Bayramda Ne Tatlısı Yapsam? Diyenler İçin 10 Şerbetli Tatlı Tarifi

Bayram tatlıları nelerdir? Bayramda hangi tatlılar yapılır? İşte, 'Bayramda ne tatlısı yapsam?' diyenler için tadı damağınızda kalacak, herkesi kendine hayran bırakacak 10 nefis şerbetli tatlı tarifi:
Bayramda Ne Tatlısı Yapsam? Diyenler ��çin 10 Şerbetli Tatlı Tarifi
24 Nisan 2024, 21:49

Bayramın müjdecisi olan zengin sofralar her zaman olduğu gibi özenle kurulur. Çünkü aile, akraba ve arkadaşlarla kutlanan bayram sofralarının yeri bir başkadır. Birbirinden lezzetli kallavi tatlılar, bayram sabahı mutfak tezgahlarındaki yerini alır. Geleneksel bayram tatlısı olarak bilinen baklava, klasik ve lezzetli kadayıf, çıtır çıtır tadıyla mest edilen kızartma tatlılarla bayramın keyfi ikiye katlanır. Bu bayram ağzınızın tadı hiç bozulmasın diye, 'Bayramda ne tatlısı yapsam?' sorusunu sizler için cevapladık. Dilerseniz listemizdeki tatlılardan ilham alabilir, daha fazlasına bayram tatlıları sayfamızdan ulaşabilirsiniz. İşte, bayram sofralarına çok yakışacak 10 şerbetli tatlı tarifi:

  1. Ay Tatlısı

ay tatlısı

Malzemeler;

  1. Hamur için:
  2. 1 adet yumurta akı
  3. 1 adet limon kabuğu rendesi
  4. 1 paket vanilya
  5. 1 paket kabartma tozu
  6. 1,5 su bardağı un
  7. 125 gram tereyağı
  8. 1 çay bardağı ceviz
  9. 1 çay bardağı irmik
  10. 1/2 (yarım) çay bardağı pudra şekeri
  11. Üzerine 1 yumurta sarısı
  12. Şerbet için:
  13. 2 su bardağı toz şeker
  14. 2 su bardağı su
  15. 1 tatlı kaşığı limon suyu 

Yapılışı: Tencereye su ve şekeri koyalım, şeker eriyene dek karıştıralım. Kaynayınca limon suyunu ekleyip altını kısıp 10 dakika kaynatalım. Derin bir kap içerisine oda ısısında tereyağını, yumurta akını, pudra şekerini, cevizi, kabartma tozunu ve limon kabuğu rendesini koyalım ve çırpalım. Unu eleyerek ilave edelim şekil vermenin kolay olması için yumuşak bir hamur elde etmeliyiz. Hamuru ikiye bölüp bezeleyelim ve 40 cm uzunluğa gelene dek fazla un kullanmadan merdaneyle açalım. Su bardağı yardımıyla ay şekli verelim ve fırın tepsisine dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp ısınmış fırında 180 derece alt üst ayarda 20-25 dakika pişirelim.  Fırından çıkarıp ilk sıcağı çıkınca, soğuk şerbeti üzerine gezdirelim. 2 saat dinlendirelim. Üzerine fıstık, ceviz veya hindistan ceviziyle süsleyerek servis edelim. 

  1. Şekerpare

şekerpare

Malzemeler;

  1. Hamur için:
  2. 125 gram oda sıcaklığında margarin
  3. 2 adet yumurta 
  4. Yarım su bardağı pudra şekeri
  5. Yarım su bardağı irmik
  6. 1 çay bardağı sıvı yağ
  7. 1 paket vanilya
  8. 1 paket kabartma tozu
  9. 3 su bardağı un
  10. Şerbeti İçin:
  11. 4 su bardağı su
  12. 3 su bardağı toz şeker
  13. Yarım limon suyu 

Yapılışı: Tencereye su ve şekeri koyalım, şeker eriyene dek karıştıralım. Kaynayınca limon suyunu ekleyip altını kısıp 10 dakika kaynatalım. Bir yoğurma kabına 1 yumurta ve diğer yumurtanın sadece beyazını, oda sıcaklığında yumuşamış margarini, sıvı yağı, irmiği ve pudra şekerini alıp çırpalım. Eleyerek unu ilave edip, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyip yumuşak bir hamur elde edelim. Margarininiz oda sıcaklığında değilse bu aşamada hamur oluşmayabilir bu yüzden mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır. Oluşan hamuru 15 dakika buzdolabında dinlendirelim ve çıkarıp ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak tepsiye dizelim. Üzerlerine bastırarak şekerpare şekli verelim. Ayırdığınız yumurta sarısını üzerine sürelim ve 180 derece ısınmış fırında 20-25 dakika pişirelim. Pişen şekerparelere oda sıcaklığındaki şerbeti dökelim ve üzeri kapalı şekilde en az 3 saat dinlendikten sonra servis edelim.

  1. Sultan Tatlısı

sultan tatlısı

Malzemeler;

  1. Hamur için:
  2. 200 gram oda sıcaklığında margarin
  3. 1 su bardağı toz şeker
  4. 2 adet yumurta
  5. 1/2 su bardağı sıvı yağ
  6. 1/2 su bardağı hindistan cevizi
  7. 1 su bardağı irmik
  8. 1 paket kabartma tozu
  9. 1 paket vanilya
  10. 3 su bardağı un
  11. Üzeri için:
  12. 1 su bardağı süt
  13. 1 su bardağı haşhaş tohumu
  14. 1 su bardağı ceviz içi
  15. Şerbet için:
  16. 1.5 su bardağı toz şeker
  17. 2 su bardağı su
  18. Çeyrek limon suyu 

Yapılışı: Tencereye su ve şekeri koyalım, şeker eriyene dek karıştıralım. Kaynayınca limon suyunu ekleyip altını kısıp 10 dakika kaynatalım. Margarin ve şekeri bir kapta, şeker eriyene kadar çırpalım. Yumurta ve sıvı yağı ekleyerek çırpmaya devam edelim. Hindistan cevizi, irmik ve kabartma tozunu da ekleyip tekrar spatulayla karıştıralım. Unu ve vanilini karıştıralım ve azar azar ilave ederek yoğuralım.  İlk başta hamur toparlanmayacaktır. Margarin elimizin ısısıyla eridikçe hamur tutacaktır su ilavesi yapmayalım. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım ve yassılaştıralım. Hamuru önce süte, daha sonra haşhaş tohumlarına bulayalım. Yağladığımız tepsimize dizelim ve ortalarına parça ceviz veya fındık batıralım. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 25 dakika pişirip çıkaralım. Ilık şerbeti üzerine dökelim ve oda sıcaklığında 2 saat bekletip servis edelim. Tatlı, şerbeti çektikten sonra servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın, afiyet olsun. 

  1. Gül Tatlısı

gül tatlısı

Malzemeler;

  1. Hamur için:
  2. 100 gram oda ısısında margarin
  3. 1 su bardağı sıvı yağ
  4. 1 su bardağı yoğurt
  5. 1 su bardağı irmik
  6. 1 adet yumurta
  7. 1 paket kabartma tozu
  8. 1 paket vanilya
  9. 4,5-5 su bardağı un
  10. Şerbet için:
  11. 4 su bardağı şeker
  12. 4 su bardağı su
  13. Yarım limon suyu 

Yapılışı: Tencereye su ve şekeri koyalım, şeker eriyene dek karıştıralım. Kaynayınca limon suyunu ekleyip altını kısıp 10 dakika kaynatalım. Hamurunu hazırlamak için, tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, irmik, yumurta, kabartma tozu ve vanilya yoğurma kabına alıp iyice çırpalım. Daha sonra üzerine azar azar un ilave edip yumuşak bir hamur elde edelim. Hazırladığınız hamuru merdane yardımı ile yaklaşık yarım santim kalınlığında açalım. Hamurdan çay bardağı yardımı ile yuvarlaklar keselim. 4 adet yuvarlağı yarısı diğerinin üzerine gelecek şekilde dizelim ve saralım. Ardından oluşan ruloyu tam ortadan keselim ve iki adet gül tatlısı elde edelim. Yağladığımız fırın tepsisine dizelim ve 180 derece ısınmış fırında 20-25 dakika pişirelim. Fırından çıkaralım tatlımız henüz sıcakken oda sıcaklığına gelmiş olan şerbeti üzerine dökelim. 2 saat üzeri kapalı dinlendirelim ve servis edelim. 

  1. Limonlu Yoğurt Tatlısı

limonlu yoğurt tatlısı

Malzemeler;

  1. Kek için:
  2. 3 orta boy yumurta
  3. 1 su bardağı yoğurt
  4. Yarım su bardağı şeker
  5. 2 su bardağı un
  6. 1 çay bardağı sıvı yağ
  7. 1,5 paket kabartma tozu
  8. 1 paket vanilya
  9. 1 limon kabuğu rendesi
  10. Şerbet için:
  11. 3 su bardağı şeker
  12. 3 su bardağı su
  13. 1 tatlı kaşığı limon suyu 

Yapılışı: Öncelikle şerbeti hazırlayalım. Soğumaya bırakalım. Kek için yumurta ve şekeri, şeker eriyene dek çırpalım ardından sıvı malzemeleri ekleyelim çırpamaya devam edelim. Kuru malzemeleri eleyerek sıvı karışıma ekleyelim ve spatula yardımıyla yedirelim. Limon kabuğu rendesini harca karıştıralım ve yağladığımız fırın kabına dökelim. 180 derece ısınmış fırında 35-40 dakika pişirelim. Fırından çıkardıktan sonra kürdan yardımıyla üzerinde ufak delikler açalım ve şerbetimizi dökelim. 1 saat dinlendirdikten sonra üzerine kaymak veya kremşanti ilavesi ile dilimleyerek servis edebilirsiniz.  

  1. Laz Böreği

laz böreği

Malzemeler;

  1. Hamur için:
  2. Yarım paket baklavalık yufka (22 adet)
  3. 100 gr tereyağı
  4. 100 gr margarin
  5. İçi için:
  6. 2 adet yumurta
  7. 1 paket vanilya
  8. 1 çay kaşığı karabiber
  9. 1 su bardağı şeker
  10. 1 su bardağı un
  11. 4 su bardağı süt
  12. 1 yemek kaşığı nişasta
  13. Şerbet için:
  14. 2,5 su bardağı toz şeker
  15. 2 su bardağı su
  16. 1 çay kaşığı limon suyu 

Yapılışı: Tencereye su ve şekeri koyalım, şeker eriyene dek karıştıralım. Kaynayınca limon suyunu ekleyip altını kısıp 10 dakika kaynatalım. Muhallebiyi yapmak için yumurta, süt ve şekeri homojen hale gelene dek çırpalım ve ocağa alalım. Tencereyi çırpma teliyle sürekli karıştırarak kuru malzemeleri ekleyelim ve kaynayana kadar karıştırmayı bırakmayalım. 2 dakika kaynattıktan sonra altını kapatıp soğuk bir kaba aktaralım ve ara ara karıştırarak kaymak tutmadan soğumasını sağlayalım. Ufak bir soslukta tereyağı ve margarini karıştırıp eritelim. Yufkaları yarıya ayıralım. Yağladığımız tepsiye ikişerli veya üçerli dizelim ve tereyağıyla yağlayalım. 11 yufkayı yağlayarak serdikten sonra üzerine ılıyan muhallebimizin tamamını dökelim. Üzerine kalan yufkaları da aynı şekilde yağlayarak yerleştirelim. Son katı da yerleştirdikten sonra dörder parmak ölçerek eşit parçalar halinde keselim. 180 derece önceden ısıtılmış fırında fanı açmadan yaklaşık 40 dakika pişirelim. 40 dakika sonunda tatlıyı çıkaralım ve ilk sıcaklığı gittikten sonra oda sıcaklığındaki şerbeti üzerine dökelim. En az 3 saat dinlendirelim ve üzerine pudra şekeri serperek servis edelim. 

  1. Sarma Kadayıf

sarma kadayıf

Malzemeler;

  1. 750 gram taze kadayıf
  2. 1 kâse ceviz içi
  3. 200 gram tereyağı
  4. 1 çay bardağı kadar sıvı yağ
  5. Şerbet için:
  6. 5 su bardağı su
  7. 5 su bardağı şeker
  8. 1 tatlı kasığı limon suyu

Yapılışı: Tencereye su ve şekeri koyalım, şeker eriyene dek karıştıralım. Kaynayınca limon suyunu ekleyip altını kısıp 15-20 dakika kaynatalım. Taze kadayıflardan yaklaşık birer avuç koparalım. Arasına ceviz içi ekleyelim ve saralım. Sardığımız kadayıfları fırın tepsisine arasında boşluk kalacak şekilde dizelim. Hem kenarlarının kızarması için hem de şerbeti çekince kadayıf büyüyeceği için bolca boşluk bırakalım. Kadayıfların hepsini sardıktan sonra tereyağını eritip sıvıyağ ekleyerek yaptığımız karışımı fırçayla üzerlerine sürelim ve 170 derece ısınmış fırında fanlı ayarda 35 dakika pişirelim. Fırınınız hızlı pişiriyorsa dereceyi düşürebilirsiniz. Kadayıflar fırından çıkar çıkmaz ılıyan şerbetimizi üzerine gezdirelim. 2-3 saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Üzerini antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz. 

  1. Muhallebili Revani

muhallebili revani

Malzemeler;

  1. Revani hamuru için:
  2. 3 adet yumurta
  3. 1/2 su bardağı toz şeker
  4. 1 çay bardağı süt
  5. 1 çay bardağı Ayçiçek yağı
  6. 1 su bardağı irmik
  7. 1 su bardağı un
  8. 1 paket kabartma tozu
  9. 1 adet limon kabuğu rendesi
  10. Muhallebi için:
  11. 3 su bardağı süt
  12. 3 yemek kaşığı toz şeker
  13. 2 yemek kaşığı (tepeleme) un
  14. 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  15. 1 yemek kaşığı hindistan cevizi
  16. 1 adet yumurta
  17. 1 paket vanilin
  18. 1 yemek kaşığı tereyağı
  19. Şerbet için:
  20. 2,5 su bardağı toz şeker
  21. 3 su bardağı su
  22. Yarım limon suyu 

Yapılışı: Su ve şekeri tencereye alıp şeker eriyene kadar karıştıralım. Kaynayınca altını kapatıp limon suyunu ekleyelim ve altını kapatalım. Kek için yumurta ve şekeri bir kapta şeker tamamen eriyene dek çırpalım. Diğer kek malzemelerini de ilave edip, kek karışımı tamamen homojen bir kıvama gelene dek mikser yardımıyla çırpalım. Fırın tepsisine yağlı kâğıt serelim ve kek harcını dökelim. 180 derece ısıtılmış fırında fan açık şekilde 25 dakika pişirelim. Kek pişerken muhallebiyi yapalım. Vanilin ve tereyağını ayırıp diğer malzemeleri homojen hale gelene kadar çırpalım ve ocağa alıp kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirelim. Muhallebi kaynayınca altını kapatalım. Tereyağı ve vanilini ilave edip çırpalım. Keki fırından çıkardıktan sonra 10 dakika soğutalım. Uzun bir bıçak veya ip yardımıyla keki ortadan ikiye (yaş pasta keki gibi) keselim ve arasına muhallebiyi boşaltalım. Kekin üst kısmını da kapatalım ve soğuyan şerbetimizi ağır ağır revaniye dökelim. 1 saat dinlendirdikten sonra üzerine Antep fıstığı veya hindistan cevizi dökerek servis edelim.

  1. Fıstıklı Baklava

fıstıklı baklava

Malzemeler;

  1. Hamur için:
  2. 3 adet İri yumurta
  3. 1 çay bardağı süt
  4. 1 çay bardağı su
  5. Yarım kilo Antep fıstığı
  6. 250 gr nişasta
  7. 1 buçuk çay bardağı zeytinyağı
  8. Yarım çay kaşığı tuz
  9. 250 gr tereyağı
  10. 6 su bardağı baklavalık un
  11. Şerbet için:
  12. 4 su bardağı toz şeker
  13. 5 su bardağı su
  14. 1 buçuk limon suyu 

Yapılışı: Unun yarısını bir kaba koyup yumurtayı, sütü, suyu, zeytin yağını ve tuzu ekleyelim 10 dakika boyunca katlayarak yoğuralım. Yumuşak bir hamur elde edelim. (Çok sıcak bir yerde yaşıyorsanız hamurların açana kadar iyice yumuşamaması için biraz daha un ekleyebilirsiniz.) Hamuru 20 eşit parçaya bölelim ve yuvarlayalım. 20 adet bezemizi unlayalım ve yarım saat dinlendirelim. Fıstıkları çok inceltmeden robotta çekelim ve fırın tepsisini margarinle yağlayalım. Hazırladığımız bezeleri alalım birer avuç nişasta ve unu altına üstüne serpelim, oklava yardımı ile açabildiğiniz kadar ince bir yufka açalım. Bir tepsiye yerleştirelim, 12. Katta fıstıkları koyup diğer 8 katı üzerine ekleyelim. Baklavaları dilim dilim kesip tereyağını eritelim ve baklavanın üzerine gezdirelim. 180 derce ısınmış fırına fanı açmadan koyalım. Baklavalar pembeleşince ısıyı 150’ye düşürelim ve 25 dakika kadar 150 derecede pişirelim. Şerbeti için su ile şekeri tencereye alıp şeker eriyene kadar karıştıralım. Şerbet kaynamaya başlayınca limonu ekleyelim ve 15 dakika kısık ateşte kaynatalım. Baklavayı fırından çıkaralım ve 3 dakika bekleyelim. Sıcak şerbetimizi ilk sıcaklığı giden baklavaya dökelim ve 3 saat kadar beklettikten sonra üzerine fıstık serperek servis yapalım. 

  1. Selanik Tatlısı

selanik tatlısı

Malzemeler;

  1. Hamur için:
  2. 2 adet yumurta 
  3. 1 çay bardağı sıvı yağ
  4. 1 su bardağ�� mısır unu
  5. 2,5 su bardağı un
  6. 1 çay bardağı şeker
  7. 1 paket kabartma tozu
  8. Şerbet için:
  9. 3 su bardağı şeker 
  10. 4 su bardağı su

Yapılışı: Şerbeti tencereye alıp karıştıralım 5 dakika kaynatıp altını kapatalım. Yumurtalar ile şekeri şeker eriyene dek çırpalım. Sıvıyağ, mısır unu ve kabartma tozunu ekleyelim ve 1 dakika daha çırpalım. Ardından unu eleyerek içine ekleyelim ve yumuşak bir hamur elde edelim. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alalım ve biraz kalın kalacak şekilde üzerine bastırıp yağladığımız tepsiye dizelim. Üzerlerine 1 yemek kaşığı margarini eritip fırça yardımıyla sürelim ve 180 derece ısınmış fırında 25-30 dakika pişirelim. Fırından çıktıktan sonra ılıyan şerbeti ekleyelim ve kapağı kapalı şekilde 3 saat dinlendirip servis edelim.

Şunlara da göz atın;

  1. Ev yapımı baklava tarifleri
  2. Kavurmalı tarifler
  3. Kurban bayramı için et yemekleri
  4. Kurban eti nasıl saklanır?
  5. Kurban eti kokusu nasıl giderilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo