Anadolu'nun lezzetli yemeklerine ev sahipliği yapan Karaman, İç Anadolu Bölgesi'ndedir. Küçük bir şehir olarak bilinse de, mutfak zenginliği oldukça fazladır. Karaman mutfağı, Yörük, Çerkez ve Türkmen yemeklerinin yer verildiği bir mutfaktır. Ayrıca Osmanlı'dan miras kalan bazı yemekler de, Karaman mutfağında hala ilk gün ki gibi ilgiyle karşılanır. Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Karaman da, farklı mutfak kültürlerine yer verilir.
Buğday, yoğurt ve nohut ile hazırlanan toyga çorbası, hem sıcak, hem de soğuk bir şekilde sunulur. Özellikle yaz aylarında ilgi gören toyga çorbası, Karaman'ın meşhur lezzetlerinden biridir.
Aslında Antalya ile özdeşleşen bu çorba, Karaman mutfağında da sık sık tüketilir. Tavuk eti ve hamur ile hazırlanan arabaşı çorbası, 'Arapaşı' ismiyle de bilinir.
Konya mutfağında çok sevilen fırın kebabı, Karaman'da da büyük bir ilgi görür. Et, tuz ve iç yağ ile hazırlanan fırın kebabının orijinali, odun ateşinde 18 saat pişirilir.
Bıldırcının pirinçli harç ile doldurulmasıyla hazırlanan bu dolma, kuş üzümü, badem ve nar ekşisi ile zenginleştirilir. Protein bakımından son derece zengindir.
Kabak çiçeği, Ege mutfağının vazgeçilmezidir. Ancak Karaman'da da sık sık tüketilen bir yemektir. Yöre halkı tarafından sabah toplanan kabak çiçekleri, pirinçli harç ile doldurulduktan sonra zeytinyağında pişirilir.
Karaman mutfağının dolmanın yeri bir başkadır. İsteğe göre pirinçli, isteğe göre kıymalı harçla doldurulan domates dolmasını, videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz.
Özellikle akşam yemeklerinde tercih edilen çoban kavurma, kuzu veya koyun eti ile hazırlanır. Yöre halkı tarafından çok sevilen bu yemek, bulgur pilavı ile birlikte sunulur.
Tencere veya güveçte pişirilen etli kuru fasulye, Karaman mutfağında da ilgiyle karşılanıyor. Özellikle kalabalık sofralarda sunulan bu yemeğin porsiyonu, ortalama 235 kalori değerindedir.
Ülkemizin en gözde yemeklerinden biri olan keşkek, tavuk eti, buğday ve nohut karışımıyla hazırlanır. Lapa bir şekilde sunulan keşkek, bazı yörelerde koyun etiyle de hazırlanmaktadır.
Karaman'ın Ermenek ilçesiyle özdeşleşen zeyve kebabı, koyun veya keçi etiyle hazırlanır. Etin, sebzelerle birlikte sac da pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, isteğe göre taş fırında da pişirilebilir.
Türk mutfağının pratik lezzetlerinden biri olan papara, 'ekmek aşı' ismiyle de bilinir. Hazırlanan papara, baharatlı yoğurtlu sos eşliğinde servis edilir.
Pirinç ve haspir ile hazırlanan zerde tatlısı, Karaman'ın yöresel lezzetlerinden biridir. 'Astarlı sütlaç' ismiyle de bilinen bu tatlıya sarı rengini vermek için, zerdeçal ya da safran kullanılır.
Karaman mutfağında çok sevilen calla, çullama, töğmeken, piliç dolması, eğey dolması, sulu pilav, ilisıra dolması, bulamaç ve lokur tatlısı da mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasındadır.
Yolu Karaman'a düşenler, ahşap el sanat ürünleri, yöre kadınlarının ördüğü yazmalar, ünlü halı ve kilimler, Divle obruk peyniri ve Ermenek helvasını hediyelik olarak getirebilir.
Şunlara da göz atın;