Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan hoşaf, kurutulmuş meyvelerin şekerli suda kaynatılmasıyla hazırlanır. Özellikle Ramazan ayında sofralarda kendine yer bulan hoşaf, yemeğin yanında veya yemekten sonra servis edilir. Kuru meyvelerle hazırlanan hoşaf, buzdolabında dinlendirildikten sonra ikram edilir. Peki, hoşaf nasıl yapılır? İşte, mevsim meyveleriyle yapılan 14 farklı hoşaf tarifi:
Malzemeler;
Yapılışı: Su ve şekeri pişirmek için bir tencereye alınır. Toz şeker tamamen eriyene kadar karıştırılır ve altı açılır. Kaynama esnasında tarçın ve karanfil eklenir. Kaynadıktan sonra alınır. Yıkanıp hoşaflık doğranmış çilekler kaynayan suya eklenir. 5 dakika kaynadıktan sonra kapatılır. Soğuttuktan sonra servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Erikleri yıkayın sonra tencereye koyun suyu ilave edip orta ateşte 15 dk kaynatın sonra şekeri ekleyin. 15 dk daha pişirin ve limonu içine atın karıştırın. Ocağın altını kapatın erikleri süzgece alın. Kalan erikler bir süzgeç yardımı ile ezilerek hoşafın içine aktarılır ve karıştırılır. Soğutularak tüketilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Kuru üzümleri bir kaba alın ve üstlerini geçecek kadar soğuk su ilave edin. Taze üzümden yapacaksanız şerbet kaynadıktan sonra dahil etmeli ve 5 dakika kaynatmalısınız. Bu şekilde 10 dakika suda bekletin. Sonra üzümleri süzün ve bir tencereye alın. 5 bardak suyu üstlerine ekleyin ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın ve toz şekeri ilave edin. Bu şekilde 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuk olarak servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Armutları iyice yıkayalım. Kabuklarını soyalım. Küp kup dilimlere ayıralım. Tencereye şekeri, suyu koyalım ve kaynayınca armutları ilave edelim. 30 dakika daha kaynatalım soğuk servis edelim.
Malzemeler;
Yapılışı: Öncelikle elmaların kabuklarını soyun ve ortadan ikiye keserek çekirdeklerini çıkartın. Daha sonra küp küp doğrayın ve tencereye alın. Üzerine elmaları 2 parmak geçecek şekilde su ilave edin. Çubuk tarçın, kuru üzüm ve yıldız anasonu ilave edin. Orta ateşte elmalar yumuşayana kadar pişirin. Elmalar piştikten sonra limon suyu ve toz şekeri ekleyin. Bu şekilde 10 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve oda sıcaklığında dinlendirin.
Malzemeler;
Yapılışı: Kuru kayısıları tencereye alın ve üzerine su ilave edin. Bu şekilde 1-2 bekletin. Kuru kayısılar şişmeye başladığında badem ve şekeri ilave edin. Kayısılar yumuşayana kadar orta ateşte pişirin. Ardından soğutun ve servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Ayvalar soyulup küp şeklinde doğranır ve renklerinin kararmaması için limonlu suda bekletilir. Tencereye doğranmış olan ayvalar, şeker, ayva çekirdekleri, karanfil ve su eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra altı kısılarak ayvalar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 45-50 dakika pişirilir. Afiyet olsun. Damak zevkinize göre şekeri artırıp çoğaltabilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Erikleri yıkayın. Ortadan ikiye ayırın. Çekirdekli veya çekirdeklerini çıkartarak derin bir tencereye alın. Üzerine su ekleyin ve pişirmeye başlayın. Kaynayıp, erikler yumuşamaya başlayınca şekeri ilave edin. Bir süre daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğuması için bir kenarda bekletin. Soğuduktan sonra bir kasenin içerisine aktarın. İçerisine karanfil ve tarçını ekleyip, dolapta bekletin.
Malzemeler;
Yapılışı: Vişneleri yıkayıp saplarından ayırın. İsteğe göre çekirdeklerini çıkartın. Yeterli büyüklükte bir tencereye şekeri ekleyin ve karıştırın. Şeker eriyince vişneleri tencereye ilave edin ve yakşalık15 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Soğuk servis yapın. Şekeri damak zevkinize göre arttırabilir ya da azaltabilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Meyveleri bol suda yıkayın. Erik, kayısı, nektarin ve şeftaliyi dilimleyip tencereye alın. Kirazı saplarından ayırıp meyvelere ekleyin. Su, toz şeker ve vanilya ekleyip yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Birkaç dakika kaynadıktan sonra kısık ateşe alarak meyveler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alın. Portakalı yıkayıp kabuğuyla dilimlere ayırın zarlarından ayrılmasına dikkat edin ve sıcak kompostonun içine atın. Oda sıcaklığına gelince buzdolabında soğutun. Ve soğuk servis yapın.
Malzemeler:
Yapılışı: İçme suyu, şeker, portakal suyu ve dilimlenmiş limonları tencereye aktarıp kaynamaya bırakın. 10 dakika kaynayınca içine doğranmış meyveleri, üzüm tanelerini, tarçın çubuğunu ilave edin. Kısık ateşte 15 dakika kaynatıp ocaktan alın. Soğuduktan sonra servis yapın.
Malzemeler:
Yapılışı: Kayısıları 4’e bölün. Kuru incirleri de biraz daha küçük parçalar halinde kesin. Tüm malzemeyi kapaklı bir kavanoza veya geniş bir tencereye alın. Üzerini 4 parmak geçecek kadar su ilave edin. Kapağını kapatın. Bir gün boyunca buzdolabında beklettikten sonra içindeki reyhan yapraklarını çıkartın. Kaselere paylaştırıp şekersiz olarak servis yapın. Dilerseniz biraz bal veya pekmezle tatlandırarak da servis yapabilirsiniz.
Malzemeler:
Yapılışı: Kuru kayısı ve üzümü bir gece önceden suda bekletin. Şeftalinin kabuğunu soyun, çekirdeğini çıkarın ve vişne büyüklüğünde doğrayın. Üzüm ile kayısıları içinde beklettiğiniz su ile 15 dakika pişirin. Suyu ekleyip bir taşım daha kaynattın. Şeftali ve vişneyi tencereye ekleyip 15 dakika pişirin. Pekmezi ilave edip 5 dakika daha pişirin. Pekmezin tadı kuvvetli gelmez ise toz şekeri ilave edin ve 3 dakika daha pişirin. Soğutup servis yapın.
Malzemeler:
Yapılışı: Öncelikle buz küplerini hazırlayın. Hindistan cevizi parçalarını ince ince rendeleyin. Daha sonra haşlanmış veya suda bekletilmiş chia tohumuyla karıştırın. Üzerine su ekleyin ve bu karışımı buz kaplarına aktararak buzlukta bekletin. Suyu, şekeri ve baharatları şeker eriyinceye kadar orta ateşte kaynatın. Meyveleri ve limon dilimlerini ekleyin, 5 dakika daha kısık ateşte pişirin ve ocaktan alın. Sıcakken, önceden sterilize ettiğiniz kavanozlara doldurabilir, Ramazan ayı boyunca istediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Servis için hoşafı servis kaselerine veya bardaklarına paylaştırın. Buz küplerini de ekleyerek servis edin.
Şunlara da göz atın;