Guatemala, Orta Amerika'nın Kıstas bölgesinde yer alan bir ülkedir. Kuzeyinde Meksika, doğusunda Belize, güneyde ise El Salvador mevcuttur. Guatemala 'ağaçların yeri' anlamına gelir. Genel anlamda tropikal iklimi vardır. Guatemala'da iki dönem yaşanır. Bunlardan ilki Nisan sonundan başlar Eylül'e kadar devam eder ve yağışlı geçer. İkinci dönem ise Mart ayından Nisan sonuna kadar devam eden sıcak dönemdir. Bol miktarda yağış aldığı için bitki örtüsü zengindir. Bu zenginliği kahvelerine de yansır.
Guatemala, ilk kez 1700'lü yılların başında kahveyle tanışmıştır. Ancak kahveyi ilk zamanlarda süs bitkisi olarak kullanmışlardır. Ancak yeni bir endüstri arayışına girmeye başladıklarında, kahveyi süs bitkisi olmaktan çıkarıp gerçek kullanımına uygun bir şekilde kullanmaya başlamışlardır. Guatemala, 1860'lı yıllarda, yarım milyondan fazla kahve ağacı dikmiştir. Bu da ertesi yıllarda kahve üretimi ve ihracatının 2-3 katına çıkmasını sağlamıştır. Hükümetin destek göndermesiyle birlikte kahve ihracatı, Guatemala'nın en büyük gelir kaynaklarından biridir.
Yıkandıktan sonra işlenen Guatemala kahvesi, genelde Aralık ve Nisan ayları arasında hasat edilir. Guatemala kahve çekirdekleri, gevrek bir asiditeye sahiptir. Çikolata ve baharat aromaları bakımından zengindir. Orta gövdeli kahve çekirdekleri, çiçek aromalarıyla karakterize edilmiştir. İşte, bölgelere göre guatemala kahvesinin özellikleri;
Bir yemek kaşığı guatemala kahvesi, eğer hafif kavrulmuş ise V60, filtre kahve makinesi veya chemex ile demlenebilir. Koyu kavrulmuş kahveler ise French press ile demlenmelidir. Kahvenin üzerine sıcak su yavaş yavaş eklenmelidir. Kahve yavaşça süzüldükten sonra 5-6 dakika demlenmeye bırakılır. Ardından afiyetle içilebilir.
Şunlara da göz atın;