Günlük hayatın koşuşturması içinde ne yazık ki etrafa dökülen damlayan veya saçılan kirleri temizlemek için çoğu zaman kağıt havlu kullanıyoruz. Tek kullanımlık olarak üretilen kağıt havlular, sera gazı emisyonlarına sebep olan düzenli depolama çöplerinin dörtte birini içerir. Genelde geri dönüştürülemediği için çevre dostu değildir. Kağıt havlular, selüloz adı verilen bitki materyallerinden yapılır. Özellikle sıvıları toplama konusunda harika olan kağıt havlular, günlük hayatta özellikle mutfakta yaygın olarak kullanılır.
Kağıt havlular geri dönüştürülemez. Bunun ilk nedeni, çöpe atıldığında zaten kirli olmalarıdır. İkinci nedeni ise, mağaza rafına gelmeden önce malzeme dokusunun tamamen değiştirilerek işlenmesidir. Daha yeşil olarak gösterilen ağartılmamış türleri de geri dönüştürülemez. Bununla birlikte bir ton kağıt havlu üretimi için, yaklaşık 17 ağaç kesilir. Kağıt havlular su kaynaklarını kirletir ve metan gazı üreterek küresel ısınmaya katkıda bulunur. Bu yüzden sürdürülebilir bir yaşam için, daha çevre dostu seçenekler tercih etmek gerekir.
Daha az atıkla yaşamak için, kağıt havlu kullanımını en aza indirin. Bunun yerine doğa dostu alternatiflere yönelebilirsiniz. Bambu, pamuklu mutfak örtüleri, klasik havlular, pamuk veya keten örtüler, keten ekmek poşetleri, keten veya pamuk peçeteler, sünger ve mikrofiber bezler kağıt havluya göre daha iyi seçeneklerdir.
Mutfakta sürekli el altında bulundurulan kağıt havluları, mikrofiber bezle değiştirin. Mikrofiber bezler, özellikle sıvıları emme konusunda çok başarılıdır ve dökülen gıdaları kağıt havluya oranla daha iyi temizler. Ayrıca kullanımdan sonra yıkanarak tekrar tekrar kullanılabilir.
Yemek masasında kağıt havlu yerine, pamuklu peçete veya bezlerden yararlanın. Kık görünümü ile sofraya farklı bir hava katan bu bezler, dökülenleri toplama konusunda da oldukça başarılıdır. Yüksek kaliteli peçeteler, yıllarca kullanılabilir.
Bazen yanınızda bez veya peçete olmadığı zamanlarda kağıt havlu kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Böyle durumlarda, tek kat kağıt havlu kullanın ve mümkün olduğunca az kağıt harcayın. Evde, işte ve arabada mikrofiber bez bulundurarak atıksız yaşama destekte bulunun.
Şunlara da göz atın;