Ballıbabagiller familyasına ait bir bitki olan fesleğen, mis gibi kokusuyla tanınır. Ilıman iklim koşullarında yetişen fesleğen, halk arasında 'peslan, rahan, fesliyen ve feslikan' gibi isimlerle de bilinir. Kokusuyla diğer bitkilerden kolayca ayırt edilen fesleğen, yaz aylarının sonlarına doğru çiçeklenir. Fesleğenin farklı türleri mevcuttur. Bu türlere göre yaprakları küçük veya büyük olabilir. Hem süs bitkisi olarak bakılan, hem de yemeklere lezzet vermesi için kullanılan bu bitki, evlerin balkonlarında, bahçelerinde ve pencere kenarlarında yetiştirilebilir. Peki, evde fesleğen nasıl yetiştirilir? İşte, fesleğen yetiştirme yöntemleri ve fesleğen bakımı:
Öncelikle fesleğeni saksıda yetiştirecekseniz Mart ayında ekmeniz gerekir. Eğer bahçede yetiştirecekseniz Mayıs ayında ekmek idealdir. Fesleğeni bahçede yetiştirecekseniz bezelye ve salatalardan uzak tutmanız gerekir. Ayrıca bahçenizde domates varsa, fesleğeni domatesin yan taraflarına ekebilirsiniz. Fesleğenin keskin kokusu, bitkinizi haşerelerden uzak tutar.
Fesleğeni tohum olarak ekebilir veya fidesini alarak doğrudan saksıya yerleştirebilirsiniz. Tohum olarak ekmek biraz daha zahmetlidir ve bolca zaman gerektirir. Bu nedenle birçok kişi fesleğen fidesi alarak büyüme süresini kısaltır.
Fesleğeni toplamak için, doğru bir şekilde budamanız gerekir. Budama işlemi bitkinin gövdesi 10-15 cm uzunluğa geldiği zaman yapılmalıdır. Fesleğenleri toplarken üst kısımlarından toplamaya özen gösterin. Bu sayede bitkiniz bir daha ki sefere daha gür çıkacaktır. Ayrıca fesleğenlerin tamamını toplamayın. Bu durum bitkiden bir daha verim alamamanıza neden olabilir. Bitkiyi toplarken makasla dikkatli bir şekilde kesin. Köklerine ve gövdesine zarar vermeyin.
Fesleğen yapraklarını topladıktan sonra kısa süre içinde tüketmeniz gerekir. Yaprakları kuruduktan sonra lezzetini kaybedecektir. Fesleğen yapraklarının taze kalması için, saplarını suyun içerisine koyabilirsiniz.
Fesleğen hem çiğ, hem de pişmiş bir şekilde tüketilebilir. Fesleğenin yaprak ve sap kısımlarını güzelce temizledikten sonra makarna, salata ve sos yapımında kullanabilirsiniz. Dilerseniz, fesleğen soslu makarna, fesleğenli pizza ve fesleğenli pesto sos tarifine göz atabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;