Kış kahvelerinin tadını çıkarmaya hazır mısınız?

Kış geldiğine göre sıcacık, leziz ve farklı kahve reçetelerini denemenin vakti geldi demektir.
Kış kahvelerinin tadını çıkarmaya hazır mısınız?
07 Şubat 2025, 09:02

Artık havalar soğudu, yapraklar sarardı; montlar, bereler, atkılar ortaya çıkmaya başlıyor... Haliyle kahveler de bunun tersine ısınacaktır elbette. Yaz boyunca içtiğimiz o buzlu özel kahvelerin yerini sıcak karışımlar alıyor. Bu sayıda size, evde yapma imkanının çok kolay olduğu ama lezzet patlaması yaşayacağınız üç reçete vereceğim. Bakalım sizler nasıl sonuçlar çıkartacaksınız? Belki de misafirlerinize farklı lezzetler sunarak müthiş kahveler hazırlayıp gecenin kahramanı olacaksınız. Bence deneyin, pişman olmazsınız.

Yaz boyunca içtiğimiz o buzlu özel kahvelerin yerini sıcak karışımlar alıyor. Bu sayıda size, evde yapma imkanının çok kolay olduğu ama lezzet patlaması yaşayacağınız üç reçete veriyorum.

kahve

Efendim ilk tarifimiz, herkesin bildiği bir lezzet olsa da ufak püf noktaları ile ayrılacak olan ‘pumpkin spice latte’. Bu tarifte kullanacağınız kahve espresso olmalı. Çekirdekten öğüten makineler ya da gruplu geleneksel makinelerden alacağınız espresso veya kapsül kahveleri kullanabilirsiniz.Kasım ayının başında Amerika’daydım. Harika aktiviteler ve kahve deneyimleri içinde Halloween’in (Cadılar Bayramı) bu ziyaretime denk gelmesi, harika süslemeleri görme ve evlerdeki görselleri yaşama imkanı verdi. Gerçekten görülmeye değer sanat eserleri desem yanlış olmaz. Tabii ki Halloween’in olduğu dönem ve bal kabağının birleşimi sebebiyle orada da tüm dünyada olduğu gibi yaygın olarak ‘pumpkin spice latte’ler menülere girmeye ve popüler bir tercih olarak tüketilmeye başlandı. Orada yaşadığım Cadılar Bayramı döneminden ilhamla geliştirdiğim tarifte; bal kabağı püremizi biz yapacağız. Hazır olarak da alabilirsiniz ama organik ve taze olmasına dikkat edin. Çünkü kalitesiz bir püre, kahvenizi de kötü tatlara sürükleyecektir.

Peki püreyi nasıl yapacağız? Çok basit. Kullanacağınız kadar bal kabağını bir tencerenin içinde, üstünü geçecek kadar su ilave ederek kaynatın. İyice yumuşadığını gördüğünüz anda da alıp blender’dan geçirin. Genelde şeker ilavesi de yapıldığı söylenir ama biz şeker katmayacağız. Çünkü katacağımız baharatlar ve sütten gelen laktoz ile tatlı bir tada gidecektir. İsterseniz siz ilave edebilirsiniz ama dikkat edin, çok şekerli bir tat olmasın.

Kahve

Ben 350 ml mug için double shot espresso kullanıyorum. Siz kahve miktarını kendi lezzet tercihinize göre single shot’a çekebilirsiniz. Blender’da 2 yemek kaşığı kadar hazırladığımız bal kabağı püresine, çeyrek çay kaşığı kadar ölçülerde tarçın, zencefil, toz karanfil ve muskatı ilave ediyor, yaklaşık 200 ml kadar sütü de karışıma döküp 7-8 saniye karıştırıyoruz. Hafif ağdalı olacak bu pumpkin spice karışımımızı bir cam bardak veya mug içine alıp espresso’yu ilave ediyoruz. Üzerini isteğinize bağlı bir baharat ile süsleyip servis edebilirsiniz. Özellikle tarçın ve zencefilin içtikten sonra yutakta harika bir ‘aftertaste’ bıraktığına şahit olacaksınız. Şimdiden afiyet olsun diyelim...

İkinci tarif bir ‘vegan almond’  bitkisel içeceği ile ‘flat white’ olacak. Son dönemlerde glütensiz ve vegan lezzetlerin sağlık açısından da hem menülerde yer aldığına şahit oluyor hem de tercih sebebi olduğunu görüyoruz. Markalar arasında size en uygun olanını seçerek bir almond bitkisel içeceği ile yapacağınız flat white’ta 60 ml double espresso, 120 ml almond içeceği oranına mutlaka dikkat edin. Şeker içermemeleri ve kullanmamanız bir avantaj ama ben daha tatlı bir lezzet istiyorum diyorsanız; tavsiyem 10 ml kadar akçaağaç şurubu kullanmanız. Gerçekten farklı ve keyifli bir lezzet ortaya çıkıyor.

“Gelelim son tarife” dediğimizde ise yarı tatlı diyebileceğimiz farklı bir lezzet önereceğim. Bu tarif sevgili dostum Emir Ali Enç’in buluşu... Lezzet patlaması yaşatması ve müthiş kahve içeriğiyle tam bir Ar-Ge içeriyor. Türk usulü ‘affogato’ diyeceksiniz ama değil. İsmi ‘Yandırma’. Maraş dondurması üzerine Türk kahvesi… Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli ve belki de tek konu, dondurmanın kesinlikle salep oranı yüksek, gerçek Maraş dondurması olması gerektiği. Çünkü Türk kahvesinin telvelerinin dondurma içindeki salep ile etkileşime geçip müthiş bir lezzet ortaya çıkarması zaten buluşun nedeni.

yandirma

Her zaman olduğu gibi 8 gr kahve ve 80 ml oda sıcaklığında su ile Türk kahvemizi pişiriyoruz ve yaklaşık 2 top kadar Maraş dondurması üzerine yavaşca telvesi ile beraber döküyoruz. 1-2 dakika bekleyin ki bu etkileşim gerçekleşsin. Sonrasında kaşıkla bu keyfi tatmaya başlayabilirsiniz.

Lezzetler, tarifler... Hepsi bir matematik içeriyor tabii ki. Denenmişlik, tat dengesi ve formülleri var. Ama kahve, diğer gastronomi ürünlerinde yer alan tüm yiyecek ve içeceklerde olduğu gibi kişisel bir alan. Herkesin zevki ve aldığı mutluluğa karşı oluşturduğu reçete farklı olabilir. Teknikler bakidir. Bir Türk kahvesini pişirirken, bir espresso’yu demlerken uygulayacağınız matematik değişmez ama miktarlar ve yoğunluk, alacağınız lezzet yapısı, sizin damak zevkinize göre değişkenlik gösterebilir. Önemli olan sizin keyfiniz. Öyleyse herkes birer gurme olarak şimdi mutfağa girip bu lezzetleri hazırlamaya başlayabilir.Bir sonraki sayıda da özel reçeteler devam edecek...

Kahve mutluluk verir… Kendinizi bundan mahrum bırakmayın…

Sağlıcakla...

Kategoriler
Lezzet Logo