Kuzey Atlantik Okyanusu'nda bir ada ülkesi olan İrlanda, mutfağıyla ön plana çıkmayı başarmıştır. İrlanda'nın temel gıdası patatestir. İrlandalıların patatese olan bağımlılığı 1800'lü yıllarda patates kıtlığına neden olmuştur. Patates tarlalarının yanması sonucunda İrlanda'da yaklaşık 1 milyon insan hayatını kaybederken çoğunluğu başka ülkelere göç etti. İrlanda mutfağında yemekler genellikle sossuz olarak servis edilir. Yemeklerde çok fazla baharat kullanılmamaktadır. İrlanda mutfağının vazgeçilmezleri ise patates, süt ürünleri ve yulaftır. Aynı zamanda İrlandalılar peynir üreticisi olarak da bilinir. İrlanda güveci 200 yıldır geleneksel yemek olarak tanımlanmaktadır. Aynı şekilde İrlanda yahnisinin de yeri bir başkadır. İrlanda mutfağında çorbanın yeri de oldukça önemlidir. Çorbalar genellikle patates ve deniz ürünleriyle hazırlanır. Ülkenin sularla çevrili olması, midye, tarak, ıstakoz, istiridye gibi besinlerin sık sık tüketilmesine yol açar. Peki, İrlanda'nın geleneksel yemekleri nelerdir? İrlanda mutfağında hangi yemekler var? İşte, farklı tatlar denemek isteyenler için İrlanda mutfağından nefis tarifler:
İrlanda'da hemen hemen her evde rastlayabileceğiniz sodalı ekmek, geleneksel lezzetlerin başında gelir. İsteğe göre kuru üzüm, kuru kayısı gibi meyvelerle zenginleştirilebilir. Kabarıklığı ve yumuşaklığı ile çok sevilir.
Tarif için; Sodalı Ekmek
İngiliz kökenli bir yemek olan cottage pie, çoban turtası ve yaz turtası isimleriyle de bilinmektedir. İrlanda mutfağında çok beğenilen bu yemek kıyma, soğan sosu ve patates püresi ile hazırlanır.
Tarif için; Cottage pie
İrlanda mutfağının en lezzetli ve bize en çok hitap eden tatlarından biri de ballı hardallı tavuktur. Kızartma usulüyle pişirilen tavuklar, bal, hardal ve soya sosu ile marine edilir.
Tarif için; Ballı hardallı tavuk
İrlanda mutfağında baharat çok fazla kullanılmasa da, deviled eggs tarifinin ana malzemeleri baharatlardan oluşur. Yumurta ile hazırlanan bu yemek, genelde atıştırmalık olarak sunulur.
Tarif için; Deviled eggs (yumurta dolması)
İrlanda'nın en meşhur yemeği yahnidir. Özellikle özel günlerde ve kalabalık sofralarda sunulmasıyla bilinir. Yapımında kuzu eti, havuç, patates ve soğan kullanılır.
Tarif için; İrlanda yahnisi
İrlanda mutfağının ilk akla gelen yemekleri arasında colcannon tarifi gelmektedir. Sebze püresi olarak da bilinen colcannon, patates, kabak, pırasa gibi sebzelerle hazırlanır. Düşük kalorilidir.
Tarif için; Colcannon
Ana malzemeleri sosis, patates püresi ve soğan olan bangers and mash, en sevilen yemeklerden biridir. Kızartılan sosisler patates püresi üzerinde servis edilir. Zenginleştirmek için sosla marine edilir.
Tarif için; Bangers and mash
Daha öncede bahsettiğimiz gibi İrlanda'da patatesin yeri bir başkadır. Hemen hemen birçok yemeğin içerisinde patates kullanılır. Boxty, patatesli pankek anlamına gelmektedir. Kahvaltı ve öğle yemeklerinde tüketilir.
Tarif için; Boxty (Patatesli Pankek)
Diğer keklere göre daha yumuşak, yoğun ve kabarık olan guinness keki, İrlanda'ya özgü Guinness birasıyla hazırlanır. Yoğun aromasıyla çok sevilen bu kek, mevsim meyveleri ile servis edilir.
Tarif için; Çikolatalı guinness keki
İrlanda mutfağı denildiğinde akla gelen ilk içeceklerden biri de Irish coffee'dir. Filtre kahve, alkol ve şeker ile hazırlanan Irish coffee, çırpılmış krema ile birlikte servis edilir.
Tarif için; Irish coffee
İrlanda Mutfağı Yemekleri
Şunlara da göz atın;