Nispeten kötü üne sahip bir bitkinin (afyon) ürünü olan haşhaş tohumlarının sağlığa faydaları defalarca sorgulanmıştır. İnsanlar tohumların, diğer haşhaş ürünlerinin verdiği narkotik etiklere benzer şeylere neden olabileceğinden korkmaktadır. Haşhaş tohumları kıtır dokusu ve benzersiz lezzetiyle mutfak dünyasında ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Günümüzde haşhaş tohumları genellikle simit, puding, kek ve turtalara eklenmektedir. Haşhaş tohumları beyaz, mavi ve siyah olmak üzere 3 farklı renktedir. Bu türler arasında renklerinden başka belirgin hiçbir fark yoktur, esas olarak seçim fırıncı veya aşçının renk tercihine veya mevcudiyetine göre değişmektedir.
Haşhaş tohumları vücudun optimal işlevini iyileştirmeye veya sürdürmeye yardımcı olabilecek etkileyici besin bileşenleri sunmaktadır.
1 yemek kaşığı haşhaş tohumu 46 kcaldir, 5 gr karbonhidrat, 6 gr protein ve 7 gr yağ içerir. Manganez, bakır, magnezyum, kalsiyum, fosfor, çinko ve demir kaynağıdır. Haşhaş tohumları smoothielerde, çorba ve güveçlerde, salatalarda, simit veya diğer kahvaltılık mamüllerin üzerinde kullanılabilmektedir.
Önemli Not: Yıkanmamış veya işlenmemiş haşhaş tohumu veya haşhaş tohumu çayından kaçınmak önemlidir. Zamanında yıkanmamış haşhaş tohumlarının kullanımına ilişkin ölümler ve aşırı dozlar bildirilmiştir. Ticari olarak üretilen haşhaş tohumlarının çoğu yıkanır ve afyon kaplamasının çıkarılması için işlenir, bu nedenle genellikle yenmeleri güvenlidir. Bununla birlikte, yıkanmış haşhaş tohumları bile herhangi bir belirti yaşama ihtimaliniz olmasa bile bir uyuşturucu testinde pozitif sonuç verebilmektedir.
Haşhaşla ilgili endişeleriniz varsa ancak yine de sağlık yararlarından faydalanmak istiyorsanız diyetinize susam, chia, kenevir veya keten tohumları gibi diğer harika farklı tohum alternatiflerini ekleyebilirsiniz.
Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, hassas bünyeye sahip olanlar, düzenli ilaç kullananlar, hamileler ve emziren anneler haşhaş tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Şunlara da göz atın;