Pek çok hevesli bahçıvan, ekinlerinden veya halka açık alanlardan kabak çekirdeği toplamayı sever. Kabak çekirdekleri lezzetli atıştırmalıklardan biridir. Neyse ki, balkabağı tohumları büyük olduğu ve her balkabağında bol miktarda bulunduğu için tohum toplaması en kolay mahsullerden biridir. Ancak kabak çekirdeği ekilmeden veya kavrulmadan önce onları temizlemeniz ve uygun şekilde kurutmanız gerekir. Kabak çekirdeği nasıl kurutulur sizler için anlattık. İşte, kabak çekirdeği nasıl kurutulur:
Tohumları Elde Etme ve Temizleme
- Tohumlarına erişmek için balkabağınızı kesin. Kabağı düz bir yüzeye dik olarak yerleştirin. Büyük bir mutfak bıçağının ucunu balkabağının üstüne yerleştirin. Aşağı doğru basınç uygularken bıçağı yavaşça içeri itin ve kesimi genişletmek için bıçağı bir yandan diğer yana sallayın. Balkabağının yanında çalışmaya devam edin. Balkabağının yarısını geçtikten sonra diğer taraftan bu işlemi tekrarlayın.
- Büyük bir servis kaşığı ile balkabağınızın çekirdeklerini çıkarın. Tohumların çoğu hızlı bir kepçe ile kolayca çıkacaktır. Daha sert tohumlar için, kaşıkları ayırmak için balkabağının kenarları boyunca sürükleyin.
- Eti tohumlardan çıkarın. Eti çıkarmanın en kolay yolu, elinizle yırtmaktır. Tohumlarınızı kızartmak için kurutuyorsanız ve biraz daha lezzet istiyorsanız, tüm eti çıkarmak için çok fazla endişelenmeyin. Ancak tohumlarınızı ekecekseniz, hepsini çıkardığınızdan emin olun.
- Tohumları bir kevgir içinde soğuk suyla durulayın. Bir kevgir içine bir kevgir koyun ve tüm tohumlarınızı içine dökün. Kevgir üzerine soğuk su akıtın ve tüm tohumları kaplayacak şekilde bir daire içinde hareket ettirin. Daha sonra süzgeci yere koyun ve tüm yüzeylerini suya maruz bırakmak için musluk çalışırken tohumları elinizle karıştırın.
- Tohumlarınızı kağıt havlu kullanarak yaklaşık 5 ila 10 dakika kurutun. Düz bir yüzeye 2 ila 3 parça kağıt havlu koyun. Şimdi, bir kağıt havluyla bastırarak kurulayın. 5-10 dakika sonra, kağıt havluyu sıkmamaya dikkat ederek tohumları temiz bir kaba boşaltın.
Havada Kabak Nasıl Kurutulur?
- Kabak çekirdeğinizi bir kurabiye veya fırın tepsisine yayın. Temiz tohumları kağıda dökün ve tek bir tabaka halinde eşit şekilde yayın. Hiçbir tohumun birbirine değmediğinden emin olun.
- Tohumlarınızı en az 1 ay boyunca serin ve kuru bir yerde havayla kurutun. Nem tehlikesi olmayan bir yer bulun. Kulübe, samanlık veya gölgeli açık alan gibi bir iç mekan konumu işe yarar. Garajlar gibi hava akışının az olduğu alanlardan kaçının ve asla bodrum katında kurutmayın.
- Kuruttuğunuz kabak çekirdeklerini her gün kontrol edin ve her iki tarafı da eşit şekilde kuruması için çevirin.
- Tohumlarınızı kümeler halinde bırakmayın. İyice kurumazlar ve bu küf oluşumuna neden olabilir.
- Kurutulmuş tohumlarınızı, kavrulana veya ekime kadar bir kağıt torba veya zarf içinde saklayın. Tüm tohumlarınızı bir zarfa veya kese kağıdına dökün ve serin ve kuru bir yerde saklayın.
Fırında Kabak Nasıl Kurutulur?
- Fırınınızı mümkün olan en düşük sıcaklığa ayarlayın. Çoğu fırın için bu, 90°C'dir. Elektrikli fırın kullanıyorsanız, ön ısıtma için muhtemelen 10 ila 15 dakika beklemeniz gerekecektir. Gazlı fırınlar için yaklaşık 5 ila 10 dakika sürecektir. Fırın rafını en alt konuma getirin.
- Tohumlarınızı fırında 3 ila 4 saat pişirin. Kabak çekirdeğinizi bir kurabiye veya fırın tepsisine yayın. Üst üste binmeden tek bir katmanda düzenlendiklerinden emin olun. Fırın rafını en alt konuma yerleştirin ve fırın tepsisini üstüne yerleştirin. Fırınınızı en düşük sıcaklığa ayarlayın ve 3 ila 4 saat bekleyin.
- Kavurmalarını önlemek için tohumlarınızı her 20 ila 30 dakikada bir kaşıkla karıştırın.
- Tohumlarınızı ekmeyi planlıyorsanız, ısıdan zarar görürlerse büyümeyeceklerinden onları yakmamaya veya yakmamaya dikkat edin.
- Tohumlarınızı pişirmek, tohumlarınıza zarar verme olasılığı daha yüksek olduğundan, kurutmanın en riskli yöntemidir.
- Kurutulmuş tohumlarınızı ekime veya kavurmaya kadar bir zarf veya kağıt torbaya koyun.
- Tüm kuru tohumlarınızı alın ve bir zarfa koyun. Buradan, gelecek yıl dikmek için bekleyebilir veya canınız istediğinde kavurabilirsiniz.
- Küflü veya küflü herhangi bir tohum fark ederseniz, saklamadan önce atın.
- Kurutulmuş kabak çekirdeklerini daima serin ve kuru bir yerde saklayın. Dilerseniz dikim mevsimi gelene kadar buzdolabında veya derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Patlıcanın çekirdekleri nasıl çıkartılır?
- Meyve çekirdekleri nasıl değerlendirilir?
- Çekirdek kilo aldırır mı?
- Kahve çekirdekleri nasıl saklanır?