İngiliz mutfağının ünlü şefi Rosemary Shrager yeni kitabında hangi baharatların hangi yemeklerde kullanılması gerektiğini yazdı. İşte baharatlar ve kullanılacak gıdalar:
Hangi Baharat Hangi Yemekte Kullanılır?
- Fesleğen: Domates, sebzeler, salata, makarna, tavuk, kuzu
- Defne yaprağı: Çorbalar, makarna sosu, balık, et
- Frenk maydanozu: Balık, tavuk
- Frenk soğanı: Yumurta (omlet, menemen vs.), soslar, salata, patatesli yemekler, mercimek, tavuk
- Kişniş: Domates, sebze yemekleri, fasülye, tavuk
- Dereotu: Yumurta, sebze yemekleri, balık, kabuklu deniz ürünleri, tavuk
- Çemen otu: Hint yemekleri, tavuk, sebzeler, soslar
- Mercan köşkü: Domates, çorbalar, fasülye, dolma içi, tavuk, kuzu eti, biftek
- Nane: Soslar, konserveler, bazı tatlılar, fasülye, tavuk, kuzu eti
- Maydanoz: Yumurta (omlet,menemen), patates, fasülye, midye ve diğer kabuklu deniz ürünleri.-, balık, tavuk, kuzu eti, biftek ve bazı çorbalar
- Biberiye: Patates, kabak yemekleri ya da diğer sebzeler, dolma, tavuk, kuzu, biftek
- Adaçayı: Sebze, makarna, gnocchi (patates, un ve yumurta ile hazırlanan bir İtalyan yemeği), dolma, biftek sosu
- Kekik: Kabak yemeği, bezelye, salatalar, tavuk, hindi, kuzu ve diğer etler, yumurta, güveç yemekleri,
- Tarhun otu: Yumurta (omlet, menemen), sebze, salata, fasülye, balık, tavuk
Baharatlar Nasıl Muhafaza Edilmeli?
- Öncelikle baharatları paketlerinden çıkartıp başka bir kaba boşaltırken mutlaka üzerine tarih atın. Baharatların ortalama kullanım süresi bir yıldır. Bu sayede tarihlerini kontrol edebilirsiniz.
- Baharatları serin, güneş görmeyen ve ağzı kapanan kavanozlarda saklayabilirsiniz.
- Kullanacağınız kapları mutlaka sterilize edin ve kurutun.
- Baharat kaplarını ısı kaynaklarına yakın yerlerden (doğalgaz, ocak, fırın) uzak tutun. Bu sayede nemlenmesini önleyebilirsiniz.
- Taze otları muhafaza etmek için öncelikle iyice ayıklayın. Ardından yıkayıp kurutarak buzdolabı poşetlerine koyabilir ve buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
- Son olarak baharatların koku ve renklerini dönemsel olarak kontrol edin.
Şunlara da göz atın;
- Baharatların raf ömrü geçer mi?
- Ev yapımı doğal baharatlar
- Çorbaya hangi baharatlar eklenir?
- Paprika baharatının faydaları nelerdir?
- Kajun baharatı nasıl yapılır?