Karadeniz Bölgesi, Türkiye'nin kuzeyinde yer alan, adını bulunan denizden alan bir bölgedir. Doğası ve yemekleri oldukça popüler olan bir bölgedir. Sizler için Karadeniz bölgesinin en sevilen lezzetlerini listeledik. Hepsi birbirinden lezzetli olan 10 Karadeniz yemeği aşağıda. İşte, sevilen Karadeniz yemekleri:
Fasulye turşusu kavurması Karadeniz bölgesinin tamamında oldukça meşhur olan bir yemektir. Fasulye turşusu soğan ile kavrulur, patates ve biber ile karıştırılarak servis edilir.
Samsun'un meşhur menemeni çakallı menemen, domates ve biberin uyumu ile damaklarda iz bırakıyor. Domates ve biberin ayrı ayrı közlenmesiyle de yapılabilen bu tarif, evlerde daha pratik yollar ile yapılabiliyor.
Trabzon mutfağına özgü olan yağlı pide, Karadeniz'in en sevilen pide çeşitlerinden biridir. Hem görünümü, hem de lezzeti ile diğer pide çeşitlerinden farklıdır. Yuvarlak bir şekilde hazırlanan hamur, peynir çeşitleri ile zenginleştirilir. Pidenin üst kısmında yumurta kırılır.
Hamsiköy yöresi ile özdeşleşen hamsiköy sütlacı, Karadeniz mutfağının en gözde tariflerinden biridir. 2017 yılında coğrafi işaret alan hamsiköy sütlacı, yağlı süt, pirinç ve şeker ile hazırlanır.
Karadeniz bölgesinin gözde yemeklerinden mıhlama, kuymak olarak da Karadeniz'in farklı yörelerinde ufak değişiklikler ile hazırlanır. Genellikle kahvaltılarda tüketilen mıhlama birçok insanın favori lezzetidir.
Trabzon da lokantacılar tarafından hazırlanan bu köfte, adını lokantanın bulunduğu Akçaabat ilçesinden almıştır. Ana malzemesi dana eti olan akçaabat köftesi, zaman içerisinde yaygınlaşarak yöresel bir lezzet haline gelmiştir.
Kış sebzesi olarak bilinen karalahana, ülkemizde en çok Karadeniz'de yetiştirilir. Çorbasıyla meşhur olan bu besin, pilav ve salataların içinde de kullanılır. Karalahana çorbası genellikle mısır ekmeği ile birlikte servis edilir.
Hamsili pilav, hamsiden oluşan dış kabuk içerisinde pilav harcı şeklinde hazırlanır. Pilav harcı soğan ve kuş üzümü ile hazırlanır. Bazı bölgelerde bunlara ek olarak havuç eklenebilir.
Mısır ekmeğinin ana malzemesi mısır unu ve mayadır. Bazı bölgelerde mayasız olarak da hazırlanır. Çorba ve yemeklerin yanında servis edilir.
Yumurtalı fasulye kızartması taze fasulye ile hazırlanır. Taze fasulye, mısır unu ve yumurta ile karıştırılarak az yağda pişirilir.
Laz böreği Karadeniz yöresine ait oldukça lezzetli bir tatlıdır. Trabzon hurmalı laz böreği ise laz böreğine ayrı bir lezzet katıyor.
Karadeniz yöresine ait olan mısır çorbası, lif bakımından oldukça zengindir. Az malzeme ile hazırlanan mısır çorbasına bayılacaksınız.
Karadeniz yöresi ile özdeşleştirilen karalahana sarması, en sevilen sarma çeşitlerinden biridir. Yoğurt ile birlikte servis edilir.
Sinop mantısını, meşhur Kayseri mantısından ayıran en önemli özellik, yapımında ceviz kullanılmasıdır. İç harcı kıyma ve soğanla doldurulan bu mantı, haşlama usulüyle pişirilir.
Şunlara da göz atın;