Kefir, kefir taneleri ve çiğ süt ile yapılan, ayran ve ince yoğurda benzeyen fermente bir süt içeceğidir. Kuzey Kafkasya'dan dünyaya yayılan bu içecek, inek, keçi veya koyun sütünden elde edilebilir. Beyazımtırak bir renge sahip olan kefirin içinde, fındık büyüklüğünde taneler mevcuttur. İçinde kullanılan mayalar canlıdır ve uygun şartlar sağlanırsa çoğalırlar. Özellikle sindirim sorunlarında tavsiye edilen bu içecek, günümüzde hazır paketler halinde satışa sunulur. Ancak hala evlerde yapılan versiyonu da mevcuttur.
Listemize ilk olarak evde kendi ellerinizle hazırlayabileceğiniz kefir tarifi ile başlıyoruz. Yalnızca iki malzemeden oluşan kefirin porsiyonu, yaklaşık 105 kaloridir.
Tarhana, kefir ve bal ile hazırlanan bu pankek, farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir. Yoğurtlu sos eşliğinde sunulur. İsteğe göre kahvaltı veya öğle yemeklerinde servis edilebilir.
Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biri olan sütlacı, bu kez kefir ile zenginleştirmeye ne dersiniz? Hazırladığınız kefirli sütlacı böğürtlen ve frambuaz eşliğinde servis edebilirsiniz.
Yalnızca 5 malzemeden oluşan kefirli ekmeğin yapımında hem buğday unu, hem de tam buğday kullanılır. Hamurun mayalanması için, mutlaka dinlendirilmesi gerekir.
Hindistan cevizi ve kefir ile hazırlanan bu kek, yumuşacık kıvamıyla çay saatlerine çok yakışır. Özellikle misafir ağırlarken sunabileceğiniz tariflerden biridir.
Tavuk göğsünün kefirli karışıma bulanıp galeta ununa batırıldıktan sonra kızartılmasıyla hazırlanan bu yemek, kalabalık sofralarda küçük porsiyonlar halinde sunulabilir.
Kefir, muz, hurma ve bal ile hazırlanan smoothie, sindirim sorunlarını gidermek için tüketilebilir. İsteğe göre içerisine farklı meyveler de ilave edebilirsiniz.
Fırından çıktığı gibi mis gibi kokusuyla tüm evi saracak kefirli küme ekmek, yumuşak bir kıvama sahiptir. Yemeklerin yanında sunulabilir. Üzerine bol miktarda susam serpiştirmeyi unutmayın.
Şunlara da göz atın;