Fırın, mutfakta en çok kullanılan eşyaların başında gelir. Ekmek, kurabiye, kek gibi birbirinden farklı tariflerin yapımında kullanılır. Bu yüzden fırın temizliğinin doğru bir şekilde yapılması oldukça önemlidir. Yemeklerin buharından ötürü, fırının içinde bir süre sonra kir ve yağ katmanları oluşur. Bu katmanlar hem yemeklerin lezzetini etkiler, hem de fırının performansını olumsuz yönde etkiler. Ayrıca düzgün temizlenmezse, fırının kullanım ömrünü de kısaltır. Fırının iç yüzeyi ve cam kısmı en doğru şekilde temizlenmelidir.
Bir kabın içerisine 1 paket karbonat, 1 adet limonun suyu ve normal suyu karıştırın. Bu karışımı, sprey şişesi yardımıyla fırının içine ve dışına püskürtün. 30 dakika beklettikten sonra, nemli bir bez yardımıyla fırının her tarafını temizleyin.
Bu yöntem, özellikle fırındaki yağ yanıklarını temizleme konusunda çok etkilidir. Bir kabın içerisine yarım bardak amonyak ve 2 bardak suyu karıştırın. Karışımı fırının tüm yüzeyine sürün. Bu sırada fırın teli ve termometreyi dışarı alın. Fırının kapağını kapatarak 1-2 saat bekleyin. Ardından ılık bir bezle tüm yüzeyi güzelce temizleyin.
Sirkeli su, özellikle fırın camı konusunda çok etkili bir malzemedir. Karıştırma kabının içerisine 1 çay bardağı sirke ve 1 çay bardağı su ekleyin. Ardından 1 çay bardağı sıvı sabun ilave edin. Karbonatı da ekleyerek malzemeleri karıştırın. Hazırladığınız deterjan ile sünger yardımıyla fırının her yerini temizleyebilirsiniz. Temizleme işlemi bittikten sonra, nemli bir bezle fırının her tarafını tekrar silin. Böylece fırınınız ilk günkü gibi olacaktır.
Bu yöntem, özellikle fırında ağır koku bırakan bir yemeği pişirdikten sonra tercih edilir. Çünkü limonlu su hem fırının kokusunu azaltır, hem de fırına parlaklık verir. Orta boy bir kaseye ılık su ve limon suyu ekleyin. Bulaşık süngeri yardımıyla karışımı fırının camlı bölümünden başlayarak her tarafına uygulayın.
2 yemek kaşığı sabun, 1 tatlı kaşığı portakal yağı, 2 yemek kaşığı karbonat ve 1 fincan sıcak suyu karıştırın. Tüm malzemeleri, eriyene kadar karıştırın. Temizliğe geçmeden önce fırını 140 derecede çalıştırın ve 10 dakika sonra bekleyin. Fırın çalışmıyorken, bu karışımı fırının içine dağıtın. Bir süre bekleyin. Ardından nemli bezle her yeri silin. Bu yöntem sayesinde fırınınızdan portakal kokusu yükselecektir.
Şunlara da göz atın;