İştahsızlık, aç olmama durumu olarak da bilinen, yemek yemeği isteğinin azalmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Tüm yaş gruplarında ve her iki cinsiyette de görülebilen iştahsızlık, özellikle bebeklerde ve çocuklarda yaygın olarak görülür. İştahsızlığın hem psikolojik, hem de fizyolojik sebepleri olabilir. İştah kaybını gidermek için, önce buna neden olan şeyler bulunmalı ve ortadan kaldırılmalıdır.
İştahsızlığın nedeni, bakteriler, mantar ve diğer enfeksiyonlardan kaynaklanıyor olabilir. Bakteriler sadece iştah kaybına neden olmazlar. Bununla birlikte farklı belirtilere yol açarak bazı hastalıklara zemin hazırlayabilirler. Bu hastalıklar şu şekildedir;
Bakteri ve virüsler nedeniyle iştah kaybı oluştuysa, bu hastalıklar iyileştikten sonra iştah tekrar açılacaktır.
Üzgün, depresif, keder, endişe ve kaygı, kişinin iştahının azalmasına neden olabilir. Stres ve can sıkıntısı da iştahla bağlantılıdır.
Duygu durumlarının yanı sıra anoreksiya nevroza da iştah kaybına yol açan hastalıklardan biridir. Bu hastalığa yakalanan kişiler, kendilerini bilerek aç kalmaya zorlayabilir. Bunun nedeni ise kilo alma korkusudur.
Aşağıdaki tıbbi hastalıklar da iştah kaybının görülmesine yol açabilir;
Bu tür hastalıklar iştah kaybına neden olabilir.
Hamileliğin ilk 3 ayı iştah kaybının başlıca nedenleri arasında yer alır.
Bazı antibiyotikler, kemoterapi ilaçları, morfin gibi bazı ilaçlar, iştah kaybına neden olabilir. Kullandığınız ilaçların prospektüsünden yan etkilerine göz atabilirsiniz.
İştah kaybınız 1 haftadan uzun sürdüyse, kısa sürede çok fazla kilo verdiyseniz, yeme bozukluğunuz varsa hiç vakit kaybetmeden derhal bir uzmandan yardım alın.
Not: İştahsızlığınız, 1 haftadan daha uzun sürüyorsa ve nedeni bilinmiyorsa en yakın zamanda bir doktora başvurun.
Şunlara da göz atın;