Guatr Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Guatr nedir? Guatr hastaları ne yemeli, ne yememeli? Guatr hastalığında beslenme nasıl olmalı? İşte, Dyt. Ezgi Dilan Şeker'den Guatr hastaları için beslenme önerileri:
Guatr Hastaları Nasıl Beslenmeli?
24 Nisan 2024, 22:25

Boyunun ön alt  kısmında, nefes borusunun etrafında bulunan tiroit bezinin büyümesine ve şişmesine “guatr” denilir. Özellikle iyot eksikliği yaşayan kişilerde görülür. Guatr hastalığında tiroid bezi nodüllü ve nodülsüz olarak büyür. Nodüllerin takibi doktor tarafından çeşitli görüntüleme yöntemleriyle yapılır ve nadir de olsa kötü huylu olduğu düşünülürse cerrahi gerekebilir.  Ayrıca günümüzde iyot tedavisi de guatr hastalığında kullanılmaktadır.


Guatr tiroit bezi kaynaklı bir hastalık olduğu için otoimmun hastalıklar gurubundandır. Bu nedenle beslenme tedavisinde öncelikli olarak bağırsak sistemi tedavi edilmelidir. Guatr hastası kişilerde bağırsak geçirgenliğinin azalması için gluten içermeyen sağlıklı karbonhidrat kaynakları tercih edilmelidir. Karabuğday unu, nohut unu tercih edilebilecek sağlıklı seçenekler arasında.



Guatr Hastaları Nasıl Beslenmeli?

  1. Süt ürünleri içerdiği kazein nedeniyle yine bağırsak geçirgenliğine zarar veren besinler. Sütü sade tüketmek yerine yoğurt, kefir şeklinde mayalı olarak tercih etmek en sağlıklı seçenek. Peynir tüketmek istiyorsanız saf sütten yapılmış peynirleri tercih edin. İçeriğinde peynir altı suyu olan ya da kıvam arttırıcı olan peynirleri tercih etmeyin. Haftada 2-3 günden fazla peynir tüketmemeye özen gösterin.
  2. Sağlıklı protein kaynaklarını tüketmeye çalışın. Omega-3 alımı sizin için önemli. Bu nedenle haftada 2-3 gün balık tüketin. İyotsuz diyet yapmanız gerekiyorsa balık tüketmemeye çalışın.
  3. Guatr hastalığında sağlıklı yağ alımı önemli. Avokado yağı, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı tercih edebileceğiniz seçenekler.
  4. Yağlı tohumlar ve kuruyemişler içeriğindeki omega-3, alfa lipoleik yağ asitleri nedeniyle beslenmenizin temelinde olması gereken besin grubu. Özellikle pikan cevizi, çörekotu, susam, kabak çekirdeği sıklıkla tüketmeniz gereken besinler. Selenyum tüm tiroid hastalıklarında tiroid bezinin sağlıklı çalışması için en elzem minerallerden birisi. Pikan cevizi selenyum içeriği en yüksek besinlerden. Bu nedenle ceviz tercihiniz bundan yana olsun. İçerisinde demirin emilimini engelleyen fitik asiti uzaklaştırmak için 1 gece suda bekletip suyun döküp tüketin.
  5. Koyu yeşil yapraklı sebzeler yine tüketilmesi gereken besinler arasında. Ispanak, maydanoz, kişniş, fesleğen, nane rahatlıkla tüketebileceğiniz grup.
  6. Guatr hastalığında iyot alımın önemli. Doktorunuz herhangi bir iyot kısıtlaması yapmadıysa iyotlu tuz kullanmaya özen gösterin.
  7. Guatr otoimmun bir hastalık olduğu için kırmızı- mor meyveler sizin için önemli. Bu meyveler antioksidan içeriği yüksek besinler olduğu için bağışıklığınızın artmasını destekleyecektir.
  8. Kafein tiroid bezinin çalışmasını olumsuz etkileyen bir içecek. Bu nedenle çay, kahve, yeşil çay ve beyaz çay tüketirken miktara dikkat edin. Günde 1-2 fincandan fazla tüketmemeye çalışın.


Yazar:

Dyt. Ezgi Dilan Şeker

instagram.com/ezgidilanseker


Şunlara da göz atın;

  1. Koah hastaları nasıl beslenmeli?
  2. Astım hastaları nasıl beslenmeli?
  3. Tansiyon hastaları nasıl beslenmeli?
  4. Tiroid hastaları nasıl beslenmeli?
  5. Fibromiyalji hastaları nasıl beslenmeli?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo