Folat veya folik asit aslında B9 vitaminidir. DNA'yı onarmak ve kırmızı kan hücrelerini üretmekle görevli olan folat, besinler yoluyla vücuda alınır. Yeterince folat yememek sadece birkaç hafta içinde folat eksikliğine yol açabilir. Vücudunuzun folatı emmesini veya kullanılabilir formuna dönüştürmesini engelleyen bir durumunuz veya genetik mutasyonunuz varsa da eksiklik meydana gelebilir. Folat özellikle doğurganlık çağındaki kişilerde önemlidir. Hamilelik sırasında folat eksikliği doğum düzensizliklerine yol açabilir. Çoğu insan yiyeceklerden yeterince folat alır. Ancak beslenme yoluyla alınmaması halinde bazı riskler oluşur.
Folat eksikliğinin belirtileri genellikle hafiftir. Folat eksikliğinde şunlar görülebilir;
Folat suda çözünen bir vitamindir. Suda çözünür ve yağ hücrelerinizde depolanmaz. Bu, vücudunuz bir rezerv geliştiremediğinden folat almaya devam etmeniz gerektiği anlamına gelir. Folat eksikliği nedenleri;
Folat eksikliği olasılığını artırabilecek faktörler şunlardır;
Folat eksikliğini önlemek için brokoli, ıspanak, brüksel lahanası, bezelye, narenciye, muz, kavun, domates suyu, yumurta, fasulye, mantar, kuşkonmaz, böbrek, karaciğer eti, kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri ve tahıl tüketmek gerekir. Önerilen folat dozu günde 400 mikrogramdır. Hamile kalabilecek kişiler folat takviyesi almalıdır. Folat normal fetal büyüme için kritik öneme sahiptir. Ancak herhangi bir takviyeye başlamadan önce mutlaka doktora danışmak gerekir.
Şunlara da göz atın;