Bayram gelirken akıllara gelen sorulardan biri 'ne tatlı yapsam?' olur. Şerbetli, sütlü, çikolatalı, meyveli birçok tatlı çeşidi olmasına rağmen genellikle bayramlarda şerbetli tatlılar ve özellikle baklava tercih edilir. Geçen ramazanın ardından daha hafif tatlı tercih etmek isteyenler için bayram soflarınıza çok yakışacak, hafif bayram tatlılarını sizler için listeledik . İşte, birbirinden lezzetli ve hafif 15 farklı bayram tatlısı:
Ana malzemeleri tel kadayıf, süt ve ceviz içi olan muhallebili kadayıf, Ramazan ayında sık sık tüketilir. Balkan ülkelerinde de ilgi gören muhallebili kadayıfı, dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz.
Sütlü tatlılar denildiğinde ilk akla gelen, hafif ve doyurucu tarifiyle geleneksel nişastalı sütlaçtır. Sütlaç, Türk mutfağına özgü bir lezzettir. Hafif ve pratik bir lezzettir.
Dünya mutfağında oldukça sevilen trileçe, sütlü keki ve karamel sosu ile bayramda sofralarınıza çok yakışacak lezzetli ve hafif bir lezzettir.
Hazırlaması 20, pişirmesi yaklaşık 15 dakika olan saray sarması, Osmanlı'dan miras kalan lezzetlerden biridir. Hafifliği ile çok beğenilen bu tatlı, rulo şeklinde sunulur.
Bursa mutfağına özgü bir tatlı olan kemalpaşa tatlısı; un, peynir ve şerbet ile hazırlanır. Yuvarlak bir şekilde sunulan bu tatlı, küçük boyutlar halinde sunulur. İsteğe göre hindistan cevizi ve antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.
Şerbetli tatlılar arasında çok sevilen bu tatlı, irmik ve un karışımı ile hazırlanır. Bazı yörelerde 'yoğurt tatlısı' veya 'sünger tatlısı' olarak da bilinir. Özellikle özel günlerde ve bayram sofralarında sık sık yer verilir.
Şam tatlısı, sokak tatlısı olarak geçer. Sokak lezzetlerinden biri olan bu tatlı bayramda evlerinize ve sofralarınıza da çok yakışacak.
Sadece üç malzeme ile hazırlanan, lezzetli ve pratik lezzetlerden incir tatlısı kuru incir ile hazırlanır. Kısa sürede hazırlayacağınız tatlı bayrama çok yakışacak.
Krem karamel tabakası sert, üzeri ise muhallebi kıvamında olan bir tatlıdır. Fransız ve İspanya mutfağının gözde lezzetleri arasında yer alır. Ana malzemeleri süt, şeker ve yumurtadır. Yumuşak muhallebi dokusu ve karamelin uyumu ile hafif ve lezzetli bir tatlı yapabilirsiniz.
Ana malzemeleri süt, şeker ve undan oluşur. Geleneksel olarak tavuk göğsü ile hazırlanır. Pratik versiyonunu yaparak servis etmek isterseniz yalancı tavuk göğsünü deneyebilirsiniz.
İncir ve süt ile hazırlanan incir uyutması ise, Yozgat ile özdeşleştirilmiştir. İncirli muhallebi olarak geçmektedir. Kuru incir ile her mevsimde hazırlanarak servis edilir.
Osmanlı mutfağında önemli konuklara ikram edilen muhallebinin ana malzemeleri nişasta ve süttür. En klasik ve lezzetli tariflerden biridir. Bayramda hafif ve pratik bir tarif arayanlar mutlaka denemelidir.
Bayramda rafine şekersiz tatlı arayanlar bu tarife! Kahve yanında ikram edebileceğiniz pratik ve lezzetli şekersiz çikolata toplarını bayram için hazırlayabilirsiniz.
Cheesecake ilk aşamada bayram tatlısı olarak aklınıza gelmese de görüntüsü ve tadı ile bayramda farklı bir lezzet arayanlar için iyi bir tercih olacak.
Saray mutfağının önemli lezzetlerinden biri de kazandibi tatlısıdır. Tavuk göğsü ile hazırlanan muhallebinin karamelize edilmesi ile hazırlanan bu tatlı, bayramda hafif bir tatlı tercih etmek isteyenler için mükemmel bir tercihtir .
Şunlara da göz atın;