Grip konusu son yılların en önemli kış mevzularından. Her yıl başka bir biçimde karşımıza çıkan ve yalnızca ülkemizin değil, tüm dünyanın en önemli kış gündeminden biri olan grip ve diğer enfeksiyon hastalıkları, sağlam bir bağışıklık sistemi karşısında fazla etkili olamıyor. Vücudun kış şartlarına ayak uydurmak için daha fazla enerji harcadığı bu günlerde, aşı gibi tedbirlerin yanı sıra yeterli ve dengeli beslenme de metabolizmamızın sağlıkla işleyebilmesi için önemli unsurlardan biri. Bunun yanı sıra dirençli olmak için alabileceğimiz başka önlemler de var. Peki, en yaygın görünen kış hastalıkları nelerdir? Kış hastalıklarından korunmanın yolları nelerdir? İşte, kış hastalıkları ve korunma yolları:
Yüksek ateş, kas, baş ve boğaz ağrısı ile seyreden grip, öksürük, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi şikayetlere neden olur. Yoğun miktarda yorgunluğa yol açan grip, tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlara kadar gidebiliyor. Gripten korunmak için uygulanan grip aşısı %70-90 oranında olumlu etki veriyor. Gripten korunmak için bol bol su içmek ve vitaminli besinler tüketmek gerekir.
Balgamlı öksürük ve yüksek ateşle ortaya çıkan zatürre, alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. Tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara yıl açabiliyor. Bu yüzden doktorun uygun gördüğü kişiler zatürre aşısı olarak zatürreden korunabilir.
Grip, farenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları esnasında bakteri ve virüsler orta kulağa geçerek enfeksiyon oluşmasına neden oluyor. İşitme azlığı, kulak ağrısı ve ateş olarak kendini gösteriyor. Orta kulak iltihabı olan kişiler, kısa sürede mutlaka doktora başvurmalıdır.
Alt solunum yolu hastalıklarından biri olan bronşit, solunum yollarının bakteriler ve virüsler tarafından iltihaplanmasıyla oluşur. Öksürük ve hırıltılı solunumla kendini gösteren bronşit, tedavi edilmediğinde zattüreye çevirebiliyor.
Yutma sorunu, yüksek ateş, öksürük boğaz ve baş ağrısına neden olan boğaz enfeksiyonları, eğer beta mikrobundan kaynaklanıyorsa, doktorun verdiği antibiyotikler mutlaka kullanılmalı. Tedavi edilmediğinde beta enfeksiyonları kalp, böbrek gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor.
Kafatasını oluşturan kemiklerin arasında bulunan sinüs boşlukları, enfeksiyon kaparsa sinüzit oluşuyor. Sinüzit, burun tıkanıklığı/akıntısı, sabaha karşı artış gösteren öksürük, mide bulantısı, iştahsızlık, kas-baş-eklem ağrıları olarak kendini gösterir. Tedavi edilmezse, kronikleşmektedir.
Hastalıkların birçoğu ishale neden olabiliyor. İshal hafiften şiddetli ağrılara kadar dönüşebiliyor. Özellikle ishalin yanında yüksek ateş veya kusma varsa, mutlaka doktora gidilmesi gerekiyor.
Sonbahar ve kış aylarında sık sık görülen nezle, burun akıntısı, burun ve boğazda kaşıntı, hapşırık ve öksürükle kendini gösteriyor. Nezle için herhangi bir aşı bulunmasa da, bu dönemlerde vitamin değeri yüksek olan besinler tüketilmeli.
Kış Hastalıklarından Korunmanın Yolları
Bitki Çayları
Orta çağlardan beri bitkilerle ilgilenen insanlar birer sağlık uzmanı gibi görülüyor. Günümüzde bu konunun önemi varlığını daha çok hissettiriyor. Artık bazı bitkilerin içinde enfeksiyonlardan korunmaya yardımcı, güçlü özellikler olduğu keşfedildi. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı bitkiler ekinezya, ıhlamur, adaçayı ve yeşil çay kare ası olarak sıralanıyor. Bu becerikli bitkiler savunma sistemimizde yer alan bağışıklık hücrelerini aktive ederek virüslerle savaşıyor. Ayrıca adaçayının iltihap giderici, ıhlamurun solunum yollarını yumuşatıcı etkisi de bulunuyor. Bağışıklık sisteminin dostu bitkiler, özellikle soğuk algınlığının başlarında tüketildiklerinde, hastalığın daha hafif atlatılmasına yardımcı oluyor.
Vitaminler
Organizmamız vitaminleri tek başına üretemediği için bunları besin maddeleriyle almamız gerekiyor. Özellikle A ve C vitaminleri bağışıklık sistemimiz için paha biçilemez değerde. Yumurta, süt, balık, havuç, kayısı, ıspanak gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidan olarak vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor. Önemli antioksidanlardan bir diğeri olan C vitamini de, vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağladığı gibi savunma sistemini güçlendiriyor. Yeşil biber, maydanoz, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol miktarda C vitamini içeriyor.
Gevşemek
Vücudumuz ve psikolojimiz arasındaki ilişkinin uyumlu olması, sağlığımıza çok olumlu yönde etki eder. Ama günlük koşuşturmaların içinde bunu nasıl sağlayabiliriz? Çok da zor değil. Günlük temponuzun içine, sadece kendinize zaman ayırabileceğiniz sembolik ‘rahatlama molaları’ yerleştirin. Sadece birkaç dakikalığına da olsa kendinizi rahatlatmaya çalışın. Bu önemli rahatlama anları için nefes egzersizleri, yoga ya da açık havada düşüncelerden arındırılmış bir saatlik bir yürüyüş bile çok iyi bir gevşeme çalışması olarak fayda sağlar.
Şunlara da göz atın;