Kolajen takviyesi, son yıllarda giderek popüler hale gelmeye başladı. Cilt renginin iyileştirilmesi ve eklem ağrılarının azaltılması gibi faydaları nedeniyle kolajen takviyesi kullanımı her geçen gün giderek artıyor. Kahveye eklenen kolajen takviyeleri de, popüler olmaya başladı. Peki, gerçekten kahvenize kolajen eklemeli misiniz? İşte, detaylar..
Kolajen, kaslarda, deride, kemiklerde ve tendonlarda bulunan çözünmez, yoğun ve lifli bir proteindir. Vücutta bulunan toplam proteinin üçte birini oluşturur. Birçok kolajen türü olsa da, vücutta bulunan türler şunlardan oluşur;
Yaş ilerledikçe, vücut daha az kolajen üretir. Bu da kemik ve cilt dokularında yapısal bir düşüşe neden olur. Bu durum hem kırışıklıklara, hem de eklem kıkırdağının zayıflamasına neden olabilir. Kemik suyu gibi içerikler tüketilerek, kolajen alımı artırılabilir.
Kolajen besinler yoluyla alınabilse de, alımını artırmak için farklı formlardaki takviyeler kullanılabilir. Kolajen takviyeleri çeşitli kökenlerden gelse de, bunların birçoğu tip 1 kolajendir. Kolajen takviyeleri genelde aromalı, aromasız, sıvı ve toz olarak çeşitlere ayrılır. Yiyecek ve içeceklere eklemek için, genelde aromasız kolajenler daha fazla tercih edilir. Kolajen takviyelerinin genel faydaları şu şekildedir;
Kahveye kolajen eklemek, son zamanlarda denenen yöntemlerden biridir. Özellikle aromasız kolajenler, nötr tadı sebebiyle içeceklere daha fazla eklenir. Kahveye kolajen eklerken asıl endişe, yüksek sıcaklıkları takviyenin kalitesi üzerindeki etkisidir. Yüksek sıcaklıkta asidik ve alkali çözeltilere maruz kalan proteinler, yapılarını hafifçe değiştirir. Piyasadaki kolajen takviyeleri, sindirim sistemindeki emilimi artıran ve hafifçe önceden sindirilmiş bir formdadır. Yani, kolajen takviyelerinin daha fazla yüksek sıcaklığa maruz kalması, proteinlerde bozunma adı verilen bir sürece sebeo olabilir. Bu durumda kolajen takviyesi, aynı işlevi görmeyebilir veya etkisi tamamen kaybolabilir.
Kolajen proteinleri, 150 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda bozulmaya başlar. Kahve, genellikle 90-96 derecede demlenir. Bu yüzden kahvenin sıcaklığı 150 derecenin altında olduğu sürece, kolajen takviyesinin kalitesi bu durumdan olumsuz etkilenmez. Kolajeni, kahveye eklemek için;
Kolajeni kahvenin dışında farklı yiyecek ve içeceklere de ekleyebilirsiniz.
Not: Diğer takviyelerde olduğu gibi, kolajen takviyesini kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Şunlara da göz atın;