İstiridye, yumuşakçalar şubesinin yassı solungaçlılar sınıfından bir deniz canlısıdır. Ilıman ve sıcak denizlerde toplu halde yaşar. İstiridyenin kabukları, derisinin salgısıdır. Kabuğun üzeri sert ve pürüzlü bir yapıya sahiptir. Midye gibi bulundukları yerde sabit kalan istiridyelerin ayakları ve kafaları yoktur. Bu yüzden yer değiştiremezler. Sudaki bitkisel ve hayvansal planktonlarla beslenirler. Atlas Okyanusu ve Büyük Okyanus kıyılarında bolca rastlanan Virginia istiridyelerinin bazı türleri, 5 aya kadar erkek olarak yaşar ve sonraki aylarda dişiye dönüşür. İnsanlar tarafından besin kaynağı olarak tüketilen istiridyeler, ayrıca balıklar, ahtapotlar ve deniz yıldızları tarafından da yenir. İstiridyelerin avlanmasındaki en önemli sebep ise, içlerinde oluşan incilerdir. Servet değeri taşıyan bu inciler, 2-3 yılda meydana gelir.
İstiridye Nasıl Yenir?
- Öncelikle istiridyeyi güzelce yıkayarak temizleyin. Ardından kabuğun büyük tarafı aşağıda olacak şekilde kesme tahtasına koyun. Uç kısmına ince bir bıçak sokarak dikkatli bir şekilde kabuğunu açın. Kabuğu açtıktan sonra içindeki etli kısma limon sıkarak çiğ bir şekilde yiyebilirsiniz.
- İstiridyeyi kabuğunu açmadan önce fırında pişirerek de tüketebilirsiniz.
- İstiridyelerin etini ayıkladıktan sonra üzerine sarımsak, wasabi, soya sosu, zencefil gibi farklı baharatlar ekleyerek tadını zenginleştirebilirsiniz.
- İstiridyenin üzerine beyaz şarap ve tereyağı ekleyerek mangalda pişirebilirsiniz.
- Dilerseniz, tütsülenmiş istiridye veya konserve çeşitlerini de deneyebilirsiniz.
- İstiridyeyi temiz sulardan temin etmeli, yüksek ısıda pişirmeli ve hijyenik bir şekilde saklamalısınız.
Önemli Not: Kabuğu açılmış bir istiridye ölmüş olacağı için hiçbir şekilde tüketilmemelidir.
İstiridye Haşlama Nasıl Yapılır?
- Öncelikle 750 gram istiridyeyi soğuk suda güzelce yıkayın. Ardından 3 diş sarımsak, 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 adet doğranmış sarı biberi tavada ısıtın.
- Sarımsaklar altın rengine dönünce istiridyeleri ekleyin.
- İstiridyenin kabukları açılana kadar tavanın kapağını kapalı tutun.
- Tavadaki tüm malzemeler pişince, istiridyeleri geniş bir kaba alın ve karabiber ekleyin.
- Haşlanan istiridyeleri 200 dereceli fırında 5 dakika pişirip çıtır bir kıvama getirebilirsiniz.
İstiridyenin Faydaları Nelerdir?
- Afrodizyak etkisi ile erkeklerde cinsel gücü ve üreme fonksiyonlarını artırır.
- Az da olsa omega yağları içerir.
- Hormonları dengeler.
- Potasyum bakımından zengindir.
- C vitamini içerir. Bağışıklığı güçlendirir.
- Kalsiyum ve çinko içerir.
Önemli Not: İstiridye, 5 yaşından küçük çocuklar tarafından tüketilmemelidir. Ciddi kronik rahatsızlığı olanlar ve hamileler mutlaka doktora danışmalıdır. İstiridyenin fazla tüketilmesi alerjik reaksiyonlara ve sindirim sorunlarına yol açabilir.
Şunlara da göz atın;
- Kalamar nasıl pişirilir?
- Karidesli tarifler
- Karides sağlıklı mı?
- Deniz kestanesi nasıl yenir?
- Aloe vera nasıl yenir?