Viburnum opulus (L.) Caprifoliaceae ailesinden bir bitki olan gilaburu, Türkiye'de özellikle Kayseri Bünyan ile özdeşleşmiştir. Böbrek taşına iyi geldiği, ağrı kesici özelliği olduğuna inanılır. Türkiye'de 'gilabolu, gilaboru, giraboru, kirabolu, frenk üzümü' gibi farklı isimlerle anılır. Kırmızı meyvesi üzüme benzeyen gilaburu, Bünyan'da yöre halkı tarafından toplanır ve meyve suyu şeklinde tüketilir. Geleneksel olarak içecek halinde tüketilir. Bünyesindeki valerik asit nedeniyle keskin bir kokuya sahiptir. Dünyaya bakınca da Gilaburu hakkında bilgilere ulaşmak mümkün. Avrupa, ABD ve Kanada'da üretilir.
Gilaburunun Faydaları Nelerdir?
- Alternatif tıpta çeşitli amaçlarla kullanılan gilaburunun kramplardan kaynaklı ağrıyı hafifletmeye yardımcı olduğu iddia ediliyor ve bazı yeni araştırmalar böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
- Bazı araştırmalar meyve özlerinin ağrıya iyi geldiğini, kan damarlarını gevşetmeye yardımcı olduğunu iddia ediyor. Ancak bu iddiayı destekleyecek henüz çok az bilimsel çalışma var.
- Sağlık sitesi Healthline ise, bazı insanların adet öncesi sendrom semptomlarını azaltmak için kullandığını belirtiyor.
- Gilaburu böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabilir. Bu iddiaya gerekçe olaraksa sitrat bakımından yüksek olması gösteriliyor.
- Gilaburunun vücuttaki hücresel hasarı önlemeye dönek antioksidanlar içerdiğine inanılıyor.
- Gilaburu uykusuzluk ve kaygıyı tedaviye karşı alternatif tıpta kullanılıyor. Ancak bu konuda henüz yeterli araştırma yok.
- Bünyan kaymakamlığının internet sitesinde Gilaburu'nun faydaları için şu bilgiler yer almaktadır:
- Gilaburu suyunun dünyanın birçok bölgesinde antiinflamatuar, antispazmodik, sedatif, diüretik ve antialerjik etkileri nedeniyle kullanıldığı bilinir.
- Yapılan bazı çalışmalara göre hastalıklara, yaşlanma belirtilerine karşı antioksidan etkinliğe sahip.
- Geleneksel olarak böbrek taşı oluşumunu engellediği, ayrıca yüksek tansiyon, nefes darlığı, sindirim problemleri ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi geldiğine inanılmaktadır. C vitamini içeriği yüksektir.
Gilaburunun Zararları Nelerdir?
Çiğ gilaburu yemek, çok miktarda tüketildiğinde sindirim rahatsızlığına yol açabilir. Bu yüzden ölçülü bir şekilde tüketilmeli, hiçbir zaman aşırıya kaçılmamalıdır.
Gilaburuyu Kimler Kullanamaz?
- Öncelikle her bünye farklıdır bu nedenle kullanmadan önce doktorunuza mutlaka danışın.
- Hamileler ve emzirenler, düzenli ilaç kullananlar, kronik hastalığı ve alerjisi olanların da kullanmadan önce doktoruna danışması oldukça önemli. Doktorun onay vermediği hiçbir besin, bilinçsizce kullanılmamalıdır.
Gilaburu Nasıl Kullanılır?
Gilaburu, en çok su şeklinde tüketilir. Taze gilaburu meyveleriyle hazırlanan gilaburu suyu, günde maksimum 1 bardak içilmelidir. Ayrıca 2-3 haftalık kullanım sürecinin ardından mutlaka 1 hafta ara verilmesi önerilir. Gilaburu suyu, aktarlardan ve yöresel ürünler satan online sitelerden temin edilebilir. Ancak son zamanlarda çok popüler olduğu için, gilaburu suyu alacağınız yerin güvenilir olduğundan emin olun.
Şunlara da göz atın;
- Gingko bilobanın faydaları ve zararları
- Böğürtlenin faydaları nelerdir?
- Pepino nasıl yenir?
- Kivi neye iyi gelir?
- Şeftalinin faydaları nelerdir?