balık, bir başka popüler kızarmış favori olan tavukla pek çok ortak noktaya sahiptir. Her iki et de pişirilmeden önce lezzet eklenmesinden yararlanır ve biraz asit, etin ısıya çarpmasından önce yumuşatılması ve nem eklenmesi için uzun bir yol kat eder. Ayran salamuraları etteki sert proteinleri parçalar ve kızartma işlemi sırasında etin kurumasını önleyen doğal nemin tutulmasına yardımcı olur.
Doğal olarak asidik olan ayran, kendi başına durabilen keskin bir tada sahiptir veya ona kırmızı biber, beyaz biber, kimyon veya sarımsak gibi ilave baharatlar ekleyebilirsiniz. Bu tatlar, ayran içinde marine edildiğinde balıklara karışacak ve balığın her lokmasının bol miktarda tekme atmasını sağlayacaktır.
Turşu seviyorsanız dolabınızda turşu suyu mutlaka vardır. Asitli sirke bazı ile turşu suyu mükemmel bir turşudur. Balığınıza her lokmaya nüfuz edecek lezzet katmanlarını aşılayacak iki kat lezzetli bir lezzet banyosu yapmak için bunu tek başına kullanabilir veya ayranla birleştirebilirsiniz.
Balığınızı tavada kızartıyorsanız, filetoları sadece una ya da ekmek kırıntılarına bulayarak onlara gevrek bir kaplama vermeye alışkın olabilirsiniz. Bununla birlikte, balığınıza en gevrek kaplamayı vermek için temel ekmek kırıntılarınızı biraz sarı veya beyaz mısır unu ile değiştirmek isteyebilirsiniz. Mısır ununun dokusu standart galeta unundan daha yumuşaktır ve yağda kızartıldığında inanılmaz derecede gevrek hale gelir. Ayrıca hafif balık tadıyla çok güzel uyum sağlayan nefis bir tatlılık da katıyor.
Mısır unu, temel tuz ve karabiberle tatlandırılabilir veya balıkları içine taramadan önce üzerine biraz acı biber serperek ısıyı artırabilirsiniz. Bu çıtır kaplama, sığ veya tavada kızartılmış balıklar için en uygunudur. Mısır unu ekmeğinde doğru kıvamı elde etmek için çok fazla yağa ihtiyacınız yoktur ve çabuk pişer. Yaz aylarında balık kızartmak için mükemmel bir çözümdür.
Büyük olasılıkla baharat rafınızda bulunan malzemelerle bir Cajun baharat karışımını bir araya getirmek son derece kolaydır. Kırmızı biber, kekik, sarımsak ve kekiğin hakim tatları, kızarmış balık hamurunda veya ekmekte kendilerine yetecek kadar güçlüdür. Direk hazırlanmış cajun baharatını da tariflerinizde kullanabilirsiniz.
İşleri basit tutmanın yanlış bir tarafı yok. Tüm baharatları ve sosları unutun. Bazen her şeyi temellere indirgemek istersiniz. Bu durumda sadece tuzun ve turunçgillerin temiz tadını arıyor olabilirsiniz. Limon ve balık, tuz ve karabiber gibi birbirinden ayrılamaz.
Kızartma yağından çıkan sıcak balığın üzerine limon suyunu sıkarak soğudukça narenciye aroması yemeğin içine karışıyor. Limon kokusu buhara karışacak ve duyularınızı yemeğinizin tadını çıkarmaya hazır hale getirecek. Ayrıca balığın üzerine hala sıcakken biraz koşer tuzu serpmelisiniz; bu, soğudukça tuz kristallerinin kaplamaya yapışmasını sağlar. Doğru zamanlama, doğru baharatlama kadar önemlidir, ancak ikisinin de aşırı karmaşık olmasına gerek yoktur. Sıcak kızarmış balığın üzerine tuz ve limon, tüm doğru notaları ortaya çıkaracaktır.
Bazen taban tabana zıt tatlarla oynamak beklenmedik sonuçlar doğurabilir. Örneğin sıcak bal olayını ele alalım. Sıcak bal, kırmızı biberin sıcaklığıyla aşılanmış altın sarısı baldır. Mısır ekmeği, tavuk, hatta kızarmış balık için bile unutulmaz bir malzemedir. Baharatlı tatlılık, dövülmüş veya panelenmiş balığın tuzlu çıtırlığını harika bir şekilde vurgulamaktadır.
Ek ısıya pek meraklı değilseniz, sadece sade bal veya hatta saf akçaağaç şurubu kullanarak tatlılığı koruyabilirsiniz. Her ikisi de son derece tatlı olduğundan, bu soslardan hiçbirine çok fazla ihtiyacınız yok. Sıcak kızarmış balığınızın üzerine küçük bir damlama, tamamen benzersiz ve beklenmedik, enfes, tatlı, derinlikli bir lezzet verecektir.
Hemen hemen her kızarmış deniz ürünü yemeğinin yanında keskin tartar sosu bulunur. Ancak tartar sosunun daha lezzetli bir benzeri daha var: remoulade sos. İkisi arasındaki fark nedir? Remoulade sosu, kremsi, mayonez veya yoğurt bazlı daldırma veya yayma sos için her şeyi kapsayan bir terimdir.
Tartar sosu, lezzetinin çoğunu, kremalı bir tabana karıştırılmış doğranmış turşu veya kapariden alır. Balıklarınıza daha fazla lezzet katmak istiyorsanız, kendi hazırladığınız karışımı karıştırın veya mağazadan satın alınan tartar sosunu başlangıç bazı olarak kullanabilir ve birkaç damla acı sos, bir tutam tuz ile çalkalayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;